GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!

Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2024 / 08:47
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.

Ovaj tjedan vlada puno optimizma, a najveći dobitnici su tehnološke dionice koje su već prošli tjedan bile pod velikim pritiskom. Cijene zlata su pale.

Konkretno, nešto posebno je bio pad Nvidije u petak, koja je dva trilijuna dolara vrijedna tvrtka izgubila deset posto svoje vrijednosti bez pravog razloga (odnosno bilo kakve negativne vijesti), najviše u četiri godine. No tečaj se ovoga tjedna naglo oporavio, pa su Nvidijine dionice (cijena: 824 dolara) u dva dana ojačale osam posto. Ostatak dionica iz obitelji Sedam veličanstvenih također je porastao, čak i Tesla, iako je tvrtka odlučila ponovno sniziti cijene svojih modela na ključnim tržištima (SAD, Kina, Njemačka...). Nakon zatvaranja trgovanja u utorak, Tesla je objavila rezultate za prvo tromjesečje, s padom prihoda od devet posto, što je najveći pad prihoda od 2012. godine.

Dolar i njegova snaga u posljednje se vrijeme posvećuju dosta pozornosti, što je povezano s očekivanjima da će ga Fed zadržati na visokoj razini dulje od očekivanog.

Većinsko mišljenje s početka godine da će Fed šest puta ove godine smanjiti kamatne stope očito je bilo pogrešno. Moglo bi se čak dogoditi i obrnuto: terminska tržišta se klade da će Fed ove godine podići kamatne stope na 20 posto. Jamie Dimon iz banke JPMorgan Chase naglasio je u utorak da je američko gospodarstvo i dalje snažno, ali da bi moglo skliznuti u razdoblje stagflacije (kombinacija inflacije i niskog gospodarskog rasta) te upozorio da se svijet vjerojatno nalazi u najsloženijoj i najopasnijoj geopolitička situacija nakon Drugog svjetskog rata.

Američka je valuta ušla u novi tjedan na novoj najvišoj razini u 34 godine prema jenu na gotovo 155 jena za dolar (prema euru, jen je pao na najnižu razinu od 2008.), a prema košarici valuta bila je na petogodišnjoj razini. mjesec visok. Dolar je u utorak izdahnuo, skliznuo je gotovo pola posto prema euru, pa se za euro opet moralo izdvojiti više od 1,07 dolara. Prema preliminarnim podacima, gospodarska aktivnost u eurozoni u travnju je porasla zahvaljujući dobrim rezultatima uslužnog sektora (naime, proizvodni sektor bilježi pad trinaesti mjesec zaredom) – PMI indeks porastao je s 50,3 boda u ožujku na 51,4 bodova. Njemačka se također vratila na rast ovog pokazatelja.

Drugi mjesec zaredom rasta PMI-ja u eurozoni (nakon pada u prethodnih devet mjeseci) ohrabrujuća je vijest, dok su plaće rasle brže od očekivanog, što sugerira da će Europska središnja banka morati još malo poraditi prije nego što ukroti inflaciju. To još više vrijedi za SAD, gdje će se u petak sa zanimanjem pratiti objava indeksa cijena osobnih izdataka za potrošnju (PCE), koji je Fedu najvažniji podatak pri odlučivanju o monetarnoj politici. Velike tehnološke kompanije također su u središtu pozornosti ovog tjedna dok objavljuju svoje kvartalne rezultate - Tesla u utorak, Microsoft i Meta u srijedu, a Alphabet u četvrtak. U četvrtak će biti poznato i koliki je bio rast američkog gospodarstva u prvom kvartalu.

Tagovi: fed, kamate, dimon, jpmorgan, wall street, nasdaq, nvidia
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE