GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?

Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
INFLACIJA I VISOKE KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2022 / 08:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Američka središnja banka (Fed) podigla je u srijedu ključne kamatne stope za 75 baznih bodova, tako da sada gornja granica Fedovih ključnih kamatnih stopa iznosi 3,25 posto.

Istodobno, Fed je najavio pooštravanje za još 1,25 postotnih bodova prije kraja godine. U svom govoru na sredini mandata, predsjednik Feda Jerome Powell obećao je da će Fed srušiti inflaciju i spustiti je na 2 posto. Medijan predviđanja dužnosnika Feda sada kaže da bi kamate do kraja ove godine trebale doseći 4,4 posto, a 2023. 4,6 posto.

Fed je tako povisio kamatnu stopu za 75 baznih bodova treći put zaredom u kratkom razdoblju i najavio daljnje zaoštravanje monetarne politike. Zbog toga je ojačao dolar čija će snaga polako početi zadavati glavobolje američkim izvoznicima. Naravno, dionice i američke obveznice pale su u cijeni.

Dolar će najvjerojatnije dodatno jačati u odnosu na euro, a istovremeno će novac diljem svijeta nastaviti sinkrono rasti, budući da ostatak središnjih banaka uvelike slijedi taktiku Feda. Unatoč aktivnostima središnjih banaka, u mnogim mjestima još nismo dosegli vrhunac inflacije. To će postupno, samo po sebi ili u kombinaciji s višim kamatama, početi snažno kočiti globalno gospodarstvo.

Iako će se potražnja iz Kine i Europe smanjiti, i jest već neko vrijeme, budući novčani tokovi velikih kompanija u SAD-u u velikoj su većini podržani od američkih kućanstava. Neočekivani rast maloprodaje od 0,3 posto u kolovozu u SAD-u dobar je znak za rezultate američkih kompanija za treće tromjesečje.

Dakle, u investicijskom smislu, likvidna tržišta i dalje su u prosjeku previše izložena američkom tržištu dionica. Ali ovdje se postavlja pitanje koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu? Kako raste nezaposlenost (u SAD-u je nedavno porasla s 3,5 na 3,7 posto), tako će i američki potrošač smanjivati potrošnju. Ako nezaposlenost u SAD-u sljedeće godine dosegne 4,5 posto, što nije izvan trenutnih prognoza Feda, onda možemo očekivati recesiju u SAD-u sljedeće godine (tehnički, SAD je već u recesiji). Ukratko, bez obzira na trenutne prognoze Feda, možemo očekivati da će Fed, ako dođe do jače recesije u SAD-u, ponovno sniziti kamatne stope.

Uz negativne učinke povećanja kamatnih stopa, ruska eskalacija rata s Ukrajinom i napetosti između Pekinga i Tajvana pridonijeli su ovotjednoj korekciji dionica i općem niskom raspoloženju na tržištu kapitala. U nadolazećem tjednu očekuje nas objava poslovnih rezultata za proteklo tromjesečje kompanija kao što su Nike, Paychex, Cintas, CarMax, Carnival... Na makroekonomskom planu očekuje nas priljev podataka u nadolazećem tjednu, poput analiziranog BDP-a za Ameriku, PMI indeksa za Kinu i HICP indeksa za Njemačku.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
FED U GLAVNOJ ULOZI
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
KOLUMNA - Ulagači će ovu godinu pamtiti po najsnažnijem rastu kamata u posljednjih 40 godina, no pitanje je koliko će morati čekati prije nego što uslijedi "Fed pivot", koji je vjerojatno ključni uvjet za pokretanje bikovskog trenda.
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
SIGNALI
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
KOLUMNA - Nisu prošla ni dva mjeseca otkako su burzovni indeksi pali na višegodišnje najniže razine, no neka su se tržišta već vratila u bikovski trend.
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
VAL OPTIMIZMA
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
KOLUMNA - Pozitivnom danu na burzama u utorak pridonijeli su novi ohrabrujući podaci o usporavanju američke inflacije, a odjeknule su i optimistične prognoze najvećeg američkog trgovca Walmarta. Burza u Frankfurtu skočila je 20 posto u posljednjih šest tjedana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE