GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A da ukinemo HAZU?

A da ukinemo HAZU?
SLUČAJ ALEMKE MARKOTIĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 20:04
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ovih dana mnogi od nas razmišljaju o nepravdi prema Alemki Markotić i odbijenici HAZU-a da je prime u svoje redove.

Istina, redovitih članova može biti samo šesnaest, a primalo ih se samo tri. Nakon što su primljeni Željko Kaštelan i Bojan Jelaković, treće mjesto ostalo je upražnjeno, a pred vratima je ostala čekati i Markotić. Glasanje je bilo ove veljače, a postignuća uvažene znanstvenice i objavljeni znanstveni članci u Nature medicine te u The Lancetu nisu bili odraz izvrsnosti.

Podsjetimo, međunarodno priznata izvrsnost jednog Ivana Đikića također nije bila dostatna za ulazak u redovno članstvo HAZU-a.

I tako, Alemka Markotić nije ušla, a sljedeći su izbori tek kroz dvije godine.

HAZU ima stoljetnu tradiciju izvrsnosti, poznate akademike no, u zadnje vrijeme, diskreditira svoju akademsku izvrsnost. Osim vrhunskih dometa u znanosti, Akademija bi se trebala dičiti i pravednošću, a nerazumijevanje znanstvenog doprinosa kandidata te navodni razlozi da članovi odbijaju uvaženu znanstvenicu zbog svojih odnosa u liječničkim krugovima te lobiranjem, zgražaju javnost i postavljaju pitanje samog legitimiteta postojanja ovog najuzvišenijeg doma brojnih intelektualaca. Olako se zatvaraju granice uvažavanosti i stvara zatvoreni krug nedodirljivosti.

Blamaža je tim veća jer je Markotić već nekoliko tjedana kasnije na djelu pokazala i dokazala svoju izvrsnost. Njezine vještine preživljavanja u ratnim uvjetima s emotikonom na kraju životopisa danas su od vitalne važnosti za spas hrvatskog građanstva. Zbog tridesetogodišnjeg životnog iskustva mi danas nemamo kaos u zemlji. Ukoliko se i dogodi talijanski scenarij on neće imati nikakve veze sa stručnošću već s ljudskim faktorom koji svojom neodgovornošću dovodi u pitanje djelovanja postavljenog sustava.

Mali čovjek nije znanstvenik. Ne razumije epidemiologiju, projekciju, simulaciju, no osjeća nepravdu. Iako, zbog neupućenosti, nema nikakvog prava u odluci izbora članstva, usprkos tome što se iz njegova džepa izdvaja novac za plaće akademika, zna da Akademija mora poduzeti brze promjene u svom djelovanju.

Zbog ovakve samovolje nepovratno se urušava ugled nekad u svijetu uvažavane Akademije. Statut se pod hitno treba promijeniti i ubrzati izmjenu članstva prema dostignućima, postignućima ali i godinama, zahvalivši se ostarjelim akademicima prebacivanjem u počasni razred akademika.

Akademija je danas inertna, hermetična i treba svježe ideje kojima će se doprinijeti aktualizaciji znanstvenika te promociji znanosti u društvu. Znanost ne može živjeti samo za sebe.

Ona treba heroje, ne lažne PR likove već svjetski dokazane znanstvenike. Uz, u svijetu, izuzetno uvaženog Željka Kaštelana, u članstvo zasigurno pripada i Markotić čijem se radu i postupcima dive u svim državama zahvaćenima ovom pandemijskom pošasti.

Dvije godine do idućih izbora je puno predugo. Izbjegavanje odluke o trećem kandidatu solomonsko je rješenje koje tek naizgled abolira članstvo, no sve nas, obične smrtnike, dovodi u sumnju u potrebitost ovakve Akademije koja odbacuje znanstvenike visokih, svjetski priznatih dometa.

Tagovi: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Alemka Markotić, Ivan Đikić, Željko Kaštelan,
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE