GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačkoj je drag kineski rast, Americi baš i ne

Njemačkoj je drag kineski rast, Americi baš i ne
KINESKI USPON
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 19:54
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Svijet se u pandemiji ubrzano mijenja. Jedino što je konstanta jest kineski ekonomski rast i sve važnija uloga Kine u globalnoj ekonomiji. Dapače, njezina uloga raste, a taj će se trend i nastaviti u godinama koje su pred nama.

Među glavnim svjetskim ekonomijama, Kina će ostati jedina koja je ostvarila pozitivan ekonomski rast. OECD predviđa da će svjetska ekonomija zabilježiti rast od 4,2 posto u 2021. godini, a kineska ekonomija će imati rast od osam posto. U izvještaju OECD ističe se da će kineski ekonomski rast 2021. godine doprinijeti rastu svjetske ekonomije za više od jedne trećine.

Sve više podataka objavljenih u posljednjih nekoliko tjedana svjedoči o tome da se kineska ekonomija nezaustavljivo oporavlja.
Indeks koji mjeri „raspoloženje” menadžera zaduženih za nabavke u sektoru proizvodnje, što je ključni pokazatelj obujma produkcije u kineskim tvornicama, u studenom bilježi najvišu vrijednost u posljednjem desetljeću. Ekonomski barometar svakog mjeseca sastavlja medijska grupacija Caixin, specijalizirana za financijske teme, i to s analitičarima podataka iz tvrtke IHS Markit. Caixin China General Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI), porastao je s listopadskih 53,6 bodova na aktualnu razinu od 54,9 bodova. Indeks je na većoj razini posljednji put bio u studenom 2010.

Prije dva tjedna objavljen je podatak o rastu direktnih stranih investicija u Kinu.

Prema službenim kineskim izvorima, direktne strane investicije (FDI) u Kini je u prvih devet mjeseci ove godine porastao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, unatoč pandemiji. U rujnu je FDI iznosio 14 milijardi dolara, što je rast od čak 25 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan, a investicije su rasle kontinuirano od travnja. U listopadu je rast izravnih stranih investicija bio 18 posto. U kineskome Ministarstvu trgovine, štoviše, sada smatraju da investitori na njihovu zemlju gledaju kao na "sigurnu luku" te navode kako kompanije poput BMW-a, Siemensa, LG-ja i Toyote planiraju tamo velike investicije

Istodobno, kineske investicije globalno su u opadanju. Lani su kineske izravne investicije u svijetu iznosile 77 milijardi dolara, što je pola od iznosa realiziranog 2017. godine. Posljedica je to dobrim dijelom političkih odluka kineskih vlasti koje su ograničavale odljev kapitala i inozemne poslovne poteze svojih velikih kompanija (dakako, i snažnije kontrole kineskih investicija na Zapadu te trgovinskog rata koji je nastupio s dolaskom Donalda Trumpa na čelo SAD-a), a istodobno su olakšale ulazak stranom kapitalu u raznim sektorima, pogotovo u financijskom.

Velike se promjene u sjeni pandemije događaju i u globalnim razmjerima. Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
U prvih devet mjeseci 2020., razmjena EU-a i Kine dosegla je tako 425,5 milijarda eura a razmjena EU-a i SAD-a iznosila je u istom razdoblju 412,5 milijarda eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. U istom razdoblju 2019. razmjena EU-a s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno s SAD-om 461 milijardu.

Unatoč epidemiji covida-19 i veoma snažnoj gospodarskoj krizi u prvom tromjesečju, kinesko gospodarstvo je ponovo u usponu a potrošnja je u listopadu čak premašila lanjsku razinu, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je potaknula uvoz europskih proizvoda u Kinu, "napose u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaweiju", dodaje francuski zavod.

Od pozitivnog kineskog ekonomskog razvoja unutar EU-a bi mogla profitirati prije svih - Njemačka. Nijedna druga zemlja EU ekonomski nije toliko snažno povezana s Kinom, kao što je to najveća europska ekonomija: za gotovo polovinu (48,5 posto) ukupnog izvoza EU u Kinu, u 2019. godine je bila zaslužna Njemačka. Njemačka ima razmjenu s Kinom koja je skoro četiri puta više nego trgovina s Francuskom, koja je na drugom mjestu u EU kada je riječ o poslovanju s Kinezima. Najviše u Kinu izvoze njemački proizvođači automobila i strojeva, a sve više se izvoze i poljoprivredni proizvodi poput svinjskog mesa.

Zbog posljedica pandemije, Kina je u posljednje vrijeme za Njemačku postala još važniji partner: u drugom kvartalu 2020. godine, po snazi druga svjetska nacionalna ekonomija, ona kineska je bila najveće njemačko izvozno tržište – po prvi put uopće. Nije ni čudo, obzirom na to koliko su najvažnija tržišta za izvoz njemačkih roba i usluga (ona u EU i SAD-u) ispaštala i još uvijek ispaštaju zbog posljedica pandemije koronavirusa.

Sve ovo što čitate tek je početak novog kineskog modela gospodarskog rasta koji će se temeljiti na tehnološkim inovacijama i internom krugu proizvodnje i potrošnje i istodobnom povećanju uvoza visokokvalitetne robe i usluga. Kina će težiti kvalitetnijem gospodarskom rastu kroz razvojni model "dvojne cirkulacije", čiji će motor biti tehnološke inovacije.

Strategija "dvojne cirkulacije" predviđa naglasak na "domaći promet", interni ciklus proizvodnje, distribucije i potrošnje, potpomognut domaćim tehnološkim inovacijama, i paralelno poticanje međunarodnog prometa.

"Naš novi obrazac razvoja nije zatvorena domaća cirkulacija, već otvorena paralelna cirkulacija domaćih i međunarodnih tokova koji će se međusobno poticati", naglasio je kineski predsjednik Xi Jinping.

"Smanjit ćemo carine i institucionalne troškove ... i proširiti uvoz visokokvalitetnih proizvoda i usluga iz svih zemalja", najavio je kineski predsjednik.

I tako, pomalo se ostvaruje ono o čemu smo pisali na ovom mjestu već u nekoliko navrata. Kina se oporavlja najbrže i za vjerovati je da će i ranije nego što se očekivalo zamijeniti Sjedinjene države na tronu najvećih svjetskih ekonomija.

Tagovi: kineska ekonomija, dvojna cirkulacija, Xi Jinping, kineske investicije, Njemačka, američka ekonomija, Huawei, njemačka auto industrija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE