GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara

Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 08:14
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo. Ipak, ističe se pad dionica Nvidije i Netflixa od petka za 10% te ukupni rekordni tjedni gubitak dionica grupacije Sedam veličanstvenih.

Vrijednost kompanija koje čine Sedam veličanstvenih (Nvidia, Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta i Tesla) pala je za rekordnih 950 milijardi dolara, što je više od godišnjeg BDP-a Turske. Konkretno, posljednjih je dana na udaru sektor poluvodiča, pa su tako Nvidijine dionice samo u petak pale za deset posto. U postotcima, to je najveći jednodnevni pad ovih dionica od 16. ožujka 2020., a u apsolutnom iznosu (pad od 85 USD) čak rekordno nizak. Tijekom tjedna vrijednost Nvidije pala je za gotovo 300 milijardi dolara (više od vrijednosti Nvidijinog konkurenta AMD-a), a i ostali tehnološki divovi imali su velike gubitke. Appleova tržišna kapitalizacija srušila se za 178 milijardi, Microsoftova za 169, Amazonova za 118...

Tesla je posebna priča. Ako se Nvidia ove godine još može pohvaliti rastom dionica od 58%, Tesla je od 1. siječnja već izgubila 40%. Proizvođač električnih vozila prošle je godine povećao prodaju za 38 posto u usporedbi s 2022., razočaravši ulagače. Iz Tesle su u siječnju upozoravali da će ove godine rast prodaje biti još niži, no rasta po svemu sudeći neće biti: u prvom tromjesečju Tesla je isporučila 386.810 vozila, što je 8,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. Najpesimističniji spominju i scenarij da bi Tesla mogla bankrotirati.

Tesla, koja otpušta radnike i snižava cijene automobila (za dodatnih 2000 dolara u SAD-u u petak za modele Y, X i S), u utorak će objaviti više detalja o svom poslovanju. Sezona tromjesečnih najava dobro je počela, ali zasad ide lošije od očekivanog. Analitičari su stoga revidirali naniže procjenu rasta dobiti unutar S&P-a, točnije na 2,9% rasta na godišnjoj razini (prethodna procjena 1. travnja: 5,1% rasta).

Koliko brzo vruće priče mogu završiti pokazuje i cijena dionice Super Micro Computera koja je ove godine često držala Russell 2000 indeks mid-cap kompanija iznad razine. U petak su se srušile za 23 posto, ali su i dalje 150 posto više nego na početku godine. Tehnološki indeks Nasdaq sada je u šestodnevnom gubitničkom nizu (najduži takav niz u više od godinu dana), pavši u petak više od dva posto. Za tjedan u cjelini pao je 5,5 posto, najviše od rujna 2022.

Sklonost riziku značajno je oslabila ovaj mjesec, ne samo zbog oštre eskalacije napetosti na Bliskom istoku, već više zbog očekivanja da američka središnja banka neće učiniti mnogo ove godine snizio kamatne stope, najviše dva puta (za 25 baznih bodova), počevši od rujna. Idućih tjedan dana u prvom planu bit će poslovni rezultati velikih tehnoloških kompanija (Big Tech), a uz već spomenutu Teslu dobit će u prvom kvartalu objaviti i Meta, Alphabet i Microsoft.

Tagovi: nvidia, netflix, microsoft, apple, nasdaq, tesla
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE