GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija će splašnjavati, ali će ekonomski rast biti usporen

Inflacija će splašnjavati, ali će ekonomski rast biti usporen
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2023 / 08:16
Autor: Josip Jurić
ANALIZA - Kao što se i očekivalo, američka središnja banka (Fed) i ECB ponovno su početkom mjeseca podigli kamatne stope.

Uz ponovni rast cijene kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su do sada dobro odradile posao, ali da se istovremeno i dalje može očekivati nastavak rasta kamata. Rast ključnih kamatnih stopa polako, ali postojano ulazi u gospodarstvo. U narednim kvartalima to će rezultirati osjetno nižim kreditiranjem stanovništva i poduzeća, zbog čega ćemo svjedočiti sporijem stvaranju novca.

To će utjecati na inflaciju, ali će dovesti i do usporavanja gospodarskog rasta kroz nižu razinu privatnih investicija te kroz negativne učinke povećanja kamatnih stopa na financije kućanstava i javne financije. To će se dogoditi u uvjetima već visokih cijena, čiji će se rast usporiti, ali cijene neće tako brzo početi padati.

Dobit poduzeća za sada je bolja od očekivanog, no očekuje se nastavak pada profitabilnosti poduzeća S&P-a u sljedeća dva kvartala. Također, nešto bolja makroekonomska slika i zaoštravanje monetarne politike u SAD-u već popuštaju, dok u Europi to još nije slučaj. Istina je da je iznenađujuće blaga zima iznimno popravila europsku energetsku sliku, no istina je i da više kamatne stope još nisu pokazale svoje učinke i u Europi još nisu na svom vrhuncu.

Što se tiče makroekonomskih podataka, sljedeći tjedan imamo objavu podataka o inflaciji i maloprodaji u SAD-u, europskom BDP-u i maloprodaji u Kini.

Pratimo odličan početak godine kako na inozemnim tako i na domaćim burzama jer je u relativno kratkom vremenu došlo do značajnog poboljšanja izgleda. U Europi smo svjedoci izuzetno blage zime, vrhunac inflacije je iza nas, Fed je već usporio tempo podizanja kamata na 25 baznih bodova, Kina je zaustavila ili uvelike olabavila svoju zero covid politiku, a gospodarstvo u SAD je i dalje jak. SAD još uvijek ima vrlo snažno tržište rada, sa stopom nezaposlenosti koja je pala na 3,4 posto, što je najniža stopa u 53 godine.

Tagovi: financijska tržišta, kamatne stope, svjetska tržišta, inflacija
PROČITAJ I OVO
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE