GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mnoštvo razloga za tržišne nestabilnosti u 2022.

Mnoštvo razloga za tržišne nestabilnosti u 2022.
IZVJESNA VOLATILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2022 / 09:13
Autor: Marko Majić
ANALIZA - I dalje bilježimo rastuće cijene nafte jer mnoge zemlje proizvođači nisu u mogućnosti ispuniti svoje kvote. To znači da s oporavkom potražnje za omikronom možemo očekivati nastavak rasta cijena nafte.

Cijena Brent nafte trenutno se kreće oko 91,76 dolara po barelu, a cijena WTI nafte je 90,35 dolara po barelu.

Zbog inflatornih pritisaka, problema u globalnim opskrbnim lancima, pooštravanja monetarne politike i geopolitičkih problema, svjetska tržišta dionica zabilježila su slab početak godine. U nadolazećim mjesecima povećanje plaća kao i najamnina s obje strane Atlantika moglo bi povećati njihovu već postojeću inflaciju, koja je do sada uvelike proizlazila iz rasta cijena energije i neučinkovitih lanaca opskrbe.

Istodobno bi još trajnija inflacija mogla pooštriti monetarnu politiku. Dugotrajnija inflacija stvorila bi i veći stupanj neizvjesnosti za ulagače, što bi povećalo broj nestabilnih razdoblja na globalnim burzama ove godine. Izbori za gornji i donji dom američkog zakonodavnog tijela doprinijet će povećanju volatilnosti tržišta ove godine.

Pozitivni čimbenici koji će utjecati na burzu ove godine su nastavak sporijeg gospodarskog rasta, ekspanzivna fiskalna politika, posebno u Sjedinjenim Državama, kapitalna ulaganja i još uvijek vrlo poticajna monetarna politika, koja će se nastaviti i ove godine, uz normalizaciju zdravstvenih uvjeta. Svi navedeni čimbenici podržat će i prihode i dobit velikih svjetskih kompanija, pri čemu se postavlja pitanje hoće li rast korporativne dobiti ove godine biti veći od rasta američkih kamatnih stopa. Upravo smo usred sezone objavljivanja rezultata najvećih svjetskih kompanija za prošli kvartal. U trenutku pisanja ovog članka, 356 tvrtki od 500 obuhvaćenih indeksom S&P500 objavilo je svoje poslovne rezultate za četvrto tromjesečje prošle godine, pri čemu je agregatno zabilježen rast prihoda od 16% u odnosu na prethodnu godinu i rast dobiti od 27%.

Ove godine će na američka tržišta dionica utjecati dva suprotstavljena čimbenika. Pozitivan pritisak na cijene dionica i dalje će biti uzrokovan izrazito negativnom realnom kamatnom stopom. Pogledajmo samo povrat na depozite u američkim bankama i od toga oduzmimo američku inflaciju i dobijemo snažan stvarni negativan povrat na američki novac. Ovaj pravi negativni povrat novca nastavit će imati pozitivne cjenovne učinke na cijene dionica na američkim burzama ove godine. Gotovo u isto vrijeme negativne pritiske na cijene dionica prouzročit će porast kamatnih stopa i prestanak kupnje obveznica od strane američkih Federalnih rezervi. Konkretnije prognoze u vezi s ovim procesom bile su glavni krivac za korekciju početkom ove godine na burzama.

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice sada iznose dva posto, dok su 31. prosinca 2021. iznosili oko 1,5 posto. Ne bi bilo iznenađenje da ti prinosi na kraju godine budu oko 3 posto.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja, inflacija, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE