GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolar postao omiljeni izbor investitora

Dolar postao omiljeni izbor investitora
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2022 / 08:55
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Sudionici financijskih tržišta čekaju na dno i preokret, a vjerojatno ga neće dočekati.

Kapitulaciju tržišta još nismo vidjeli, iako su ovogodišnji padovi prilično žestoki (tehnološki Nasdaq izgubio je više od 30 posto, a pojedine dionice 70 i više posto), ali daleko od dramatičnih. Neki pokazatelji govore da tako žestokog pesimizma na Wall Streetu odavno nije bilo. U tjednu koji je završio 12. listopada, 20,4 posto privatnih ulagača očekivalo je rast cijena dionica u sljedećih šest mjeseci, pokazuju podaci Američke udruge maloprodajnih ulagača. Već 47. put zaredom udio optimističnih ulagača ispod je povijesnog prosjeka (38 posto).

Sličan je sentiment i među američkim menadžerima, napominje Bank of America u mjesečnom istraživanju. Velika većina njih predviđa recesiju i niže korporativne profite u sljedećih 12 mjeseci, a menadžeri su povećali udio gotovinskih pozicija na 6,3 posto, što je najviše od travnja 2001. Sve u stilu, novac je kralj - "keš je kralj". A zna se koji novac ili valuta: najpopularnija strategija ulaganja i dalje je "long dollar", odnosno duge pozicije na američki dolar (iako 68 posto ispitanika kaže da je dolar trenutno precijenjen), a slijede kratke pozicije ( s kojima se investitori klade na daljnji pad) europskih dionica. Kao najvjerojatniji izvor sljedećeg događaja kreditne krize profesionalni ulagači (u anketi ih je sudjelovalo više od 350) navode europska tržišta državnih obveznica.

Burze su ovog tjedna prilično iznad razine, a jedan od razloga su i ohrabrujuća događanja u Velikoj Britaniji, kojoj je imenovanje Jeremyja Hunta za novog ministra financija i prije svega oproštaj od najavljenih poreznih poticaja donio smirivanje stanja na tržištima obveznica. Britanska vlada je definitivno dobila snažnu lekciju da se ne treba igrati s povjerenjem tržišta jer je situacija odjednom postala dramatična. Traženi prinos na britansku 30-godišnju obveznicu čak je premašio pet posto, nakon što je bio upola manji nego u kolovozu. Oštar pad cijena obveznica gurnuo je mnoge britanske mirovinske fondove na rub propasti. Likvidnost reguliraju strategijom LDS (liability-driven investments) koja savršeno funkcionira u okruženju iznimno niskih kamata, no kada se priča brzo okrene, problemi su odjednom toliki da je britanska središnja banka morala priskočiti u pomoć .

Prošlog tjedna započela je sezona zarada u trećem tromjesečju u SAD-u. Prve su banke, koje su ponajviše zbog viših kamatnih marži ostvarile veću dobit od očekivane. To se odnosi i na investicijsku banku Goldman Sachs. Dobit je pala 43 posto na 3,07 milijardi dolara (8,25 dolara po dionici), ali to je bilo puno bolje od predviđanja. Prihodi su pali za 12 posto, na nešto manje od 12 milijardi dolara, zbog značajnog pada početnih javnih prodaja ili IPO-a. Istodobno, prvi čovjek Goldmana, David Solomon, upozorio je sve koji se bave rizičnim poslom da je potrebno biti sve oprezniji jer je na pomolu sve veća volatilnost, a vjerojatno će se i SAD suočiti s recesija. Sličnog je mišljenja prije nekoliko dana bio i Jamie Dimon iz JPMorgan Chasea.

Tagovi: tržište kapitala, dolar, Goldman Sachs, David Solomon, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
FED U GLAVNOJ ULOZI
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
KOLUMNA - Ulagači će ovu godinu pamtiti po najsnažnijem rastu kamata u posljednjih 40 godina, no pitanje je koliko će morati čekati prije nego što uslijedi "Fed pivot", koji je vjerojatno ključni uvjet za pokretanje bikovskog trenda.
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
SIGNALI
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
KOLUMNA - Nisu prošla ni dva mjeseca otkako su burzovni indeksi pali na višegodišnje najniže razine, no neka su se tržišta već vratila u bikovski trend.
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
VAL OPTIMIZMA
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
KOLUMNA - Pozitivnom danu na burzama u utorak pridonijeli su novi ohrabrujući podaci o usporavanju američke inflacije, a odjeknule su i optimistične prognoze najvećeg američkog trgovca Walmarta. Burza u Frankfurtu skočila je 20 posto u posljednjih šest tjedana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE