GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki interes građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Veliki interes građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća
NATJEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 14:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je do 12 sati zaprimljeno 7418 prijava građana. Po iznosu sredstava od 120 milijuna eura je ovo dosad najizdašniji ovakav poziv.

Za mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije su građani mogli dobiti čak do 62.120 eura bespovratnih sredstava.

Direktor Fonda Luka Balen naglašava kako je, u odnosu na prethodni javni poziv, osigurano skoro tri puta više sredstava. „Cilj je da svi koji imaju spremne projekte i udovoljavaju uvjetima dobiju sufinanciranje za energetsku obnovu svojih domova.“, izjavio je direktor Fonda.

Od danas, od 9 sati se sa stranica Fonda mogu preuzeti svi potrebni obrasci, koje je potrebno ispuniti te, uz ostalu potrebnu dokumentaciju, učitati u prijavnu aplikaciju. Većina dokumentacije je na stranicama Fonda bila dostupna od kraja prosinca prošle godine, što je zainteresiranim građanima omogućilo gotovo tri mjeseca za pripremu dokumentacije.

Zahtjeve za sufinanciranje građani dostavljaju elektronskim putem kroz sustav eFZOEU koji se nalazi na platformi Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalno društva - Fondovi EU. Tijekom jutrošnjeg zaprimanja prijava, sustav je radio bez većih poteškoća te su prijavitelji uspješno podnosili svoje zahtjeve. Podsjećamo da se sufinanciranje može dobiti za toplinsku izolaciju, energetski učinkovitu stolariju i/ili neki od sustava korištenja obnovljivih izvora energije, poput dizalica topline, kotlova na biomasu, solarnih panela ili fotonaponskih elektrana. Dosad zaprimljeni zahtjevi u prosjeku su vrijedni oko 12.000 eura po prijavi.

„Interes za ovaj program je uvijek velik, zbog čega smo nastojali omogućiti informacije o pozivu kroz različite kanale. Osim najave putem medija, organizirali smo i radionice te uspostavili pozivni centar za telefonske i elektronske upite korisnika“ pojasnio je Balen te dodao kako budžet za poziv još uvijek nije potrošen. „Energetska obnova ima brojne koristi i to ne samo u smanjenju troškova energije, već i boljoj kvaliteti života jer energetski obnovljene kuće više štede – više vrijede,“ ističe direktor Fonda.

Tagovi: energetska obnova, Luka Balen, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE