GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Značajno pale globalne zalihe nafte

Značajno pale globalne zalihe nafte
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2024 / 18:58
Autor: SEEbiz
LONDON - Globalne zalihe nafte potonule su u siječnju za nekih 60 milijuna barela, a zalihe na kopnu spustile su se na najnižu razinu najmanje od 2016. godine u uvjetima smanjene proizvodnje u Sjevernoj Americi, izvijestila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Zalihe su na početku godine smanjene unatoč očitim slabostima na strani potražnje, navodi IEA u mjesečnom izvješću.

U prosincu zalihe su bile porasle za 21,6 milijuna barela budući da je skok barela uskladištenih na tankerima više nego nadoknadio njihov pad u skladištima na kopnu, dodaje se u izvješću.

Niska razina zaliha pojačava utjecaj šokova u ponudi i potražnji na cijene i predstavlja rizik u slučaju poremećaja u opskrbi odnosno neočekivanog vala potražnje, podsjeća IEA.

Rast potražnje naglo je usporio u četvrtom tromjesečju, na samo 1,8 milijuna barela dnevno, s 2,8 milijuna barela dnevno u prethodna tri mjeseca, odražavajući pad u Kini, izračunala je agencija. U 2024. rast bi u prosjeku trebao usporiti na samo 1,2 milijuna barela dnevno, procjenjuju.

Motori potražnje bit će po njihovoj procjeni i u novoj godini Kina, Indija i Brazil, koji će biti zaslužni za 78 posto povećanja.

Ponuda bi u ovoj godini trebala rastom nadmašiti potražnju zahvaljujući u prvom redu barelima SAD-a, Brazila, Gvajane i Kanade, procjenjuju u IEA-i, unatoč "teškom" siječnju zbog ekstremnih vremenskih prilika u Sjevernoj Americi.

Sjeveroamerička proizvodnja smanjila se u takvim uvjetima za 900 tisuća barela dnevno, nadovezavši se na dobrovoljno smanjenje proizvodnje u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njihovih saveznika (OPEC+) za dodatnih oko 300 tisuća barela dnevno.

U drugom tromjesečju opskrba iz neovisnih proizvođača ponovo će porasti i u konačnici poduprijeti povećanje ponude u cijeloj godini za 1,7 milijuna barela dnevno, izračunali su u agenciji.

Tagovi: nafta, zalihe, zalihe nafte, brent
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE