GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruženje: Blokirani su projekti obnovljivih izvora energije

Udruženje: Blokirani su projekti obnovljivih izvora energije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2024 / 17:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske upozorava da istječu rokovi za izgradnju obnovljivih izvora energije i tvrde da se sve dozvole za izgradnju ne mogu dostaviti, ali i da je zaustavljen sustav ishođenja lokacijskih građevinskih i uporabnih dozvola za postojeće OIE projekte.

"Postaje izgledno da unutar zakonom zadanih rokova neće biti moguće izgraditi elektranu", poručuju iz Udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Poznato je, navode u priopćenju, kako priključak na elektroenergetsku mrežu predstavlja jedno od uskih grla razvoja OIE projekata, a da je ključni faktor za pokretanje novog ciklusa investicija donošenje odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje u nadležnosti Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), koja se određuje prema Metodologiji za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

Najavljeno je, ističu iz Udruženja, da će se odluka donijeti do kraja prošle godine, ali to se nije dogodilo. Posljedice toga bit će višestruke.

"Trenutačno je zbog nepoznate cijene priključenja razvoj novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u potpunosti blokiran i svi projekti praktički stoje. Zbog navedenog kašnjenja investitori ne mogu pokrenuti postupak izrade EOTRP-a (elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja) te ishoditi ugovor o priključenju, odnosno Elektroenergetsku suglasnost što su sve preduvjeti za ishođenje drugih potrebnih dozvola (lokacijska i građevinska dozvola) za razvoj OIE projekata", ističu.

Udruženje OIE Hrvatske naročito problematičnom smatra što su investitori obvezni ishoditi sve dozvole te izgraditi postrojenje unutar sedam godina, sukladno Zakonu o tržištu električne energije, odnosno pet godina za projekte koji su ishodili energetsko odobrenje, koliko važi energetsko odobrenje, s time da se taj rok ne može produžiti.

Zaključuju da zbog nedonošenja odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu investitori ne mogu nastaviti daljnji razvoj projekata, a da im istovremeno teče rok za izgradnju postrojenja čime postaje izgledno da unutar tog roka neće biti u mogućnosti izgraditi proizvodno postrojenje i ishoditi uporabnu dozvolu.

Iz Udruženja naglašavaju da investitori neće biti u mogućnosti dostaviti pravomoćnu lokacijsku dozvolu u roku od tri godine od dana izvršnosti energetskog odobrenja jer je kompletan postupak blokiran.

Podsjećaju da strategija energetskog razvoja do 2030. godine, s pogledom na 2050. godinu, predviđa uspješnu izgradnju što većeg broja OIE postrojenja radi povećanja udjela OIE-a u neposrednoj potrošnji energije od 42,5 posto. Isto tako, da bi elektroenergetska mreža mogla osigurati priključenje novih OIE elektrana potrebno je, navodi se, pod hitno izgraditi ključnu infrastrukturu tj. novi 400 kilovoltni dalekovod od trafostanice Konjsko do trafostanice Melina.

Tagovi: Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske, oie, solari, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
SOLARI
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
BEČ - U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča.
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
PROGNOZE
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
NEW YORK - BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE