GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu

Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2024 / 07:37
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.

Američko gospodarstvo u travnju je otvorilo neto 175.000 radnih mjesta, što je manje od predviđanja (243.000) i najmanje u posljednjih šest mjeseci. Stopa nezaposlenosti porasla je s 3,8 na 3,9 posto, čime je već 27. mjesec zaredom ispod četiri posto. Godišnji rast plaća bio je manji od četiri posto prvi put u gotovo tri godine. To je dobar znak za usporavanje inflacije, koja se ubrzala u prvom kvartalu ove godine u Sjedinjenim Državama. Financijska tržišta sada računaju na to da će američka središnja banka prvi put smanjiti kamatne stope u rujnu, nakon čega će uslijediti još jedno smanjenje do kraja godine. Prije objave podataka o tržištu rada u petak, većina je bila mišljenja da će Fed djelovati samo jednom ove godine.

U SAD-u se, pak, sprema rekordna "žetva" otkupa dionica. Prema nekim procjenama, ove bi godine mogli vrijediti čak i više od bilijun dolara, nakon ukupno 773 milijarde otkupa dionica prošle godine, što je 17 posto manje nego 2022. Apple je posebno temeljit: 2022. proizvođač iPhonea kupio je vratila 90 milijardi dolara vlastitih dionica, prošle godine za 78 milijardi, a ove će godine ta brojka biti rekordna. Nakon prezentacije tromjesečnih poslovnih rezultata u četvrtak, Apple je objavio da je upravni odbor odobrio otkup dionica u vrijednosti od 110 milijardi dolara.

Ulagači su bili impresionirani te su dan kasnije povisili Appleovu dionicu za gotovo sedam posto, iako je prodaja iPhonea u prvom tromjesečju bila prilično neuvjerljiva (-10 posto u odnosu na Q1 2023.), a prihodi tvrtke bili su četiri posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. godina . Kada tvrtka otkupljuje svoje dionice, to jednostavno znači da ih je manje u optjecaju, što stvara veću vrijednost za dioničare (i veće dividende). I u Njemačkoj će se koncerni iz indeksa DAX (uglavnom Siemens, SAP i Mercedes) ove godine pobrinuti za rekordno visoku svotu otkupa vlastitih dionica, a prema analitičarima Commerzbank taj će broj doseći 16 milijardi eura.

U međuvremenu, Appleov kineski konkurent Huawei povećao je dobit u prvom tromjesečju (u odnosu na Q1 2023.) za čak 564 posto (iznosio je 2,7 milijardi dolara) i očito nije previše pogođen američkim sankcijama. Sezona objave kvartalnih rezultata u SAD-u već se bliži završnoj fazi, gotovo 400 kompanija iz indeksa S&P 500 do petka je objavilo bilance, 77 posto nadmašilo je očekivanja. Dionice biotehnološke tvrtke Amgen skočile su 12 posto tijekom vikenda, nakon što su izvrsni kvartalni rezultati također izvijestili o ohrabrujućem napretku u razvoju njezinog lijeka za mršavljenje MariTide.

Danski Novo Nordisk zna koliko su takvi lijekovi isplativi, a s lijekovima Wegovy i Ozempic izazvao je neslućeni val potražnje. Svaki tjedan 25.000 ljudi sada iznova bira Wegovy, što je pet puta više nego u prosincu. Novo Nordisk je tako u prvom kvartalu povećao prihode za 22 posto (na 9,4 milijarde dolara), a za cijelu godinu povećao je procjenu rasta prihoda (na 19-27 posto). No budući da su očekivanja tržišta, posebice Wegovyja, bila još viša (prodaja je bila 11 posto manja od predviđanja analitičara), dionice Novo Nordiska u prošlom su tjednu pale više od četiri posto. Međutim, ove su godine još uvijek u porastu od 22 posto.

Tagovi: otkup dionica, wall street, apple, huawei, nasdaq, inflacija, kamate
PROČITAJ I OVO
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
OGROMNA PREDNOST
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
KOLUMNA - Wall Street je optimistično ušao u drugu polovicu godine, a najnovije izjave Jeromea Powella daju nadu da Fed pobjeđuje u borbi protiv inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE