GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal

Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku značajno je promijenio položaj Hrvatske na energetskoj karti u regiji, a jedna od prvih tvrtki koje su prepoznale potencijal ovog projekta bila je Prvo plinarsko društvo (PPD) koje posluje u sastavu Energia Naturalis Grupe (ENNA), kao jedan od najvećih zakupaca kapaciteta terminala.

Predsjednika uprave PPD-a i ENNA Grupe Pavla Vujnovca pitali smo o važnosti terminala u okolnostima energetske krize i nastojanja Europske unije da smanji ovisnost o uvozu ruskog plina, kao i značaja terminala u pretvaranju Kvarnera u energetsko čvorište te Hrvatske iz zemlje koja je donedavno bila na kraju opskrbnog lanca plinom, u zemlju iz koje se i susjedna tržišta mogu opskrbljivati ovim energentom.

– Činjenica je da već neko vrijeme živimo u novoj energetskoj realnosti. LNG terminal na otoku Krku je svakako dio te nove realnosti. Tri su glavna cilja kada govorimo o energetici, pa i opskrbi plinom – dostupnost, sigurnost opskrbe i održivost. Rat u Ukrajini je ponovo okrenuo svjetla reflektora na sigurnost opskrbe, a LNG terminal na Krku je dokazao koliko je važno imati diverzificiranu infrastrukturu i diverzificirane dobavne pravce. Mi smo sigurno jedan od najvećih zakupaca i do 2037. godine imamo zakupljeno oko 1,35 milijardi kubičnih metara kapaciteta na LNG terminalu. Od 1. studenoga 2022. prestali smo preuzimati plin od Gazproma, budući da kao tvrtka koja je u dobroj mjeri i odgovorna za sigurnost opskrbe plinom u RH slijedimo političke smjernice naše Vlade. U takvim okolnostima LNG na Krku nam je postao iznimno važna ulazna točka. Osim sigurnosti opskrbe, izgradnja takvog terminala je sigurno donijela nova znanja kojima je trebalo ovladati u proteklih nekoliko godina i mogu reći da sam jako zadovoljan brzinom usvajanja znanja i fleksibilnosti koju su pokazali naši timovi u PPD-u i ENNA-i, rekao je Vujnovac za Novi list.

Koji su sve mogući načini korištenja LNG-a u logistici i transportu, hoćete li ih koristiti?

– Jedan od načina svakako je korištenje LNG-a kao pogonskog goriva. Prvenstveno se to odnosi na kamionski prijevoz. Kamioni koji koriste LNG kao pogon u Njemačkoj, Italiji i drugim zapadnoeuropskim zemljama nisu novost, a i jedan su od dobrih alata pri postizanju cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova. Zbog činjenice da LNG mora biti ohlađen na jako nisku temperaturu da bi ostao u ukapljenom stanju, često kamioni koji koriste LNG kao pogon voze rashladne prikolice. Budući da je ENNA Fruit najveći proizvođač, otkupljivač, distributer te prerađivač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj, razmatramo mogućnost korištenja kamiona koji će koristiti LNG kao pogon za distribuciju svježeg voća i povrća.

ENNA je u velikoj mjeri uključena u željeznički transport roba, je li i LNG jedna od roba koje namjeravate transportirati željeznicom?

– ENNA transport je najveći privatni željeznički prijevoznik u Hrvatskoj. Zahvaljujući ulaganjima u željeznicu Vlade RH u suradnji s EU-om će se zasigurno podići konkurentnost željezničkog prijevoza. Osim što smo ušli u zajednički projekt izrade novog kontejnerskog terminala s APM Terminalsom, u vlasništvu Maersk grupe, u vlasništvu smo luke Ploče. Luka Ploče je glavni uvozni pravac za Bosnu i Hercegovinu. Sve spomenuto se ili temelji, ili će se temeljiti upravo na željezničkom prometu. Kako svakodnevno jačamo svoju poziciju u željezničkom prijevozu, jednom kada se u RH otvori mogućnost transporta LNG-a, imat ćemo sve spremno da poslovanje proširimo i u tom smjeru. Iz današnjeg kuta gledanja, BiH je zanimljivo tržište za transport LNG-a željeznicom s obzirom na to da je plinska mreža u BiH slabo razvijena. No, do toga još je puno predradnji, za početak izgradnja small-scale LNG terminala koji bi otvorio mogućnost prijevoza LNG-a željezničkim prometom.

Lani se spominjala mogućnost sudjelovanja vaše tvrtke u razvoju »mini« LNG terminala, zajedno sa strateškim partnerom. U kojoj je fazi taj projekt, gdje bi se takav LNG terminal manjih dimenzija mogao smjestiti?

– Upravo na to sam mislio kada sam spomenuo kako nam je takav »mini« LNG terminal polazišna točka. Istina je, mi smo sa svojim inozemnim strateškm partnerom o tome razgovarali te i dalje razgovaramo o mogućnosti izgradnje takvog terminala. To bi dovelo do daljnje diverzifikacije LNG industrije u RH. U zadnjih godinu dana smo svjedoci toga kako je diverzifikacija veoma bitna i da je potrebno ulagati u projekte koji mogu pridonijeti sigurnosti opskrbe, ne samo Republike Hrvatske, već i regije.

Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru.

Tagovi: Pavao Vujnovac, LNG terminal, Enna Group, Prvo plinarsko društvo. Gaženica, Luka Zadar, LNG Hrvtaska, Gazprom, British Petroleum
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE