GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin na putu najvećeg mjesečnog pada u povijesti

Bitcoin na putu najvećeg mjesečnog pada u povijesti
TEŽAK MJESEC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2021 / 17:15
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Svibanj je za vlasnike kriptovaluta bio najstresniji mjesec u posljednje tri godine.

Sredinom tjedna vrijednost bitcoina premašila je 40 tisuća dolara i činilo se da se situacija smirila nakon ozbiljnih šokova, no u petak i subotu uslijedio je novi veći pad.

Gledajući ovu godinu, najveći promet ostvaren je kada je cijena bitcoina iznosila oko 34.000 američkih dolara, što je možda ključna razina podrške na kojoj će se boriti bikovi i medvjedi. Ako bitcoin sklizne niže, mogli bismo ponovno testirati oznaku od 30 000 USD. Za investitore volje raspoloženja, ovo će biti - sukladno pravilu "kupi na dnu" - nova prilika za ulazak nakon što su se neke burze kriptovaluta srušile pod teretom prenatrpanosti posljednje panike 19. svibnja. Bilo je to neugodno iskustvo za potencijalne kupce, dok su prodavatelji vjerojatno bili prilično sretni što nisu uspjeli panično rasprodati poziciju jer je uslijedio snažan oporavak.

Razlozi zbog kojih je bitcoin od 1. svibnja do jučer izgubio više od 40 posto vrijednosti i mogli bi (napokon ćemo to znati u ponedjeljak) doživjeti najveći mjesečni pad u povijesti (trenutno najgori u kolovozu 2011., gubitak je bio 38,7 posto) je više. Situacija je već bila toliko uzavrela da je korekcija bila logična, ali ubrzalo ju je nekoliko čimbenika: tvit Elona Muska da Tesla neće prihvatiti bitcoin od kupaca e-vozila, njegova upozorenja o ekološkim problemima rudarenja bitcoina, tendencija kineskih vlasti za sve većom regulacijom kriptovaluta ili čak zabrana platnog prometa s njima, kao i otkriće Tethera da je stablecoin istog imena vezan za dolar manje od tri posto pokriven novčanim rezervama. Sve ostalo su razni komercijalni zapisi, fiducijarni računi i trezorski zapisi.

Ukratko, tether gotovo da nema stvarno pokriće. Sve su to razlozi za sumnju u snagu tethera, a da ne spominjemo dugogodišnje navode da izdavatelj tethera manipulira tržištem i "proizvodi" nove stabilne kovanice i kupuje bitcoine njima svaki put kad padne bitcoin (u stilu kako Fed tiska novac). Sve navedeno otjeralo je bikove s tržišta kriptovaluta. I dok je bitcoin sredinom travnja iznosio 65.000 dolara, njegova vrijednost sada iznosi samo 34.000 dolara. U posljednjem tjednu, kada je guverner Japanske banke upozorio na nestabilnost bitcoina i špekulativno trgovanje njime, cijena BTC-a pala je za još desetinu.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, tether, dolar, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE