GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada odbila ponudu Ine za koncesiju za izgradnju u luci Urinj

Vlada odbila ponudu Ine za koncesiju za izgradnju u luci Urinj
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 14:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u četvrtak na sjednici kao neurednu odbila ponudu Ine za dodjelu koncesije s ciljem izgradnje i gospodarskog korištenja industrijske luke Urinj, kao i pomorskog dobra izvan lučkog područja, te poništila postupak davanja koncesije.

Državni tajnik ministarstva mora, prometa i infrastruktrure Josip Bilaver je pojasnio da odluka o koncesiji mora biti utemeljena na nalazu i mišljenju stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru.

Po njima, jedina pristigla ponuda, Inina, nije dostavljena u skladu s obavijesti Vlade o namjeri davanja koncesije na predmetnom pomorskom dobru od 23. travnja ove godine, kao i dokumentacijom za nadmetanje objavljenoj u Elektroničkom oglasniku javne nabave, od 12. svibnja 2020. godine.

"Samim time, ponuditelj se smatra nesposobnim i njegova ponuda se smatra neprihvatljivom. Sukladno navedenom, natječaj se poništava i odbija se ponuda Ine kao neuredna", istaknuo je Bilaver.

Naime, između ostaloga, navedeno je u odluci Vlade, ponuda nije izrađena na način da čini cjelinu, nije uvezana na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova, stranice ponude nisu označene brojem na način da je vidljiv redni broj stranice i ukupan broj stranica ponude, ponuda nema sadržaj, a također, studija gospodarske opravdanosti nije izrađena u skladu s obaveznim sadržajem studije gospodarske opravdanosti.

Kako se doznaje iz Ine, stvar je tehničke prirode te treba dopuniti dokumentaciju za projekt. To neće utjecati na rokove te bi do sredine iduće godine dokumentacija trebala biti gotova.

Koncesija na 40 godina vrijednosti oko 800 milijuna kuna

Vlada je 23. travnja ove godine raspisala natječaj za dodjelu koncesije s ciljem izgradnje i gospodarskog korištenja industrijske luke Urinj, kao i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u katastarskoj općini Kostrena Barbara, a koji su i dio projekta rekonstrukcije riječke rafinerije nafte.

Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je zaprimilo pismo inicijative Ine za pokretanje postupka raspisa javnog prikupljanja ponuda za davanje te koncesije.

Izgradnja luke posebne namjene Urinj i izgradnja kolne površine na pomorskom dobru izvan lučkog područja sastavni su dio projekta rekonstrukcije Ina Rafinerije nafte Rijeka, izgradnja postrojenja za proizvodnju i preradu nafte, luke, skladište i transportni sustav za koks u toj Rafineriji, objasnio je tada ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Izvijestio je i da se koncesija daje na razdoblje od 40 godina, računajući od dana sklapanja ugovora, procijenjena vrijednost koncesije iznosi oko 800 milijuna kuna, dok je ukupna površina pomorskog dobra koje se daje u koncesiju 124,5 tisuće metara kvadratnih.

Tagovi: Vlada RH, kompanija Ina, Luka Urinj, Rafinerija Rijeka, Oleg Butković, Urinj, Josip Bilaver
PROČITAJ I OVO
Brod LNG Croatia u Omišlju, LNG terminal počinje s probnim radom
LNG
Brod LNG Croatia u Omišlju, LNG terminal počinje s probnim radom

OMIŠALJ - Brod "LNG Croatia" u utorak je uplovio u Omišalj s prvim količinama ukapljenog prirodnog plina (LNG), koje su potrebne za probni rad LNG terminala, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić tom je prigodom ocijeno kako je osiguran novi dobavni pravac i Hrvatska ucrtana na energetsku kartu svijeta.

Cijene nafte blizu 49 dolara, OPEC i partneri traže konsenzus
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 49 dolara, OPEC i partneri traže konsenzus
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 49 dolara budući da investitori čekaju smjernice vodećih proizvođača nakon odgode službenog sastanka na kojem se trebalo raspravljati o ograničenju opskrbe.
Njemačka gasi prve termoelektrane na ugljen
POTEZI
Njemačka gasi prve termoelektrane na ugljen
BERLIN - Njemačka će energetskim koncernima isplatiti 317 milijuna eura za gašenje termoelektrana kod kojih se kao gorivo koristi ugljen, objavila je u utorak Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu najavljujući važan korak ka zatvaranju postrojenja na ugljen i prelasku na čiste izvore energije.
Gazprom u trećem kvartalu poslovao s gubitkom
GUBITAK
Gazprom u trećem kvartalu poslovao s gubitkom

MOSKVA - Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da je treće tromjesečje zaključio s neto gubitkom i dvoznamenkastim padom prihoda, ističući slabljenje rublja u pandemiji koronavirusa i smanjenu potražnju i pac cijena plina.

Gazprom i partneri osigurali financiranje dovršetka izgradnje Sjevernog toka 2
FINANCIRANJE
Gazprom i partneri osigurali financiranje dovršetka izgradnje Sjevernog toka 2
MOSKVA - Gazprom i njegovi europski partneri osigurali su gotovo stopostotno financiranje dovršetka izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, koji sada ima zaokruženu financijsku potporu za puštanje u rad, izvijestila press služba projektne kompanije Nord Stream 2.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE