GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada FBiH odobrila zaduženje za izgradnju VE na Vlašiću: Projekt vrijedan 36 milijuna eura

Vlada FBiH odobrila zaduženje za izgradnju VE na Vlašiću: Projekt vrijedan 36 milijuna eura
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 08:16
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvaćanju obveza po Ugovoru o financiranju Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke za realizaciju Projekta vjetroelektrane Vlašić u iznosu do 36.000.000 eura, te isti uputio Parlamentu FBiH na usvajanje.

Predloženom odlukom predviđeno je da se sredstvima ovog kredita financira izgradnja vjetroelektrane snage do 50 MW na platou Vlašić u Srednjobosanskom kantonu.

Projekt uključuje isporuku, montažu i puštanje u pogon vjetroturbina snage do 50 MW, zatim izradu temelja, isporuku i montažu elektroopreme i transformatora za vjetroturbine i stupove, kao i izgradnju visoke -naponske trafostanice, uključujući nadzemne vodove, transformatore, ožičenje, telekomunikacijsku opremu i skladišni prostor.

Također, predviđena je izgradnja pristupnih cesta, rovova za kabele, montažnog prostora i platformi za dizalice i konzultantske usluge.

Odlukom se potvrđuje da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federaciju Bosne i Hercegovine, a posebno Ugovor o financiranju zaključen između Banke i Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Luksemburgu 18. i 19. listopada 2023. godine.

Planirano je da sredstva budu doznačena po osnovu kredita JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kao krajnjeg korisnika i dužnika po ovoj obvezi, dok će Federalno ministarstvo financija biti zaduženo da s ovim društvom dogovori i sklopi odgovarajući Podugovor o kreditu kojim će se definirati uvjeti povrata sredstava prenesenih po kreditu. osnovica u svrhu redovite otplate.

Predloženom odlukom daje se i suglasnost na zaključivanje Supsidijarnog ugovora o zajmu između BiH i Federacije, te Podugovora o zajmu između FBiH i JP EPBiH.

Odluku je predložila Vlada temeljem Informacije o zajmu Europske investicijske banke za financiranje Projekta vjetroelektrana Vlašić. U njemu se podsjeća da je Vlada FBiH na sjednici 8. listopada 2020. godine donijela zaključak kojim je podržala inicijativu za osiguranje sredstava za realizaciju ovog projekta ukupnog zaduženja od 72.000.000 eura, u iznosu od 36.000.000 eura. eura od EIB-a i KfW-a.

Obrazloženo je da su rezultati studije tehno-ekonomske opravdanosti projekta provedene 2016. godine pokazali da je vjetroelektrana na predloženoj lokaciji ekonomski i ekološki isplativa.

Jedan od dugoročnih strateških ciljeva JP EPBiH je poticanje i integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav BiH. Kako se navodi, posebna pažnja posvećuje se energiji vjetra na velikim nadmorskim visinama, a kako bi ostvarila svoj strateški cilj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, Elektroprivreda BiH je opredijeljena investirati u projekte izgradnje vjetroelektrana.

Izgradnjom elektrana na obnovljive izvore iskoristit će se dio raspoloživog prirodnog potencijala, čime bi se istovremeno pridonijelo boljim uvjetima okoliša smanjenjem emisije CO2, ali i poboljšanju proizvodnog portfelja.

Istaknuto je da je izravni cilj Projekta vjetroelektrana Vlašić proizvodnja električne energije za potrebe EES-a BiH, a opći cilj unapređenje i povećanje obnovljivih izvora energije.

Tagovi: Vlada FBiH, Vlašić, vjetroelektrana, oie, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE