GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobra vremena za banke

Dobra vremena za banke
VEĆE KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2023 / 07:51
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Pratimo odličan početak godine kako na inozemnom tako i na domaćem tržištu dionica jer su se izgledi u kratkom vremenu značajno popravili.

U Europi smo svjedoci izuzetno blage zime, vrhunac inflacije je iza nas, američka središnja banka (Fed) već je ublažila tempo povećanja kamatnih stopa na 25 baznih bodova, Kina je zaustavila ili uvelike ublažila zero covid politiku i gospodarstvo u SAD-u i dalje je snažno.

SAD i dalje ima vrlo snažno tržište rada, sa stopom nezaposlenosti koja je pala na najnižu razinu u 53 godine. Uz poboljšanje izgleda ove godine, na svjetskim tržištima vlada pretežno pozitivan sentiment, a iznimka nije ni domaća burza jer su dionice Krke, Cinkarne Celje, Save Re, Petrola i NLB-a već dobile više od deset posto njihovu ovogodišnju vrijednost, domaće tržište također je obilježio visok dividendni prinos u novoj godini.

S obzirom na razinu trenutnih tečajeva te općenito uspješno i stabilno poslovanje kompanija, dividendni prinosi domaćeg tržišta i ove će godine biti na visokoj razini. Istovremeno, možemo naglasiti da će povećanje temeljnih kamatnih stopa pozitivno utjecati na profitabilnost NLB-a u ovom i narednim kvartalima. NLB će inače ključne nerevidirane podatke za 2022. i buduće izglede objaviti 23. veljače. Povećanje varijabilnih kreditnih obveza klijenata povoljno će utjecati na prihode banke. Budući da veliki dio kreditnog portfelja NLB Grupe (blizu 5,8 milijardi eura) ima promjenjivu kamatnu stopu, možemo očekivati veći rast kamatnih prihoda banke u sljedeća tri kvartala. Prema vlastitoj procjeni NLB banke, povećanje kamatnih stopa za 100 baznih bodova (osjetljivost na Euribor) odgovara dodatnih 61,4 milijuna eura neto prihoda od kamata godišnje.

Šestomjesečni Euribor je u posljednjih šest mjeseci dobio više od tri postotna boda. Naravno, istina je i da skuplji krediti mogu smanjiti potražnju za novim zaduživanjem i povećati poteškoće u otplati nekih već uzetih kredita u prošlosti (NPL), ali s obzirom na trenutno stanje ekonomija u regiji i otpornost tržišta rada, dosta smo daleko od toga. Pritom će se europskim bankama naravno svidjeti depozitna stopa od 2,5 posto kod Europske središnje banke (ECB), koja je lani u srpnju iznosila minus 0,5 posto.

Možemo zaključiti da su sada dobra vremena za banke. Također treba napomenuti da se dionicama NLB-a trenutno trguje po P/B od 0,6, dok je medijan P/B grupe usporedivih značajki na P/B od 1,1, te da Europski bankarski indeks ima P/B od 0,75.

S obzirom na trenutnu geopolitičku i financijsku situaciju, možemo zaključiti da je, unatoč rizicima u istočnoj Europi, Krka iz Novog Mesta i dalje vrlo zanimljiva na slovenskom tržištu. Možemo očekivati i nastavak stabilnog poslovanja dviju najvećih domaćih osiguravajućih društava, Zavarovalnice Triglav i Save Re.

Dakle, kruna domaćih ulaganja, koja uključuje Krku, Luku Koper, Petrol, obje osiguravajuće kuće, Cinkarna Celje i NLB, svakako ima svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom sklonošću preuzimanju rizika. No, domaće tržište i dalje se smatra jednim od najmanje zaduženih tržišta u regiji i drugdje, a po izgledima poslovanja iu usporedbi s sektorski usporedivim kompanijama u inozemstvu i jednim od najjeftinijih burzi koje isplaćuje gotovo najveće dividende.

Tagovi: kamatne stope, Euribor, NLB Grupa, Europska središnja banka, Krka, Sava Re, triglav
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE