GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu

Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2024 / 07:37
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.

Američko gospodarstvo u travnju je otvorilo neto 175.000 radnih mjesta, što je manje od predviđanja (243.000) i najmanje u posljednjih šest mjeseci. Stopa nezaposlenosti porasla je s 3,8 na 3,9 posto, čime je već 27. mjesec zaredom ispod četiri posto. Godišnji rast plaća bio je manji od četiri posto prvi put u gotovo tri godine. To je dobar znak za usporavanje inflacije, koja se ubrzala u prvom kvartalu ove godine u Sjedinjenim Državama. Financijska tržišta sada računaju na to da će američka središnja banka prvi put smanjiti kamatne stope u rujnu, nakon čega će uslijediti još jedno smanjenje do kraja godine. Prije objave podataka o tržištu rada u petak, većina je bila mišljenja da će Fed djelovati samo jednom ove godine.

U SAD-u se, pak, sprema rekordna "žetva" otkupa dionica. Prema nekim procjenama, ove bi godine mogli vrijediti čak i više od bilijun dolara, nakon ukupno 773 milijarde otkupa dionica prošle godine, što je 17 posto manje nego 2022. Apple je posebno temeljit: 2022. proizvođač iPhonea kupio je vratila 90 milijardi dolara vlastitih dionica, prošle godine za 78 milijardi, a ove će godine ta brojka biti rekordna. Nakon prezentacije tromjesečnih poslovnih rezultata u četvrtak, Apple je objavio da je upravni odbor odobrio otkup dionica u vrijednosti od 110 milijardi dolara.

Ulagači su bili impresionirani te su dan kasnije povisili Appleovu dionicu za gotovo sedam posto, iako je prodaja iPhonea u prvom tromjesečju bila prilično neuvjerljiva (-10 posto u odnosu na Q1 2023.), a prihodi tvrtke bili su četiri posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. godina . Kada tvrtka otkupljuje svoje dionice, to jednostavno znači da ih je manje u optjecaju, što stvara veću vrijednost za dioničare (i veće dividende). I u Njemačkoj će se koncerni iz indeksa DAX (uglavnom Siemens, SAP i Mercedes) ove godine pobrinuti za rekordno visoku svotu otkupa vlastitih dionica, a prema analitičarima Commerzbank taj će broj doseći 16 milijardi eura.

U međuvremenu, Appleov kineski konkurent Huawei povećao je dobit u prvom tromjesečju (u odnosu na Q1 2023.) za čak 564 posto (iznosio je 2,7 milijardi dolara) i očito nije previše pogođen američkim sankcijama. Sezona objave kvartalnih rezultata u SAD-u već se bliži završnoj fazi, gotovo 400 kompanija iz indeksa S&P 500 do petka je objavilo bilance, 77 posto nadmašilo je očekivanja. Dionice biotehnološke tvrtke Amgen skočile su 12 posto tijekom vikenda, nakon što su izvrsni kvartalni rezultati također izvijestili o ohrabrujućem napretku u razvoju njezinog lijeka za mršavljenje MariTide.

Danski Novo Nordisk zna koliko su takvi lijekovi isplativi, a s lijekovima Wegovy i Ozempic izazvao je neslućeni val potražnje. Svaki tjedan 25.000 ljudi sada iznova bira Wegovy, što je pet puta više nego u prosincu. Novo Nordisk je tako u prvom kvartalu povećao prihode za 22 posto (na 9,4 milijarde dolara), a za cijelu godinu povećao je procjenu rasta prihoda (na 19-27 posto). No budući da su očekivanja tržišta, posebice Wegovyja, bila još viša (prodaja je bila 11 posto manja od predviđanja analitičara), dionice Novo Nordiska u prošlom su tjednu pale više od četiri posto. Međutim, ove su godine još uvijek u porastu od 22 posto.

Tagovi: otkup dionica, wall street, apple, huawei, nasdaq, inflacija, kamate
PROČITAJ I OVO
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE