GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VE Pločno u Mostaru s 12 vjetroagregata proizvodit će 192 GWh godišnje

VE Pločno u Mostaru s 12 vjetroagregata proizvodit će 192 GWh godišnje
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 17:01
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Nakon gotovo sedam godina otkako je mostarska tvrtka Energy 3 dobila koncesiju za izgradnju vjetroelektrane Pločno u Mostaru, dopunsko rješenje okolišne dozvole izdano 2019. godine izašlo je na javni uvid.

Naime, Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo je dopunu odluke u kojoj je izmijenjeno nekoliko bitnih elemenata, čime je ranije odobrena ukupna instalirana snaga od 67,2 MW povećana na 79,2 MW.

- Predloženi projekt planiran je za izgradnju na lokalitetu sjever - Mostar, lokacija Pločno. Vjetroelektrana se sastoji od 12 vjetroturbina, svaka snage 6,6 MW, ukupne instalirane snage 79,2 MW. Površina Pločno se nalazi između planina Velež i Prenj, iznad Bjelopoljske kotline, i predstavlja tipičnu krašku ravnicu (1.265-1.440 mnm) s lokalitetima Malo i Veliko Pločno i Malo Ruište – istaknuto je u prilogu rješenja .

Planirana vjetroturbina imat će promjer rotora 155 m, visinu stupa u razini glavčine rotora do 94,5 m, a maksimalnu visinu s vrhom propelera oko 180 metara.

Proizvodnja električne energije procijenjena je na 12 vjetroagregata tipa SG 6,6 MW-155 m, instalirana snaga vjetroelektrane (79,2 MW), prostorni raspored vjetroagregata i karakteristike vjetra, iznosi 192 GWh/god.

Tagovi: VE Pločno, Mostar, vjetroelektrane, oie
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte u padu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte u padu
LONDON - Cijene nafte bile su nešto niže u današnjem azijskom trgovanju. Na raspoloženje na tržištima i dalje utječu informacije o rastu zaliha nafte u SAD-u.
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
NAJAVE
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
BANJA LUKA - Uoči početka izgradnje plinovoda Pale - Jahorina, planiran je sastanak menadžmenta "Sarajevogasa" i "Srbijagasa" sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije kako bi se preciznije dogovorila izgradnja gasovoda od Beograda do Banja Luke.
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
TRENDOVI
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
NEW YORK - Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila europsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila rasti.
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE