GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza teško pogodila oglašivačku industriju u Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj

Koronakriza teško pogodila oglašivačku industriju u Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj
OGLAŠAVANJE I KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 20:10
Autor: Katarina Kostić, Polaris, I&F Grupa
KOMENTAR - Iako je došlo do kratkoročnog oporavka ekonomije nakon ukidanja karantina, kriza uzrokovana virusom COVID-19 imaće dugoročne efekte na društvo, poslovanje, potrošačke navike, mobilnost, upotrebu medija i svakako na oglašavanje i advertajzing industriju, zaključak je najnovijeg izveštaja agencije Polaris.

Procene nastale pre krize, koje su predviđale rast u ovoj industriji, revidiraju se, a nove kalkulacije pokazuju da će na globalnom nivou ulaganje u oglašavanje biti značajno manje nego u 2019. godini, kao i da će svi regioni i skoro svi kanali oglašavanja biti pogođeni krizom.

Predviđa se da će net ulaganja u oglašavanje u 2020. godini na globalnom nivou biti manja za 7.2% u odnosu na prethodnu godinu. Najveće gubitke će pretrpeti oglašavanje u biskopima (-42%), a sledi print sa padom od 32%.

Procenjuje se da će OOH pasti za 22% u ovoj godini jer su oglašivači mahom odustali od ovog medija (naročito za vreme karantina) zbog smanjenog kretanja i broja ljudi do kojih može da dopre. Iako je gledanost TV-a porasla tokom vanrednog stanja, oglašavanje na ovom mediju je smanjeno pa se predviđa pad do kraja 2020. godine za -12%. Uzrok tome je odostajanje mnogih brendova od TV oglašavanja tokom krize, a padu je doprinelo i otkazivanje velikih sportskih događaja. Ulaganje u radio oglašavanje ove godine biće manje za -15% jer se ovaj medij uglavnom oslanjao na slušanje tokom vožnje, pa je samim tim i njegov doseg manji u vreme ograničenog kretanja. Digitalni formati su jedini za koje se predviđa aktivnost na nivou prošlogodišnje (+1%) zahvaljujući većem korišćenju interneta od strane potrošača, rastu e-commerce i prebacivanju marketinških budžeta na jeftinije kanale, što je tipično za svaku recesiju.

Svi regioni će biti pogođeni krizom, ali će najviše trpeti Zapadna Evropa i Latinska Amerika (očekivani pad -10%), dok će najbolje proći Severna Amerika (4.4%) gde će trenutno loše stanje ublažiti marketinške kampanje tokom izbora. Pad u regionu Centralne i Istočne Evrope iznosiće prema procenama 7.7%.

Kada su u pitanju zemlje regiona, Srbija je najviše pogođena - ulaganja u advertajzing manja su za -24% u odnosu na prethodnu godinu. Advertajzing tržište Hrvatske u 2020 beleži pad od -13%, dok Bugarsku očekuje smanjenje ulaganja od -8% do kraja godine. Kao i na globalnom nivou, i u regionu će bioskopsko oglašavanje pretrpeti najveće posledice (61% u Srbiji, 50% u Hrvatskoj i 20% u Bugarskoj). Slede OOH i print (između 30% i 35% u Srbiji i Hrvatskoj, i 15% u Bugarskoj). Srbija pokazuje najlošije rezultate i kad je reč o oglašavanje na TV-u (22%), dok je u Hrvatskoj i Bugarskoj ova cifra manja (13%). Ulaganje u digitalne medije u Hrvatskoj stagnira i tako prati globalni trend, međutim Srbija i u ovom mediju beleži pad od 17%, dok Bugarska s druge strane ima rast od 6%.

Predviđanja za 2021. su optimističnija – prema procenama IMF-a globalna ekonomija će se oporaviti (GDP +5.8%), a veliki sportski događaji će imati značajan uticaj na oporavak advertajzing industrije i ulaganja u oglašavanje. Podaci govore da će globalno advertajzing tržište beležiti rast od 6.1%, ali i pored oporavka u 2021 ulaganja će biti manja za $9 milijardi u odnosu na period pre COVID-19 krize.

U regionu, za Srbiju se predviđa oporavak od skoro 18% u odnosu na 2020, ali s obzirom na veliki pad u 2020, ulaganja će i dalje biti manja nego u 2019. (187 miliona u 2021. vs. 209 miliona u 2019.). Hrvatska i Bugarska takođe očekuju rast za 13% i 6%, što obe zemlje dovodi na nivo investicija iz 2019. godine.

Izvor: Polaris, Jun 2020; Magna, Jun 2020

Ceo izveštaj o uticaju covid-19 krize na advertajzing industriju možete pogledati na OVOM LINKU.

Tagovi: oglašavanje, advertajzing, industrija oglašavanje, koronakriza, srpsko tržište oglašavanja, hrvatsko tržište oglašavanja, digitalno oglašavanje
PROČITAJ I OVO
Coleman zbog dopinga ostaje bez Olimpijskih igara
DOPING
Coleman zbog dopinga ostaje bez Olimpijskih igara

NEW YORK - Aktualni svjetski prvak na 100 metara Amerikanac Christian Coleman kažnjen je s dvije godine suspenzije zbog dopinga i neće moći nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, tvrdi agencija AFP.

Vlak bez voznog reda
TERET DUGA
Vlak bez voznog reda
KOLUMNA - Trošak pandemije u Hrvatskoj penje se na trideset milijardi kuna. Hrvatska ima šanse, no ovisi o ''golmanu'' javnog duga i o arbitru utakmice koju smo zaigrali na Svjetskom prvenstvu pandemije.
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
MORTALITET
Što nam govori statistika o mortalitetu u Europi tijekom pandemije?
ANALIZA - Šest država ima značajan višak smrtnosti 2020. (gdje je značajno definirano kao veće od prosječnoga rasta uvećanog za jednu standardnu devijaciju stopa rasta). Te države su redom: Španjolska, Ujedinjena Kraljevina, Belgija, Italija, Nizozemska i Švedska.
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE