GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?

Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
INFLACIJA I VISOKE KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2022 / 08:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Američka središnja banka (Fed) podigla je u srijedu ključne kamatne stope za 75 baznih bodova, tako da sada gornja granica Fedovih ključnih kamatnih stopa iznosi 3,25 posto.

Istodobno, Fed je najavio pooštravanje za još 1,25 postotnih bodova prije kraja godine. U svom govoru na sredini mandata, predsjednik Feda Jerome Powell obećao je da će Fed srušiti inflaciju i spustiti je na 2 posto. Medijan predviđanja dužnosnika Feda sada kaže da bi kamate do kraja ove godine trebale doseći 4,4 posto, a 2023. 4,6 posto.

Fed je tako povisio kamatnu stopu za 75 baznih bodova treći put zaredom u kratkom razdoblju i najavio daljnje zaoštravanje monetarne politike. Zbog toga je ojačao dolar čija će snaga polako početi zadavati glavobolje američkim izvoznicima. Naravno, dionice i američke obveznice pale su u cijeni.

Dolar će najvjerojatnije dodatno jačati u odnosu na euro, a istovremeno će novac diljem svijeta nastaviti sinkrono rasti, budući da ostatak središnjih banaka uvelike slijedi taktiku Feda. Unatoč aktivnostima središnjih banaka, u mnogim mjestima još nismo dosegli vrhunac inflacije. To će postupno, samo po sebi ili u kombinaciji s višim kamatama, početi snažno kočiti globalno gospodarstvo.

Iako će se potražnja iz Kine i Europe smanjiti, i jest već neko vrijeme, budući novčani tokovi velikih kompanija u SAD-u u velikoj su većini podržani od američkih kućanstava. Neočekivani rast maloprodaje od 0,3 posto u kolovozu u SAD-u dobar je znak za rezultate američkih kompanija za treće tromjesečje.

Dakle, u investicijskom smislu, likvidna tržišta i dalje su u prosjeku previše izložena američkom tržištu dionica. Ali ovdje se postavlja pitanje koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu? Kako raste nezaposlenost (u SAD-u je nedavno porasla s 3,5 na 3,7 posto), tako će i američki potrošač smanjivati potrošnju. Ako nezaposlenost u SAD-u sljedeće godine dosegne 4,5 posto, što nije izvan trenutnih prognoza Feda, onda možemo očekivati recesiju u SAD-u sljedeće godine (tehnički, SAD je već u recesiji). Ukratko, bez obzira na trenutne prognoze Feda, možemo očekivati da će Fed, ako dođe do jače recesije u SAD-u, ponovno sniziti kamatne stope.

Uz negativne učinke povećanja kamatnih stopa, ruska eskalacija rata s Ukrajinom i napetosti između Pekinga i Tajvana pridonijeli su ovotjednoj korekciji dionica i općem niskom raspoloženju na tržištu kapitala. U nadolazećem tjednu očekuje nas objava poslovnih rezultata za proteklo tromjesečje kompanija kao što su Nike, Paychex, Cintas, CarMax, Carnival... Na makroekonomskom planu očekuje nas priljev podataka u nadolazećem tjednu, poput analiziranog BDP-a za Ameriku, PMI indeksa za Kinu i HICP indeksa za Njemačku.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE