GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uniper treba još 25 mlrd eura

Uniper treba još 25 mlrd eura
SANACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 16:32
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Posrnuli njemački uvoznik plina Uniper poručio je da od vlade treba dodatnih 25 milijardi eura kako bi pokrio gubitke nagomilane zamjenom uvoza ruskog plina nabavom na fizičkom tržištu.

Početkom mjeseca kompanija je uoči ulaska države u vlasništvo izvijestila o rekordnih 40 milijardi eura neto gubitka u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koji spada među najveće u njemačkoj korporativnoj povijesti.

Iznos uključuje 10 milijardi eura gubitka koji je prouzročila zamjena ruskog plina onim nabavljenim na fizičkom tržištu i 31 milijardu očekivanih gubitaka.

Berlin je u rujnu odlučio nacionalizirati Uniper i preuzeti 99 posto vlasničkog udjela u najvećem domaćem uvozniku plina kako bi mu omogućio nastavak nabave, osigurao opskrbu industrije plinom i izbjegao 'domino efekt' u energetskom sektoru.

Uniper je, između ostalog, dobio 18 milijardi eura kredita od državnog zajmodavca KfW-a, od čega je do kraja listopada pokao 14 milijardi.

U srijedu kompanija je izvijestila da joj u sklopu dokapitalizacije treba još 25 milijardi eura budući da je vlada odustala od pristojbe za plin koja je uvoznicima trebala nadoknaditi veće troškove nabave.

Time bi trošak nacionalizacije Unipera premašio 51 milijardu eura, izračunao je Reuters.

U listopadu izvori su upozorili da će stabilizacija Unipera zahtijevati dodatne milijarde eura budući da je njemačka vlada odustala od nameta koji su nabavljačima plina trebali omogućiti da većinu viših troškova nabave prebace na kupce.

"U pitanju je ni manje ni više nego značajan dio njemačkih računa za plin, koji će se sada plaćati iz poreznih prihoda, a ne, kao što je prvotno planirano, iz dodatnih naknada za plin", rekao je u srijedu izvršni direktor Unipera Klaus-Dieter Maubach.

Prema najnovijem dogovoru, Berlin će se predbilježiti na nove dionice koje će kompanija izdati, u vrijednosti do 25 milijardi eura, kako bi pokrio očekivane gubitke povezane s izgubljenim isporukama ruskog plina do 2024., izvijestili su iz Unipera.

Njemačko ministarstvo gospodarstva naglasilo je da će od Unipera tražiti dokaze o potrebi za dodatnim kapitalom, posebno u vezi s troškovima nabave plina iz zamjenskih izvora.


Uniper je priopćio i da razgovara s Europskom komisijom, koja treba odobriti sporazum o spašavanju, dodajući da očekuje da će dobiti zeleno svjetlo prije planirane skupštine dioničara.

Tagovi: Uniper, cijene plina, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz obnovljivih izvora energije
OIE
Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz obnovljivih izvora energije
LISABON - Portugalski mrežni operater REN objavio je da je u toj zemlji prošlog mjeseca 94,9 posto električne energije proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, što je veliki uspjeh u ovom sektoru.
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u SAD-u i Kini, dva vodeća svjetska potrošača.
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE