GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed suzdržan oko rasta kamatnih stopa: Zabava još traje

Fed suzdržan oko rasta kamatnih stopa: Zabava još traje
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2021 / 16:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nema razloga za zabrinutost: politika središnje banke i dalje je ekspanzivna, pa dionički indeksi postavljaju nove rekorde.

U New Yorku je rast tehnoloških dionica posebno bio primjetan u proteklom tjednu, pa je Nasdaq indeks s ponedjeljka na petak skočio za više od tri posto.

Stoga se na razvijenim burzama nastavljaju bikovska kretanja koja su obustavljena u rujnu. Newyorški S&P 500 indeks u petak je dobivao sedmi dan zaredom, baš u trenutku kada su Dow Jones i Nasdaq iz dana u dan postavljali nove povijesne prekretnice.

Dionice Pfizera skočile su za dobrih 10 posto (na 48,61 dolara) tijekom vikenda, gotovo srušivši ljetni rekord jer je tablet Paxlovid iznenađujuće učinkovit. Prošlog tjedna u prvom planu bili su sjednica američkih Federalnih rezervi u studenom i izvješće o tržištu rada u petak. Nije bilo negativnih iznenađenja, oboje su zvučali prilično mirno.

Fed trenutno izdvaja 120 milijardi dolara mjesečno za kupnju obveznica, a do kraja studenog postupno će početi smanjivati taj iznos na 15 milijardi dolara mjesečno, stoji u ključnoj poruci sa sastanka. Otkupit će 10 milijardi dolara manje državnih obveznica i 5 milijardi dolara manje hipotekarnih obveznica.

Guverner Jerome Powell još uvijek govori o privremenoj inflaciji, ali priznaje da će se ona protegnuti prilično duboko u sljedeću godinu. Što se tiče rasta kamatnih stopa, Fed je bio prilično suzdržan, što se odrazilo i na rast cijena na tržištu plemenitih metala. Cijena unce zlata tako se učvrstila iznad 1800 dolara i nalazi se na najvišim razinama u dva mjeseca.

Burze su ove godine nekoliko puta zadrhtale od straha da će Federalne rezerve jače stegnuti ručnu kočnicu. Ovaj strah je trenutno suvišan, najava početka smanjenja otkupa obveznica ("tapering") ne znači i pooštravanje monetarne politike ("zaoštravanje"). Elokventno, bilanca Fed-a i dalje će se napuhati za dodatnih 400 milijardi dolara tijekom sljedećih osam mjeseci.

Ukratko, još uvijek živimo u okruženju iznimno jeftinog novca (povijest to, naravno, ne pamti) ili poplave likvidnosti, što znači vjetar u leđa rizičnim investicijama. O tome kako će biti bolno kada sve ovo završi, trenutno gotovo nitko ne razmišlja. Sa stilom: uživajmo u zabavi dok još ima dovoljno pjenušca.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
PREPORUKE
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
KOLUMNA - Istraživanje tržišta preduvjet je kvalitetnog marketinga, odnosa s kupcima, kao i stupnja uspješnosti vašeg poslovanja i zarade općenito. To je neophodan korak ako želite da vaša usluga ili proizvod dođe do zainteresiranih ljudi u pravo vrijeme.
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
PROMIJENJENE NAVIKE
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
KOLUMNA - Internetska kupovina posljednjih je godina u porastu u svijetu. Iako u određenoj mjeri zaostaje, naše se tržište sve više orijentira na ovu vrstu kupovine.
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KULTURA I PANDEMIJA
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KOLUMNA - Pomoć od strane asocijacija, mreža i drugih vidova organiziranja podrške poput crowdfundinga bilo je najviše prisutno u Srbiji (49 %), zatim u Sloveniji (45,1 %) i u Hrvatskoj (36,4 %) .
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
VIRUS I TRŽIŠTA
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
KOLUMNA - Kad se već činilo da su financijska tržišta otporna na koronu, val rasprodaja pogodio je gotovo sve vrste imovine u petak.
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
KOLUMNA - Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!''
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE