GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li burzovna katastrofa biti uvertira u novi početak za Dalekovod?

Može li burzovna katastrofa biti uvertira u novi početak za Dalekovod?
NOVI POČETAK?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2021 / 20:43
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Svakakvih smo se čudesa posljednjih desetljeća nagledali na plitkom tržištu kapitala koje nosi ime Zagrebačke burze.

No, ovo što se dogodilo Dalekovodu u prethodna dva trgovinska dana gotovo da nadilazi sve dosad viđeno. Moguća paralela, recimo, tužna je burzovna sudbina Magme koja je u proljeće 2012. doživljala nešto slično onome što sada vidimo u slučaju Dalekovoda.

U samo dva dana (petak i ponedjeljak), iz Dalekovoda je iscurilo nevjerojatnih 72,8 posto vrijednosti. Gledajući širu sliku, Dalekovod je od početka svibnja srušen 74,5 posto.

Dionice sada možete kupiti za "kikiriki", njihova današnja zaključna cijena iznosila je samo 1,58 kuna. Moglo je završiti i puno gore jer su jednom trenutku dionice potonule sve do 1,10 kuna. U posljednje dvije trgovine zabilježeno je kombinirano preko 2,5 milijuna kuna prometa što rječito govori da ima puno onih koji se žele riješiti dionica. U prijevodu, u samo dva dana protrgovano je više od pet posto vlasničkog udjela u Dalekovodu.

Jer, ogorčenje među dioničarima ogromno je nakon što je u petak poslijepodne objavljen javni poziv prema kojem će dioničari Dalekovoda na glavnoj skupštini krajem lipnja odlučivati, između ostaloga, o smanjenju pa povećanju temeljnog kapitala, pri čemu je Uprava zaprimila dva iskaza interesa, od kojih je jedan rezultirao konkretnom ponudom i to zajednički uvjetovanom društava Construction Line i Končar Elektroindustrije.

Kao dio posla, Dalekovod bi prvo smanjio njihov temeljni kapital s 247,2 milijuna na 2,5 milijuna kuna kako bi podmirio gubitke iz prethodnih razdoblja. U ovom bi trenutku tvrtka također izvršila obrnuti podjelu dionica konsolidacijom svakih 100 dionica u 1.

Budući da će izdavanje novih dionica slijediti nakon podjele dionica i budući da će se nove dionice izdavati po nominalnoj vrijednosti od 10 kuna po dionici, vrijednost ovog trenutka u prosjeku iznosi 0,10 kuna po dionici. To naravno nije dobro odjeknulo kod trenutnih investitora pa smo svjedočili katastrofi iz treće rečenice ovog teksta.

Znamo već neko vrijeme da se fondu Inspire Investments, društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima žuri s rješenjem jer je nedavno dobio dodatnih pola godine za prodaju vlasničkih pozicija (oko 61 posto udjela) koje Fond preko tvrtke Konsolidator drži u Dalekovodu.

Što Dalekovodu nosi budućnost? Sve će se znati krajem lipnja, a kako se čini, najvećem dioničaru, Inspire Investmentsu, moglo bi biti u interesu da se situacija razriješi i da se u propisanom roku uspije riješiti vlasničkog udjela.

Novi vlasnici dobit će Dalekovod koji je u posljednjih deset godina dokapitaliziran s ukupnim iznosom od oko 400 milijuna kuna, uz otpis dijela tražbina u predstečajnoj nagodbi. Dalekovod se posljednjih godina riješio dijelova biznisa koji nisu temeljna djelatnost. Nakon prodaje vjetroelektrana i uoči pandemije prodane Cinčaonice u Dugom Selu Signum grupi (u Hrvatskoj djeluju i preko splitskog Adriacinka), pitanje je na čemu budući vlasnici temelje procjenu vrijednosti kao jamstvo budućeg pozitivnog poslovanja.

U svakom slučaju, vrijeme curi za Dalekovod. Kako obrazlažu u Dalekovodu, kompanija ima nisku razinu kapitaliziranosti, pri čemu su ukupni kapital i rezerve krajem prošle godine bile 19,61 milijun kuna, a ako se iz njih izuzmu revalorizacijske rezerve, koje se odnose na imovinu pod ovrhom, onda su ukupni kapital i rezerve u minusu od 40,71 milijun kuna.

Može li svibanjska burzovna katastrofa ipak označiti neki novi početak za Dalekovod?

Tagovi: Dalekovod, Zagrebačka burza, Magma, Construction Line, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
SANKCIJE
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
KOMENTAR - Diktator terorizira svoj narod. Zemlja napada svog susjeda. Režim radi na razvijanju nuklearnog oružja. To su uobičajene krize koje prijete miru, stabilnosti i nacionalnim interesima. Kako se njima suprotstaviti?
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

ANALIZA - Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja. Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

Čedin sunovrat u političku nebitnost
JUNAK CRNE KRONIKE
Čedin sunovrat u političku nebitnost
KOLUMNA - Besmisao bavljenja politikom level pro ili kada imaš više koalicionih partnera na glasačkom listiću nego osvojenih glasova.
Nogometno ljeto protiv ružičaste apatije
NOGOMET I DRUŠTVO
Nogometno ljeto protiv ružičaste apatije
KOLUMNA - Naravno da su nade vladajućih uprte u Europsko prvenstvo. Što će duže Hrvatska broditi turnirom u kojem igra pola Europe, to će manje biti pozornosti na klapu Hedonist s Markova trga.
Sirovine značajno skuplje, a do njih je teško i doći
GLOBALNA TRŽIŠTA
Sirovine značajno skuplje, a do njih je teško i doći
KOLUMNA - Sirovinama na europskom tržištu odakle se njima opskrbljuje naše gospodarstvo, od početka godine raste cijena zbog nemogućnosti dobavljača, čije je poslovanje poremetila koronakriza, da zadovolje naraslu potražnju industrije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE