GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velike japanske kompanije traže ambiciozniji cilj za obnovljive izvore

Velike japanske kompanije traže ambiciozniji cilj za obnovljive izvore
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 11:45
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Skupina vodećih japanskih kompanija, uključujući Sony, Panasonic i Nissan, pozvala je u ponedjeljak vladu da usvoji znatno ambiciozniji cilj za obnovljive izvore do 2030. godine.

Japanski premijer Yoshihide Suga prošle je godine odredio 2050. godinu kao krajni rok za ugljičnu neutralnost, no kratkoročni je cilj korištenja obnovljivih izvora već dugo meta žestokih kritika.

Japan bi do 2030. trebao proizvoditi između 22 i 24 posto struje iz energije Sunca, vjetra i drugih obnovljivih izvora, prema cilju postavljenom prije tri godine koji bi vlada uskoro trebala ponovo razmotriti u sklopu revizije energetske strategije.

U 2017. godini udio obnovljivih izvora u proizvodnji struje iznosio oko 17 posto.

Skupina od 92 korporacije, udružene u Japansku klimatsku inicijativu, pozvala je u ponedjeljak ministre da usvoji znatno ambiciozniji cilj i zacrta udio od 40 do 50 posto.

Prema nekim procjenama, zacrtanih 22 do 24 posto udjela za 2030. godinu možda je dosegnuto već u 2020. zbog rasta sektora zelene energije i pada potražnje u pandemiji koronavirusa.

Inicijativi za usvajanje ambicioznijeg cilja pridružile su se mnoge vodeće japanske kompanije, od Fujifilma do Toshibe, te osiguravatelja, prehrambenih i energetskih tvrtki.

„Da bi Japan postupio u skladu s odgovornošću koju nosi njegova uloga jednog od lidera u globalnoj borbi (protiv klimatskih promjena), cilj mora biti puno ambiciozniji“, stoji u priopćenju skupine tvrtki.

„Ambiciozni cilj potaknut će upotrebu obnovljivih izvora energije, a japanske tvrtke moći će igrati značajniju ulogu u globalnom poslovnom okruženju u kojem dekarbonizacija ubrzava“, dodaje se.

Prema izvješću UN-a, Japan je u 2019. godini uložio 16,5 milijardi dolara u obnovljive izvore energije i time zauzeo četvrto mjesto na svjetskoj ulagačkoj ljestvici, ali još uvijek uvelike zaostaje za Kinom, SAD-om i Europom.

Zemlja se još uvijek u velikoj mjeri oslanja na fosilna goriva, posebno nakon što je bijes javnosti nakon katastrofe u nuklearoj elektrani u Fukušimi 2011. godine prisilio vladu da privremeno ugasi nuklearne reaktore.

Otada Japan muku muči sa smanjenjem emisije ugljika, budući da trećinu struje proizvodi koristeći ugljen a gotovo 40 posto u elektranama koje kao gorivo koriste ukapljeni prirodni plin.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Sony, Panasonic, Nissan
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE