GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 81 dolara

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 16:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara budući da je trgovce zabrinuo nagli rast zaliha u Sjedinjenim Državama i pad kineskog izvoza, raspirivši zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila je niža za 1,11 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 80,50 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3,57 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,20 dolara nižoj cijeni, od 79,17 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 3,45 dolara.

Trgovce su u utorak uznemirio skok zaliha u Sjedinjenim Državama, koji se nadovezao na posustajanje kineskog izvoza.

Zalihe nafte u SAD-u porasle su u prošlom tjednu za gotovo 12 milijuna barela, prema izvorima koji se pozivaju na podatke udruge proizvođača API.

Vlada je odgodila objavu izvješća koji su trebali biti predstavljeni javnosti tokom dana.

U utorak ministarstvo energetike prognoziralo je da će se potrošnja nafte u SAD-u u ovoj godini smanjiti za 300.000 barela dnevno. Dosada očekivali su da će porasti za 100 tisuća barela dnevno.

Na početku tjedna tržišta su kao loš znak protumačila i pad kineskog izvoza u listopadu, za 2,5 posto. Nervozu je ipak ublažio snažan rast uvoza nafte.

Kineske rafinerije ublažile su ipak tempo prerade u trećem tromjesečju, nakon rekorda u prethodna tri mjeseca, rekli su trgovci i konzultati Reutersu, ukazujući na niže profitne marže i skromne izvozne kvote do kraja godine.

Obujam prerade trebao bi se smanjiti i u prosincu, procjenjuju, i ograničiti potražnju.

Guverner kineske središnje banke izjavio je pak u srijedu da bi gospodarstvo u ovoj godini trebalo dosegnuti ciljanu stopu rasta od oko pet posto.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte ′računa′ na Kinu i procjenjuje da će globalno gospodarstvo rasti i potaknuti potražnju za gorivom, unatoč negativnom utjecaju visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 2,36 dolara, na 86,50 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE