GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke

Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2021 / 15:24
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
KOLUMNA - Istraživanje tržišta preduvjet je kvalitetnog marketinga, odnosa s kupcima, kao i stupnja uspješnosti vašeg poslovanja i zarade općenito. To je neophodan korak ako želite da vaša usluga ili proizvod dođe do zainteresiranih ljudi u pravo vrijeme.

Ako odlučite zanemariti situaciju na tržištu i stavove i vrijednosti svojih kupaca, vaše poslovanje je gotovo osuđeno na propast. Razvoj vašeg poslovanja bit će značajno otežan, jer vaši kupci neće vjerovati u prednosti vašeg brenda.

Evo nekoliko korisnih savjeta o tehnikama istraživanja tržišta koje možete jednostavno primijeniti za prikupljanje relevantnih podataka koji će vam omogućiti da formirate idealnu poslovnu strategiju i donesete taktičke odluke.

Poboljšajte kvalitetu usluge anketiranjem – tko su vaši kupci?

Zadovoljan kupac je pouzdano uspješan putokaz poslovnog napretka, a redovito prikupljanje javnog mnijenja o kvaliteti vaše usluge dat će vam smjernice kako svoju uslugu (ili proizvod) možete poboljšati i prilagoditi potencijalnim kupcima.

Anketiranje je tradicionalno pouzdan način prikupljanja relevantnih informacija koje će vam pomoći razumjeti potrebe i stavove vaših sadašnjih i potencijalnih klijenata – tko su oni, kako provode vrijeme i u što vjeruju?

Ne morate biti stručnjak za sastavljanje anketa kako biste istraživanje provodili profesionalno i bez greške – primjeri najboljih upitnika i istraživanja koje možete pronaći pretražujući internet su ovdje kako biste ih mogli primijeniti ili koristiti kao vodič u izradi jedinstvene ankete.

Kvalitetan odnos s klijentima i reputacija marke koja "sluša svoje kupce" sve su stvari koje će vaše poslovanje učiniti "živim" i moćnim. U svijetu u kojem su lavine reklama sa svih strana - realna preporuka zadovoljnog klijenta je neprocjenjiva.

Dakle, ankete su jednostavna metoda za uspostavljanje odnosa punog povjerenja sa svojim kupcima, kao i za uvjeravanje novih da se "zaljube" u vaš brend - identificirajući se s vrijednostima i stavovima vašeg poslovanja.

Istraživanje tržišta - kako postići pouzdanu poslovnu strategiju?

Nakon što ste dobili jasnu sliku o potrebama svojih klijenata, pred vama je „prazno platno“ na kojem trebate iskoristiti svoj poduzetnički talent kako biste došli do cilja kojem težite.

Dobar proizvod – odnosno usluga, kao što ste već imali prilike primijetiti – nije dovoljan za postizanje željenog uspjeha, odnosno željene pozicije u odnosu na konkurenciju. Važno je da imate dobru poslovnu strategiju i svoj „nastup“ na danom tržištu.

Sljedeći zadatak pred vama je istraživanje konkurencije. Srećom, u vrijeme kada je gotovo svaki posao dostupan online, postupak istraživanja konkurencije nikada nije bio lakši.

Istraživanje tržišta na internetu – društvene mreže kao izvor istraživanja?

Vaš alat je internet pretraživač, te jednostavno pretraživanje stranica “O nama” i sličnih sadržaja brza je i jednostavna metoda koja će vam omogućiti da steknete prvi dojam o situaciji na tržištu i prikupite osnovne relevantne podatke o konkurenciji.

Istraživanje konkurencije uključuje istraživanje njihovih snaga i slabosti. Pokušajte razumjeti zašto njihovi kupci biraju njih umjesto vas, kao i koja je za njih jedinstvena vrijednost vašeg poslovanja.

Istina je da vas ovaj proces može koštati više vremena, ali imajte na umu da će vam se dobro osmišljena strategija višestruko isplatiti. Temeljito testiranje konkurencije jedan je od ključnih čimbenika dobrog tržišnog pozicioniranja.

Koje su najčešće pogreške u procesima istraživanja tržišta?

Istraživanje tržišta nije jedan od onih poslova koji se rade jednom i s kojima ste gotovi do daljnjega. To je kontinuirani proces, jer su tržišta danas izrazito dinamična, pa je situacija koju istražujete sklona čestim promjenama.

Želite li unaprijediti svoje poslovanje ili pokrenuti uspješan posao, važno je pažljivo pristupiti istraživanju tržišta – konkurencije i kupaca te pokušati smanjiti potencijalne pogreške u obradi prikupljenih podataka.

Za analizu podataka najčešće se koristi softver, od kojih mnoge možete koristiti potpuno besplatno. Koriste različite statističke metode, a ako niste stručnjak za njih - važno je potražiti one koji su namijenjeni početnicima u tom području.

Jamči li istraživanje uspjeh vašeg biznisa?

Jedna od najčešćih pogrešaka je uvjerenje da jednom provedeno istraživanje znači da su svi vaši problemi riješeni, a poslovni uspjeh zajamčen. Međutim, to nažalost nije slučaj.

Važno je imati na umu da istraživanje tržišta služi kao alat za stalno usmjeravanje vaših aktivnosti u poslovnom svijetu. Dakle, na vama je da, čuvši rezultate istraživanja, donesete poslovne odluke koje će omogućiti svijetlu budućnost vašem poslovanju.

Istraživanje tržišta može biti uistinu inspirativan proces u kojem se rađaju neke od najboljih poslovnih ideja. Bilo da pokrećete novi posao ili razvijate postojeći – izuzetno je korisna poslovna aktivnost kada je u pitanju kreiranje vaše poslovne strategije.

Nadamo se da će vam se znanje koje ste stekli čitajući ovaj tekst isplatiti i da ćete ga na najbolji mogući način primijeniti u planiranju svog poslovnog napretka. Sretno.

Tagovi: istraživanje tržišta, pokretanje posla, poslovna strategija, poslovni plan, anketiranje, marketing
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE