GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobra vremena za banke

Dobra vremena za banke
VEĆE KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2023 / 07:51
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Pratimo odličan početak godine kako na inozemnom tako i na domaćem tržištu dionica jer su se izgledi u kratkom vremenu značajno popravili.

U Europi smo svjedoci izuzetno blage zime, vrhunac inflacije je iza nas, američka središnja banka (Fed) već je ublažila tempo povećanja kamatnih stopa na 25 baznih bodova, Kina je zaustavila ili uvelike ublažila zero covid politiku i gospodarstvo u SAD-u i dalje je snažno.

SAD i dalje ima vrlo snažno tržište rada, sa stopom nezaposlenosti koja je pala na najnižu razinu u 53 godine. Uz poboljšanje izgleda ove godine, na svjetskim tržištima vlada pretežno pozitivan sentiment, a iznimka nije ni domaća burza jer su dionice Krke, Cinkarne Celje, Save Re, Petrola i NLB-a već dobile više od deset posto njihovu ovogodišnju vrijednost, domaće tržište također je obilježio visok dividendni prinos u novoj godini.

S obzirom na razinu trenutnih tečajeva te općenito uspješno i stabilno poslovanje kompanija, dividendni prinosi domaćeg tržišta i ove će godine biti na visokoj razini. Istovremeno, možemo naglasiti da će povećanje temeljnih kamatnih stopa pozitivno utjecati na profitabilnost NLB-a u ovom i narednim kvartalima. NLB će inače ključne nerevidirane podatke za 2022. i buduće izglede objaviti 23. veljače. Povećanje varijabilnih kreditnih obveza klijenata povoljno će utjecati na prihode banke. Budući da veliki dio kreditnog portfelja NLB Grupe (blizu 5,8 milijardi eura) ima promjenjivu kamatnu stopu, možemo očekivati veći rast kamatnih prihoda banke u sljedeća tri kvartala. Prema vlastitoj procjeni NLB banke, povećanje kamatnih stopa za 100 baznih bodova (osjetljivost na Euribor) odgovara dodatnih 61,4 milijuna eura neto prihoda od kamata godišnje.

Šestomjesečni Euribor je u posljednjih šest mjeseci dobio više od tri postotna boda. Naravno, istina je i da skuplji krediti mogu smanjiti potražnju za novim zaduživanjem i povećati poteškoće u otplati nekih već uzetih kredita u prošlosti (NPL), ali s obzirom na trenutno stanje ekonomija u regiji i otpornost tržišta rada, dosta smo daleko od toga. Pritom će se europskim bankama naravno svidjeti depozitna stopa od 2,5 posto kod Europske središnje banke (ECB), koja je lani u srpnju iznosila minus 0,5 posto.

Možemo zaključiti da su sada dobra vremena za banke. Također treba napomenuti da se dionicama NLB-a trenutno trguje po P/B od 0,6, dok je medijan P/B grupe usporedivih značajki na P/B od 1,1, te da Europski bankarski indeks ima P/B od 0,75.

S obzirom na trenutnu geopolitičku i financijsku situaciju, možemo zaključiti da je, unatoč rizicima u istočnoj Europi, Krka iz Novog Mesta i dalje vrlo zanimljiva na slovenskom tržištu. Možemo očekivati i nastavak stabilnog poslovanja dviju najvećih domaćih osiguravajućih društava, Zavarovalnice Triglav i Save Re.

Dakle, kruna domaćih ulaganja, koja uključuje Krku, Luku Koper, Petrol, obje osiguravajuće kuće, Cinkarna Celje i NLB, svakako ima svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom sklonošću preuzimanju rizika. No, domaće tržište i dalje se smatra jednim od najmanje zaduženih tržišta u regiji i drugdje, a po izgledima poslovanja iu usporedbi s sektorski usporedivim kompanijama u inozemstvu i jednim od najjeftinijih burzi koje isplaćuje gotovo najveće dividende.

Tagovi: kamatne stope, Euribor, NLB Grupa, Europska središnja banka, Krka, Sava Re, triglav
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE