GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 64 dolara

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 64 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 17:52
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 64 dolara jer je trgovce zabrinula procjena vodećih proizvođača da bi potražnja ove godine trebala rasti slabije no što se do sada očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u svibnju koji danas istječu pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,82 dolara. U aktivnijim ugovorima za isporuke u lipnju cijena se smanjila za 30 centi, na 63,87 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 60,27 dolara.


U fokusu je trgovaca danas procjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, prema kojoj bi potražnja za naftom ove godine trebala rasti za 300 tisuća barela dnevno slabije no što se do sada očekivalo, prema izvješću sa sastanka stručnjaka.

OPEC+ sastat će se u četvrtak kako bi definirao proizvodnu politiku u predstojećem razdoblju.

"S obzirom na pesimistične izglede, čini se vjerojatnim da će važeće proizvodne kvote ostati na snazi još mjesec dana", kazao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

OPEC + trenutno ograničava proizvodnju za nešto više od sedam milijuna barela dnevno kako bi podržao cijene i smanjio preveliku ponudu. Saudijska Arabija samoinicijativno je odlučila smanjiti proizvodnju za dodatnih milijun barela dnevno.

"Na tržištu nafte i danas nagađaju kakvu će politiku opskrbe OPEC+ izložiti na sutrašnjem sastanku, ali cijena barela u Londonu od 64 dolara signalizira da trgovci očekuju oprezan pristup grupe", rekla je analitičarka Rystad Energy Louise Dickson.

Kuvajtski ministar nafte Mohammad Abdulatif al-Fares izrazio je u srijedu "oprezni optimizam" da će se globalna potražnja za naftom poboljšati kako programi cijepljenja protiv covida 19 budu ubrzavali, a industrijska se proizvodnja bude oporavljala.

Značajniji pad cijena zakočio je podatak da je kineska proizvodnja u ožujku porasla najsnažnije u tri mjeseca, nakon kratkog zatišja tijekom lunarnih novogodišnjih blagdana.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 63,37 dolara, što znači da je porasla 69 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE