GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optimizam preplavio svjetska tržišta kapitala

Optimizam preplavio svjetska tržišta kapitala
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2023 / 08:23
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dobri rezultati i hrabri potezi američkih korporacija dodatno su podigli Wall Street, pa je Dow Jones indeks u utorak uspio sedmi uzastopni dan rasta, što je najdulji niz u više od dvije godine.

Dionice Morgan Stanleyja porasle su za više od šest posto (najveći jednodnevni porast ove godine) nakon što je banka u drugom tromjesečju ostvarila rekordan prihod od upravljanja imovinom. Bank of America iznenadila je analitičare i u drugom ovogodišnjem tromjesečju (dionice su porasle dobra četiri posto, ali su i dalje niže nego na početku godine) - dobit je porasla 19 posto, na 7,41 milijardu dolara. Dionice Microsofta skočile su za pet posto, jer je kompanija najavila novu uslugu pretplate (cijena će biti 30 eura mjesečno) umjetne inteligencije za Microsoft 365.

Čini se da je more na burzama sve mirnije, pa su i prognoze sve optimističnije. U Credit Suisseu su znatno povećali ciljanu vrijednost njujorškog indeksa S&P 500. Sada predviđaju da će njegova vrijednost na kraju ove godine biti 4700 umjesto 4050 bodova. Pritom su dodali da se rizik smanjio prije recesije, a očekuje se da će najveće tehnološke tvrtke poslovati s visokom dobiti. Indeks S&P 500 trenutno je nešto iznad 4.550 bodova. Vrijednost mu je ove godine porasla za 18 posto, a ako se ostvare predviđanja Credit Suissea, još uvijek ima mali potencijal za dodatni rast.

Sljedeći tjedan američka središnja banka ponovno će se sastati na svom redovnom zasjedanju, no bit će teško pokvariti burzovni tulum. Većina očekuje da će Fed ponovno povećati kamatne stope za 25 baznih bodova nakon stanke u lipnju. U Goldman Sachsu vjeruju da će ovo biti posljednje povećanje u ovom doista agresivnom ciklusu koji je započeo lani u ožujku, tijekom kojeg je stopa Fedovih fondova s nule stigla na današnjih 5,25 posto. U Goldmanu su istodobno, zbog niza ohrabrujućih makroekonomskih čimbenika, smanjili procjenu vjerojatnosti američke recesije u sljedećih 12 mjeseci s 25 na 20 posto.

Podsjetimo, u prvom tromjesečju ove godine gospodarski rast u SAD-u (na godišnjoj razini) iznosio je 2,0 posto, au drugom bi prema prvim procjenama trebao iznositi 2,3 posto. Još ohrabrujuće vijesti stižu i iz Njemačke. Bundesbank je prognozirala da je najveće europsko gospodarstvo blago poraslo u drugom tromjesečju zbog niže inflacije (trenutačno na 6,4% na godišnjoj razini) i viših plaća, čime je okončana kratka recesija nakon što je BDP pao za polovinu u posljednjem tromjesečju prošle godine posto, i u prvoj ove godine za 0,3. Prve službene procjene rasta njemačkog gospodarstva u drugom tromjesečju bit će inače dostupne krajem mjeseca.

Tagovi: Wall Street, Morgan Stanley, Bank of America, Microsoft, Credit Suisse, Fed, kamate
PROČITAJ I OVO
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
RAZVOJ ZAPOSLENIKA
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
U poslovnom svijetu uspjeh timova i poduzeća uvelike ovisi o znanju, vještinama i sposobnostima njegovih zaposlenika.
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE