GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banija ili Banovina, svejedno je: Ova država nije funkcionalna

Banija ili Banovina, svejedno je: Ova država nije funkcionalna
TEATAR APSURDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 20:09
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Tko me može uvjeriti da ova Država doista funkcionira? K tome još i da dodamo onu popularnu "pravna država". Funkcionira, ali simbolično, tek tu i tamo. I kako će takva Država obnoviti potresom razrušeno područje Lijepe naše?

Teško, jer se još uvijek ne možemo dogovoriti kako ga nazvati, Banovina ili Banija. Predlažem da rješenje tog problema bude prvi korak u obnovi, da odgovor na to pitanje ugrije garaže, štale i kontejnere na tom području.

Predlažem, a što drugo, nego da se osnuje povjerenstvo. Nije čak potrebno smišljati tko bi bili njegovi članovi. Neka to bude povjerenstvo koje se bavilo pozdravom "Za dom spremni" pa neka nam obrazlože u kojim slučajevima da se koristi naziv Banovina, a u kojima Banija. Za člana predlažem i onog povjesničara koji se potrudio analizirati tiskovine s tog područja objavljivane tijekom prošlog stoljeća te javnost informirati o tome koliko puta se u njima upotrijebio naziv Banovina, a koliko puta Banija.

Pobrinuo se i navesti tko su bili izdavači u pojedinim slučajevima pa nam na neizravan način kazao što bi to bilo pravilno.

Recimo, jedan od naputaka navedenog povjerenstva bilo bi kada reći Banovina a kada Banija te bi mogao, usuglašeno, donijeti i ovu preporuku. Kada razrušeno područje posjeti predsjednik države i sastane se s čelnicima gradova i općina može se upotrijebiti naziv Banija. Naime, to je preporuka na osnovu prakse jer su jučer tom sastanku nazočili svi gradonačelnici i načelnici općina i gradova osim gradonačelnika Gline.

Umjesto njega, na sastanku je bila njegova zamjenica (tek uzgred spominjemo da je gradonačelnik član HDZ-a, a njegova zamjenica je izabrana iz redova srpske nacionalne manjine). U slučaju kada se gradonačelnik Gline sastane s voditeljem stožera za pomoć stradalom stanovništvu, što smo svjedočili putem medija, može se upotrijebiti naziv Banovina (sasvim slučajno, obojica su članovi HDZ-a). Detaljnije upute očekuju se narednih mjeseci kada se o tome postigne opća suglasnost i kada o tome izvijeste Vladu.

P.S. Sa zatvorenog dijela sjednice Povjerenstva vlade o prigodama uporabe naziva Banovina ili Banija procurio je i prijedlog jednog od članova povjerenstva. Kako je naš državni kuhar „Pleter“ najavio da će obavještavati o jelovniku za stradale stanovnike tog područja predložio je da se regulira i pitanje naziva jednog tradicionalnog jela. Naime, predložio je da se, kada se kuha jedna od mahunarki, za dijelove tog područja naseljene većinski hrvatskim pučanstvom to jelo naziva vojnički grah, a kada se kuha za područja s većinski pripadnicima srpske nacionalne manjine da to bude vojnički pasulj. Sram Vas bilo politički lingvisti.

Tagovi: Banija, Banovina, potres u Petrinji, Pleter, tvrtka Pleter, Sisačko-moslavačka županija
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE