GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed suzdržan oko rasta kamatnih stopa: Zabava još traje

Fed suzdržan oko rasta kamatnih stopa: Zabava još traje
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2021 / 16:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nema razloga za zabrinutost: politika središnje banke i dalje je ekspanzivna, pa dionički indeksi postavljaju nove rekorde.

U New Yorku je rast tehnoloških dionica posebno bio primjetan u proteklom tjednu, pa je Nasdaq indeks s ponedjeljka na petak skočio za više od tri posto.

Stoga se na razvijenim burzama nastavljaju bikovska kretanja koja su obustavljena u rujnu. Newyorški S&P 500 indeks u petak je dobivao sedmi dan zaredom, baš u trenutku kada su Dow Jones i Nasdaq iz dana u dan postavljali nove povijesne prekretnice.

Dionice Pfizera skočile su za dobrih 10 posto (na 48,61 dolara) tijekom vikenda, gotovo srušivši ljetni rekord jer je tablet Paxlovid iznenađujuće učinkovit. Prošlog tjedna u prvom planu bili su sjednica američkih Federalnih rezervi u studenom i izvješće o tržištu rada u petak. Nije bilo negativnih iznenađenja, oboje su zvučali prilično mirno.

Fed trenutno izdvaja 120 milijardi dolara mjesečno za kupnju obveznica, a do kraja studenog postupno će početi smanjivati taj iznos na 15 milijardi dolara mjesečno, stoji u ključnoj poruci sa sastanka. Otkupit će 10 milijardi dolara manje državnih obveznica i 5 milijardi dolara manje hipotekarnih obveznica.

Guverner Jerome Powell još uvijek govori o privremenoj inflaciji, ali priznaje da će se ona protegnuti prilično duboko u sljedeću godinu. Što se tiče rasta kamatnih stopa, Fed je bio prilično suzdržan, što se odrazilo i na rast cijena na tržištu plemenitih metala. Cijena unce zlata tako se učvrstila iznad 1800 dolara i nalazi se na najvišim razinama u dva mjeseca.

Burze su ove godine nekoliko puta zadrhtale od straha da će Federalne rezerve jače stegnuti ručnu kočnicu. Ovaj strah je trenutno suvišan, najava početka smanjenja otkupa obveznica ("tapering") ne znači i pooštravanje monetarne politike ("zaoštravanje"). Elokventno, bilanca Fed-a i dalje će se napuhati za dodatnih 400 milijardi dolara tijekom sljedećih osam mjeseci.

Ukratko, još uvijek živimo u okruženju iznimno jeftinog novca (povijest to, naravno, ne pamti) ili poplave likvidnosti, što znači vjetar u leđa rizičnim investicijama. O tome kako će biti bolno kada sve ovo završi, trenutno gotovo nitko ne razmišlja. Sa stilom: uživajmo u zabavi dok još ima dovoljno pjenušca.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE