GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlična godina za Krku i slovenske osiguravatelje

Odlična godina za Krku i slovenske osiguravatelje
SLOVENSKI BLUE CHIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2021 / 08:29
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - U razdoblju negativnih kamatnih stopa, bankovnih nameta i većeg rasta gotovo svih cijena, određeni stupanj "zaklona" davalo je vrlo stimulativno poslovanje velikih slovenskih burzovnih društava kao što su Krka, Grupa Triglav, Sava Re i Petrol. Očekujemo poboljšane dividende za iduću godinu.

Krka je jučer objavila devetomjesečnu dobit. Zabilježila je najveću prodaju i najveću neto dobit u prvih devet mjeseci Krkine povijesti. Grupa Krka je u prvih devet mjeseci 2021. godine ostvarila prihod od prodaje od 1,18 milijardi eura, što je 1% više nego u istom razdoblju prošle godine, te ostvarila neto dobit od 240,1 milijun eura, odnosno 14% više nego u istom razdoblju prošle godine. Krka je objavila i procjenu poslovanja do kraja godine.

Očekuje se da će godišnji prihodi ove godine iznositi više od 1,5 milijardi eura. Očekuje se da će neto dobit biti veća od planirane za oko 35 milijuna eura i iznosit će oko 300 milijuna eura. Očekuje se da će Krka za ulaganja u vlastite razvojne, proizvodne i infrastrukturne objekte izdvojiti 73 milijuna eura, što će biti manje od planiranog zbog mjera vezanih za covid-19. Ipak, ulažu sva ulaganja koja su bila predviđena poslovnim planom. Očekuje se da će prihodi iduće godine dosegnuti 1,610 milijardi eura, što je povećanje od 5% u odnosu na procijenjenu prodaju u 2021. Unatoč nedavnom rastu svojih dionica, Krka je i dalje vrlo zanimljiva investicija.

Uz Krku, izvrstan rezultat objavile su i dvije najveće domaće osiguravajuće kuće. Grupa Triglav je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 75,2 milijuna eura, što je 48 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Konsolidirana bruto premija osiguranja porasla je za 10 posto na 1,06 milijardi eura. Grupa procjenjuje da će premašiti prvotno planiranu godišnju dobit. U razdoblju siječanj – rujan 2021. Osiguravajuća grupa Sava (Sava Re) ostvarila je 548,8 milijuna eura poslovnih prihoda i 57,2 milijuna eura neto dobiti. Poslovni prihodi Sava osiguravajuće grupe dosegnuli su 80 posto planiranih za 2021. godinu, a neto dobit od 108 posto planirane za cijelu godinu. Neto dobit veća je za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uprava procjenjuje da će procjena dobiti za 2021. godinu, objavljena nakon završetka prvog polugodišta, biti premašena.

Domaće burzovno tržište ili središnji dionički indeks Ljubljanske burze SBITOP ove je godine zabilježio prinos veći od 36% (bez isplate dividendi), dok je globalni MSCI World indeks ostvario prinos veći od 30%. Unatoč visokom rastu dionica na domaćem tržištu, ono je još uvijek neznatno podcijenjeno u odnosu na burze na našem području i šire. Istodobno, s obzirom na trenutne opće tržišne uvjete i poslovanje domaćih tvrtki, do kraja ove godine možemo i dalje očekivati vrlo pozitivan stav na domaćem tržištu dionica.

Tagovi: Krka, Sava Re, Triglav, Petrol, Ljubljanska borza, SBI TOP
PROČITAJ I OVO
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE