GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Delta soj koronavirusa neće izazvati nova zatvaranja u eurozoni

Delta soj koronavirusa neće izazvati nova zatvaranja u eurozoni
VIRUS I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 07:38
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Pokazatelji PMI indexa za eurozonu u srpnju potvrđuju da se europsko gospodarstvo još uvijek brzim tempom vraća na razinu prije pandemije i da se cjenovni pritisci i dalje pojačavaju.

Unatoč tome, možemo privremeno očekivati jači rast ulaznih i izlaznih cijena u europskom gospodarstvu. Porast pokazatelja PMI-a za lipanj u potpunosti je posljedica poboljšane aktivnosti u sektoru usluga. Očitavanje njemačkog PMI uslužnih djelatnosti ovog je puta bilo rekordno, jer je broj slučajeva Covid još uvijek vrlo nizak, dok je klima u francuskom uslužnom sektoru nešto lošija. Razina indeksa usluga PMI bila je niža od očekivane u Francuskoj, jer broj pacijenata brzo raste.

Posljednjih tjedan dana globalna tržišta dionica nisu izgubila puno na račun delta soja. Delta soj koronavirusa vjerojatno neće pokrenuti nova šira zatvaranja. Širenje cjepiva u eurozoni znači da vlade vjerojatno neće nametnuti ozbiljne restriktivne mjere. Vjerojatno niti u slučaju većeg broja zaraženih. Ukratko, verzija delte vjerojatno neće imati jači utjecaj na gospodarski oporavak. Može, naravno, ostaviti traga u turizmu, nauštrb povećane budnosti ljudi.

Sad smo u drugom tjednu objavljivanja rezultata za drugo tromjesečje ovogodišnjih tvrtki uključenih u indeks S & P 500. Do sada je rezultate prijavilo preko 100 tvrtki od 500 obuhvaćenih indeksom S & P 500. Dobit tih tvrtki povećala se više od 115 posto na godišnjoj razini, a razina prodaje za 18 posto. Najveći rast prodaje od 72% zabilježen je u industrijskom sektoru. Snažno poboljšani rezultati tvrtki već povoljno utječu na cijene dionica.

Dolarske i američke državne obveznice ojačale su tijekom proteklih mjesec dana, a to je obično deflacijski, a ne inflatorni signal. Moglo bi se očekivati da će u narednim mjesecima ili do kraja godine prinosi na američke državne obveznice početi rasti na račun stvarnog povrata potražnje iz američkih kućanstava, koja čine 69 posto američkog gospodarstva. To također znači da možemo ostati pozitivni u pogledu kretanja cijena dionica u drugoj polovici ove godine.

Sljedeći tjedan imat ćemo očitanja razine europskog BDP-a, a prije svega sljedeći će tjedan biti izuzetno intenzivan u smislu najava poslovnih rezultata za drugi kvartal ove godine, gdje se očekuju dobri rezultati u tehnološkom i zdravstvenom sektoru.

Tagovi: delta soj koronavirusa, tržište kapitala, PMI Index, eurozona, poslovni rezultati, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE