GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori užurbano mijenjaju portfelje nakon informacije o cjepivu

Investitori užurbano mijenjaju portfelje nakon informacije o cjepivu
TRŽIŠNI TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2020 / 08:51
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - U ponedjeljak su tržišta kapitala bila svjedokom snažnih skokova cijena u sektorima koji su ove godine bili najveći gubitnici.

Dionice tvrtki u energetskom sektoru, poput Royal Dutch Shell, Total, Eni i BP, skočile su više od deset posto. Dionice financijskih tvrtki poput američkih banaka poput Wells Fargo i JPMorgan Chase skočile su za oko deset posto, gotovo onoliko koliko je zaradio američki industrijski sektor.

Najveće skokove cijena dionica doživjele su neke zrakoplovne tvrtke, poput Deutsche Lufthansa (+25 posto) i tvrtke za krstarenje, poput Royal Caribbean Cruises (+24 posto) i Norwegian Cruise Line Holdings (+28 posto). Slično je bilo i na regionalnim tržištima gdje su rasle hrvatske turističke dionice dok su u Ljubljani najviše porasle dionice NLB-a (+5 posto), Zavarovalnice Triglav (+2,9 posto) i Krke (+2,5 posto). Razlozi za nagle skokove dionica ovih tvrtki, naravno, leže u najavi američkog farmaceutskog giganta Pfizer i njemačke biotehnološke tvrtke BioNTech u ponedjeljak u vezi s cjepivom protiv koronavirusa, koje zajedno razvijaju. Očekuje se da će cjepivo biti 90% učinkovito u tekućoj trećoj fazi kliničkih ispitivanja. Takve vijesti predviđaju mogućnost povratka u normalu prije nego što smo mogli očekivati.

S gledišta investitora, prije svega je neophodno da ne zakasne na takve tržišne skokove. Takve će vijesti i ubuduće uzrokovati brze skokove dionica na tržištu, posebno u sektorima koji su bili najviše pod pritiskom zbog pandemije. Oni ulagači koji u svojim portfeljima neće imati sektore koji su ove godine bili najviše pogođeni, jednostavno će propustiti veći povrat i posljedično zaostajati za tržištem.

Ulagači stoga moraju osigurati dovoljno dobru i primjerenu raznolikost ili diverzifikaciju ulaganja. Sad je krajnje vrijeme da ovogodišnjim vodećim sektorima, poput tehnološkog i zdravstvenog sektora, dodamo još nekoliko onih sektora koji su bili pod pritiskom zbog epidemiološke situacije. Ovdje financijski ili bankarski i energetski sektor odmah dolaze do izražaja.

Bankarski sektor trenutno se još uvijek kreće na vrlo niskim razinama. Prosjek europskih banaka trenutno se trguje po cijeni od 0,41 knjigovodstvene vrijednosti, dok se prije koronakrize trgovalo po 0,64 cijene knjigovodstvene vrijednosti. Uz to, moramo znati da je bankarski sektor preplavljen visokom likvidnošću, što znači da možemo očekivati da će banke višak sredstava koristiti i za kupnju vlastitih dionica.

Sa smirivanjem epidemiološke situacije, naravno, možemo očekivati i jaču potražnju za energijom i u globalnoj proizvodnji, poboljšanje situacije u zračnom prometu i turizmu općenito. Ukratko, sada je vrijeme da investitori osvježe svoje portfelje.

Tagovi: tržište kapitala, Krka, Triglav, Royal Caribbean Cruises, Norwegian Cruise Line Holdings, cjepivo protiv koronavirusa, Pfizer, BioNTech, Lufthansa, Wells Fargo, tehnološki sektor, energetski sektor
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE