GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obveznice ponovo postaju zanimljiva investicija

Obveznice ponovo postaju zanimljiva investicija
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2022 / 10:13
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Treći put zaredom burzovni indeksi u New Yorku zabilježili su pad na tjednoj razini, srećom, pod pritiskom su bile i cijene nafte.

Ulagači su dodatno oprezni i zbog neslavne tradicije koja se održava u rujnu.

Od 1945. S&P 500 uglavnom je (66 posto) gubio u rujnu, u prosjeku 0,6 posto. Glavni problem je inflacija - ako su prošle godine u ovo doba središnji bankari obmanjivali javnost da će rast cijena biti samo privremen, dakako je već neko vrijeme jasno da je inflacija (koja je nešto ispod 10 posto) vrlo tvrdoglava i trebat će dosta truda da se spusti ispod tri posto. Glavno je pitanje po koju će se cijenu to dogoditi. Koliko će trpjeti gospodarstvo, kako će reagirati tržište rada. To je za sada još uvijek u odličnoj poziciji: u SAD-u je u kolovozu otvoreno neto 315.000 novih radnih mjesta, ali je stopa nezaposlenosti ipak blago porasla (na 3,7 posto). Prije iduće sjednice Feda (21. rujna) stiže još jedna vrlo važna najava – podaci o inflaciji za kolovoz koji će biti objavljeni 13. rujna.

Na financijskim tržištima još uvijek odjekuju riječi guvernera Feda Jeromea Powella da će se Fed ozbiljno uhvatiti u koštac s inflacijom te da bi realna kamatna stopa mogla prijeći u plus. Sve agresivniju monetarnu politiku najavljuje i Europska središnja banka, zbog čega bismo na redovnoj sjednici ECB-a sljedećeg tjedna mogli vidjeti povećanje kamata za 0,75 postotnih bodova. Sve su to razlozi zahlađenja tržišta. Budući da su rujan i listopad tradicionalno nepovoljni mjeseci za ulagače, izgledno je da će se medvjeđi trend nastaviti, a ulagači će uglavnom paziti na podatke o inflaciji i prognoze središnjih banaka o budućoj kamatnoj politici, a istodobno će pratiti i cijene plina i struje.

Obveznice su do prije godinu i nešto bile vrlo neatraktivna investicija, a oni koji su kupili dugoročne državne obveznice prihvaćali su čak i gubitak ako su ih planirali držati do dospijeća. Trgovalo se i slovenskim 10-godišnjim obveznicama po cijenama u kojima je traženi prinos bio negativan, no sada je već skočio na gotovo tri posto.

Čak i euribor nezaustavljivo raste, šestomjesečna stopa glatko je prešla granicu od jedan posto, što bi (nastavi li rasti) moglo donijeti probleme svima onima koji su uzeli stambeni kredit s promjenjivom kamatom. Lani je početkom rujna šestomjesečni EURIBOR bio minus 0,5 posto!

Tagovi: tržište kapitala, obveznice, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
HLADAN TUŠ
Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
KOLUMNA - Događanja na njujorškoj burzi uljepšale su dionice Microsofta koje su u ponedjeljak dosegle rekordnu vrijednost nakon vijesti da Sam Altman prelazi iz OpenAI-ja u Microsoft. Kripto tržištem odjekuje ostavka prvog čovjeka Binancea.
Investitori se pitaju: Je li došlo vrijeme za snižavanje kamatnih stopa?
ORIMJENA PARADIGME
Investitori se pitaju: Je li došlo vrijeme za snižavanje kamatnih stopa?
KOLUMNA - Tržišta novca po prvi put predviđaju da će kamatne stope u eurozoni sljedeće godine pasti za 100 baznih bodova. Fed bi mogao djelovati još istaknutije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE