GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara

Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2022 / 08:58
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Uoči današnje objave srpanjske inflacije u SAD-u (za koju se očekuje da će biti nešto niža nego u lipnju), ulagači na financijskim tržištima su suzdržani, ovaj tjedan uglavnom trpe dionice proizvođača čipova.

Tehnološki indeks Nasdaq (12.494 boda) pao je u utorak treći put zaredom, ovaj put za više od posto, dok je Dow Jones (32.774) pao tek 0,18 posto. Dva velika proizvođača poluvodiča razočarala su analitičare, Nvidia u ponedjeljak, Micron u utorak. U preliminarnim kvartalnim rezultatima (koji će biti službeno objavljeni 24. kolovoza), Nvidia je objavila da je prihod u drugom tromjesečju iznosio samo 6,7 milijardi dolara nakon prvih procjena (znatno ispod očekivanja od 8,1 milijardu dolara), pa je cijena dionice ovaj tjedan pala za više od desetine. Micron je također upozorio da će njegovi tromjesečni prihodi biti manji od predviđanja, budući da su operacije osakaćene makroekonomskim čimbenicima (uglavnom inflacijom) i poremećajima u opskrbnim lancima.

Danas očekujemo vrlo važnu objavu srpanjske inflacije u SAD-u. Još od ožujka, kada je inflacija iznosila nešto više od osam posto, ulagači se nadaju preokretu, no iz mjeseca u mjesec sve je gore. Inflacija je u lipnju iznosila 9,1%, no ovaj put se očekuje malo usporavanje rasta cijena (i zbog pada WTI nafte ispod 90 dolara). Ekonomisti predviđaju rast CPI indeksa potrošačkih cijena od 8,7 posto na godišnjoj razini. Dogodi li se još jedno negativno iznenađenje (i još veća inflacija nego u lipnju), vjerojatno će se brzo primijetiti posljedice na financijskim tržištima: burzovni indeksi mogli bi dobro potonuti u crvenu zonu (nakon što se njujorški S&P 500 lijepo oporavio od lipanjskog dna, dobivši 13 %), prinosi na obveznice bi znatno porasli, dolar bi bio još jači.

Dolar (euro trenutačno košta nešto više od 1,02 dolara) ove je godine porastao deset posto u odnosu na košaricu valuta i blizu je najviše razine u dva desetljeća. Ulagači, zabrinuti zbog opasnosti od globalne recesije, prihvatili su dolar kao sigurno utočište, a dodatak su kamate koje u SAD-u rastu brže nego drugdje (Fed je ove godine povećao kamate za 2,25 postotnih bodova). šarm.

Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji... U problemima su i mnoge vlade, jer dug denominiran u dolarima postaje neupravljiv. U Šri Lanki (s brzim presušivanjem deviznih rezervi) to je već dovelo do teške gospodarske krize i ostavke predsjednika prošlog mjeseca. Ali to neće puno pomoći, očekuje se da će kriza trajati barem do kraja sljedeće godine.

Glavni problem zemalja u razvoju je taj što uglavnom nisu u mogućnosti posuditi novac u vlastitoj valuti na tržištima obveznica, pa je jedini izbor dolar. Kad zapadne u probleme, kao što se dogodilo ove godine, počinje bijeg kapitala jer i tvrtke i pojedinci povlače gotovinu i traže sigurno utočište dolara, gurajući vrijednost lokalne valute još više prema dolje. Pakistanska rupija u srpnju je pala na najnižu razinu u povijesti, a država je na rubu bankrota. Bijeg kapitala također se primjećuje u Egiptu. Sve tri zemlje morale su se obratiti za pomoć Međunarodnom monetarnom fondu.

Tunis, Gana, Kenija, Salvador, Argentina vrlo su ranjivi, piše CNN. Kriza s tržišta u nastajanju prirodno bi također imala negativan utjecaj na zapadna gospodarstva. Ukratko, još uvijek je aktualna više od 50 godina stara izjava tadašnjeg ministra financija SAD-a Johna Connallyja kojom je zabio još jedan čavao u lijes sve propadajućeg Bretton Woods sporazuma: „Dolar je naša valuta, ali vaš problem."

Tagovi: dolar, dolarski indeks, Međunarodni monetarni fond, američka ekonomija, Nasdaq, Wall Street, Pakistan, Egipat, Šri Lanka
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE