GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukapljeni plin američkog Freeport LNG-a stiže u Europu tek u rujnu

Ukapljeni plin američkog Freeport LNG-a stiže u Europu tek u rujnu
KAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Američki proizvođač ukapljenog plina Freeport LNG izvijestio je da će njegov pogon u Teksasu, oštećen u eksploziji, nastaviti s radom tek u rujnu, najavljujuće nove probleme Europi koja traži zamjenu za ruski plin.

Pogon čini petinu američkog izvoza LNG-a i glavni je dobavljač europskih kupaca u potrazi za alternativnim izvorima nabave.

Puknuće plinovoda pod prevelikim tlakom izazvalo je 8. lipnja eksploziju i požar, pa je rad u pogonu u Quintani obustavljen, objavila je kompanija u utorak, dodavši da postrojenja za preradu nisu oštećena.

Pogon će nastaviti s radom u rujnu, ali u ograničenom obujmu, istaknuli su, dodavši da povratak na puni kapacitet očekuju do kraja godine.

Freeport u pogonu ukapljuje oko šest milijuna prostornih metara prirodnog plina dnevno, a proteklih mjeseci radio je gotovo punim kapacitetom, prema konzultantskoj kući Rystad Energy.

U Europu je od svibnja odlazilo oko 3,3 milijuna prostornih metara, u usporedbi s 2,3 milijuna u ožujku, izvijestio je Rystad.

Cijene prirodnog plina pale su u SAD-u i skočile u Europi zbog vijesti o produženom zatvaranju.

Freeport je priopćio da će produljeni popravak značiti 40 izgubljenih pošiljki, trostruko više no što su procijenili prošlog tjedna.

Analitičari smatraju da će tržište koje proizvodi 100 milijuna tona LNG-a godišnje zbog problema u Freeportovom pogonu izgubiti četiri do pet milijuna tona LNG-a.

Nakon objave američkog proizvođača cijene plina porasle su u Europi čak 21 posto. Naknadno su se stabilizirale na razini od 90,43 eura po megavat satu, u plusu 11,6 posto.

„Kada su u pitanju regije, očekujemo da će incident najteže pogoditi Europu", poručili su iz Rystad Energya. Zatvaranje proizvodnje u Freeportovom pogodnu značit će gubitak još 2,8 milijuna tona s tržišta do rujna, rekao je LNG analitičar u ICIS-u Alex Froley.

Oko 70 posto Freeportovog izvoza bilo je proteklih mjeseci usmjereno u EU i Veliku Britaniju, a Francuska, Turska i Nizozemska spadaju među najveće uvoznike u ovoj godini.

Tagovi: Freeport LNG, ukapljeni plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE