GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije

Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOČNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2021 / 08:02
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak svoju monetarnu politiku nepromijenjenom, ali je odlučila usporiti tempo kupovine vrijednosnih papira putem programa PEPP.

ECB očekuje da će inflacija biti ispod cilja do 2023. godine, što znači da ECB neće povisiti kamatne stope najmanje do 2024. Istodobno, možemo očekivati određenu stopu kupnje vrijednosnih papira čak i nakon završetka programa PEPP -a, putem programa APP. Nastavak vrlo snažno stimulirajuće monetarne politike poboljšao je raspoloženje na tržištima potkraj tjedna.

U SAD-u je u kolovozu dodano 235.000 novih radnih mjesta, što je znatno ispod očekivanja tržišnih analitičara, koji su očekivali da će američko gospodarstvo u kolovozu moći otvoriti ili popuniti preko 700.000 radnih mjesta. Gospodarski oporavak usporava se više nego što se očekivalo na račun delta soja koronavirusa, a svjedoci smo kašnjenja u lancima opskrbe diljem svijeta.

Delta soj koronavirusa koči potražnju u SAD-u. Istodobno, u ponedjeljak je istekao savezni program pomoći nezaposlenima, koji će ostaviti gotovo devet milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama bez sredstava za život. Moratorij na deložacije već je istekao.

Revidirani podaci pokazali su da je gospodarstvo europodručja u drugom tromjesečju poslovalo nešto bolje nego što se isprva mislilo, s 2,2% tromjesečnog rasta. Potrošnja kućanstava bila je glavni pokretač rasta u drugom tromjesečju, gdje s obzirom na razinu uštede ima još mnogo prostora za daljnji rast. Potrošnja kućanstava, unatoč rastu od 3,7 posto u drugom tromjesečju, i dalje je 6 posto ispod razine prije pandemije.
Istodobno, istraživanja pokazuju da problemi s globalnim lancima opskrbe koče ulaganja u europodručje.

Ipak, nije sve tako crno. Ako delta soj ne zaustavi globalni oporavak, problemi u lancu opskrbe trebali bi nestati do 2022. godine, a korporativna ulaganja trebala bi značajno doprinijeti gospodarskom rastu u idućem razdoblju.

Tagovi: delta soj koronavirusa, američka ekonomija, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
VIDEO NADZOR
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
ANALIZA - Većina nas zna prilično malo o sistemima video nadzora. Često mislimo da je to rezervirano samo za banke i skupocjene vile, međutim, nije baš tako. Raznovrsnost postojećih sistema omogućava da gotovo svakome bude pristupačan neki oblik video nadzora.
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
TURBULENTNO
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
KOLUMNA - U proteklih šest mjeseci Mjanmar je ponovno na naslovnicama svjetskih medija. I to ne zbog pozitivnih informacija.
Igrač s kojim se pobjeđuje
VELIKA KARIJERA
Igrač s kojim se pobjeđuje
KOLUMNA - Toni nije mogao dobiti bolji rođendanski poklon. Tjedan dana prije svog 53. rođendana, košarkaška legenda potvrđena je ulaskom u Košarkašku kuću slavnih.
Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
Strah od jesenske korekcije
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.
Sjećanje na 11. rujna: Dan kad je Amerika prestala postojati kao globalna sila
DOGAĐAJ KOJI JE PROMIJENIO SVE
Sjećanje na 11. rujna: Dan kad je Amerika prestala postojati kao globalna sila
KOMENTAR - Što se tiče vanjske politike, doista je važno samo jedno pitanje: borba za moć s Kinom. U Siriji su Amerikanci već prepustili teren Rusiji, i u Libiji je ta zemlja suzdržana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE