GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velike japanske kompanije traže ambiciozniji cilj za obnovljive izvore

Velike japanske kompanije traže ambiciozniji cilj za obnovljive izvore
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 11:45
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Skupina vodećih japanskih kompanija, uključujući Sony, Panasonic i Nissan, pozvala je u ponedjeljak vladu da usvoji znatno ambiciozniji cilj za obnovljive izvore do 2030. godine.

Japanski premijer Yoshihide Suga prošle je godine odredio 2050. godinu kao krajni rok za ugljičnu neutralnost, no kratkoročni je cilj korištenja obnovljivih izvora već dugo meta žestokih kritika.

Japan bi do 2030. trebao proizvoditi između 22 i 24 posto struje iz energije Sunca, vjetra i drugih obnovljivih izvora, prema cilju postavljenom prije tri godine koji bi vlada uskoro trebala ponovo razmotriti u sklopu revizije energetske strategije.

U 2017. godini udio obnovljivih izvora u proizvodnji struje iznosio oko 17 posto.

Skupina od 92 korporacije, udružene u Japansku klimatsku inicijativu, pozvala je u ponedjeljak ministre da usvoji znatno ambiciozniji cilj i zacrta udio od 40 do 50 posto.

Prema nekim procjenama, zacrtanih 22 do 24 posto udjela za 2030. godinu možda je dosegnuto već u 2020. zbog rasta sektora zelene energije i pada potražnje u pandemiji koronavirusa.

Inicijativi za usvajanje ambicioznijeg cilja pridružile su se mnoge vodeće japanske kompanije, od Fujifilma do Toshibe, te osiguravatelja, prehrambenih i energetskih tvrtki.

„Da bi Japan postupio u skladu s odgovornošću koju nosi njegova uloga jednog od lidera u globalnoj borbi (protiv klimatskih promjena), cilj mora biti puno ambiciozniji“, stoji u priopćenju skupine tvrtki.

„Ambiciozni cilj potaknut će upotrebu obnovljivih izvora energije, a japanske tvrtke moći će igrati značajniju ulogu u globalnom poslovnom okruženju u kojem dekarbonizacija ubrzava“, dodaje se.

Prema izvješću UN-a, Japan je u 2019. godini uložio 16,5 milijardi dolara u obnovljive izvore energije i time zauzeo četvrto mjesto na svjetskoj ulagačkoj ljestvici, ali još uvijek uvelike zaostaje za Kinom, SAD-om i Europom.

Zemlja se još uvijek u velikoj mjeri oslanja na fosilna goriva, posebno nakon što je bijes javnosti nakon katastrofe u nuklearoj elektrani u Fukušimi 2011. godine prisilio vladu da privremeno ugasi nuklearne reaktore.

Otada Japan muku muči sa smanjenjem emisije ugljika, budući da trećinu struje proizvodi koristeći ugljen a gotovo 40 posto u elektranama koje kao gorivo koriste ukapljeni prirodni plin.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Sony, Panasonic, Nissan
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE