GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin na putu najvećeg mjesečnog pada u povijesti

Bitcoin na putu najvećeg mjesečnog pada u povijesti
TEŽAK MJESEC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2021 / 17:15
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Svibanj je za vlasnike kriptovaluta bio najstresniji mjesec u posljednje tri godine.

Sredinom tjedna vrijednost bitcoina premašila je 40 tisuća dolara i činilo se da se situacija smirila nakon ozbiljnih šokova, no u petak i subotu uslijedio je novi veći pad.

Gledajući ovu godinu, najveći promet ostvaren je kada je cijena bitcoina iznosila oko 34.000 američkih dolara, što je možda ključna razina podrške na kojoj će se boriti bikovi i medvjedi. Ako bitcoin sklizne niže, mogli bismo ponovno testirati oznaku od 30 000 USD. Za investitore volje raspoloženja, ovo će biti - sukladno pravilu "kupi na dnu" - nova prilika za ulazak nakon što su se neke burze kriptovaluta srušile pod teretom prenatrpanosti posljednje panike 19. svibnja. Bilo je to neugodno iskustvo za potencijalne kupce, dok su prodavatelji vjerojatno bili prilično sretni što nisu uspjeli panično rasprodati poziciju jer je uslijedio snažan oporavak.

Razlozi zbog kojih je bitcoin od 1. svibnja do jučer izgubio više od 40 posto vrijednosti i mogli bi (napokon ćemo to znati u ponedjeljak) doživjeti najveći mjesečni pad u povijesti (trenutno najgori u kolovozu 2011., gubitak je bio 38,7 posto) je više. Situacija je već bila toliko uzavrela da je korekcija bila logična, ali ubrzalo ju je nekoliko čimbenika: tvit Elona Muska da Tesla neće prihvatiti bitcoin od kupaca e-vozila, njegova upozorenja o ekološkim problemima rudarenja bitcoina, tendencija kineskih vlasti za sve većom regulacijom kriptovaluta ili čak zabrana platnog prometa s njima, kao i otkriće Tethera da je stablecoin istog imena vezan za dolar manje od tri posto pokriven novčanim rezervama. Sve ostalo su razni komercijalni zapisi, fiducijarni računi i trezorski zapisi.

Ukratko, tether gotovo da nema stvarno pokriće. Sve su to razlozi za sumnju u snagu tethera, a da ne spominjemo dugogodišnje navode da izdavatelj tethera manipulira tržištem i "proizvodi" nove stabilne kovanice i kupuje bitcoine njima svaki put kad padne bitcoin (u stilu kako Fed tiska novac). Sve navedeno otjeralo je bikove s tržišta kriptovaluta. I dok je bitcoin sredinom travnja iznosio 65.000 dolara, njegova vrijednost sada iznosi samo 34.000 dolara. U posljednjem tjednu, kada je guverner Japanske banke upozorio na nestabilnost bitcoina i špekulativno trgovanje njime, cijena BTC-a pala je za još desetinu.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, tether, dolar, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
PROMIJENJENE NAVIKE
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
KOLUMNA - Internetska kupovina posljednjih je godina u porastu u svijetu. Iako u određenoj mjeri zaostaje, naše se tržište sve više orijentira na ovu vrstu kupovine.
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KULTURA I PANDEMIJA
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KOLUMNA - Pomoć od strane asocijacija, mreža i drugih vidova organiziranja podrške poput crowdfundinga bilo je najviše prisutno u Srbiji (49 %), zatim u Sloveniji (45,1 %) i u Hrvatskoj (36,4 %) .
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
VIRUS I TRŽIŠTA
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
KOLUMNA - Kad se već činilo da su financijska tržišta otporna na koronu, val rasprodaja pogodio je gotovo sve vrste imovine u petak.
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
KOLUMNA - Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!''
Živimo u čudnim vremenima; sad i iz Goldman Sachsa upozoravaju na - pohlepu
NEOBIČNO
Živimo u čudnim vremenima; sad i iz Goldman Sachsa upozoravaju na - pohlepu
KOLUMNA -  David Solomon, prvi čovjek Goldman Sachsa, boji se da na tržištima trenutno ima previše pohlepe, što nije dobro za Wall Street.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE