GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobra vremena za banke

Dobra vremena za banke
VEĆE KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2023 / 07:51
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Pratimo odličan početak godine kako na inozemnom tako i na domaćem tržištu dionica jer su se izgledi u kratkom vremenu značajno popravili.

U Europi smo svjedoci izuzetno blage zime, vrhunac inflacije je iza nas, američka središnja banka (Fed) već je ublažila tempo povećanja kamatnih stopa na 25 baznih bodova, Kina je zaustavila ili uvelike ublažila zero covid politiku i gospodarstvo u SAD-u i dalje je snažno.

SAD i dalje ima vrlo snažno tržište rada, sa stopom nezaposlenosti koja je pala na najnižu razinu u 53 godine. Uz poboljšanje izgleda ove godine, na svjetskim tržištima vlada pretežno pozitivan sentiment, a iznimka nije ni domaća burza jer su dionice Krke, Cinkarne Celje, Save Re, Petrola i NLB-a već dobile više od deset posto njihovu ovogodišnju vrijednost, domaće tržište također je obilježio visok dividendni prinos u novoj godini.

S obzirom na razinu trenutnih tečajeva te općenito uspješno i stabilno poslovanje kompanija, dividendni prinosi domaćeg tržišta i ove će godine biti na visokoj razini. Istovremeno, možemo naglasiti da će povećanje temeljnih kamatnih stopa pozitivno utjecati na profitabilnost NLB-a u ovom i narednim kvartalima. NLB će inače ključne nerevidirane podatke za 2022. i buduće izglede objaviti 23. veljače. Povećanje varijabilnih kreditnih obveza klijenata povoljno će utjecati na prihode banke. Budući da veliki dio kreditnog portfelja NLB Grupe (blizu 5,8 milijardi eura) ima promjenjivu kamatnu stopu, možemo očekivati veći rast kamatnih prihoda banke u sljedeća tri kvartala. Prema vlastitoj procjeni NLB banke, povećanje kamatnih stopa za 100 baznih bodova (osjetljivost na Euribor) odgovara dodatnih 61,4 milijuna eura neto prihoda od kamata godišnje.

Šestomjesečni Euribor je u posljednjih šest mjeseci dobio više od tri postotna boda. Naravno, istina je i da skuplji krediti mogu smanjiti potražnju za novim zaduživanjem i povećati poteškoće u otplati nekih već uzetih kredita u prošlosti (NPL), ali s obzirom na trenutno stanje ekonomija u regiji i otpornost tržišta rada, dosta smo daleko od toga. Pritom će se europskim bankama naravno svidjeti depozitna stopa od 2,5 posto kod Europske središnje banke (ECB), koja je lani u srpnju iznosila minus 0,5 posto.

Možemo zaključiti da su sada dobra vremena za banke. Također treba napomenuti da se dionicama NLB-a trenutno trguje po P/B od 0,6, dok je medijan P/B grupe usporedivih značajki na P/B od 1,1, te da Europski bankarski indeks ima P/B od 0,75.

S obzirom na trenutnu geopolitičku i financijsku situaciju, možemo zaključiti da je, unatoč rizicima u istočnoj Europi, Krka iz Novog Mesta i dalje vrlo zanimljiva na slovenskom tržištu. Možemo očekivati i nastavak stabilnog poslovanja dviju najvećih domaćih osiguravajućih društava, Zavarovalnice Triglav i Save Re.

Dakle, kruna domaćih ulaganja, koja uključuje Krku, Luku Koper, Petrol, obje osiguravajuće kuće, Cinkarna Celje i NLB, svakako ima svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom sklonošću preuzimanju rizika. No, domaće tržište i dalje se smatra jednim od najmanje zaduženih tržišta u regiji i drugdje, a po izgledima poslovanja iu usporedbi s sektorski usporedivim kompanijama u inozemstvu i jednim od najjeftinijih burzi koje isplaćuje gotovo najveće dividende.

Tagovi: kamatne stope, Euribor, NLB Grupa, Europska središnja banka, Krka, Sava Re, triglav
PROČITAJ I OVO
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
HLADAN TUŠ
Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
KOLUMNA - Događanja na njujorškoj burzi uljepšale su dionice Microsofta koje su u ponedjeljak dosegle rekordnu vrijednost nakon vijesti da Sam Altman prelazi iz OpenAI-ja u Microsoft. Kripto tržištem odjekuje ostavka prvog čovjeka Binancea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE