GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište dionica i dalje pruža odlične prilike

Slovensko tržište dionica i dalje pruža odlične prilike
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2023 / 08:24
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA -  NLB Grupa i Grupa Luka Koper ovog su tjedna predstavile rekordne poslovne rezultate koji i dalje osiguravaju visoke dividendne prinose.
U oba slučaja očekujemo nastavak stabilnog poslovanja što će omogućiti visok dividendni prinos u dužem razdoblju od nekoliko godina. Obje tvrtke imaju dovoljno jake bilance, pri čemu nijedna dionica nije precijenjena u odnosu na njihovu vlastitu profitabilnost. Međutim, sada su dobra vremena za banke, jer povećanje kamata značajno povećava njihovu profitabilnost.

Inače, slijedi nam odličan početak godine kako na inozemnom, tako i na domaćem tržištu dionica, jer su se izgledi u kratkom vremenu značajno popravili. U Europi smo svjedoci izuzetno blage zime, vrhunac inflacije je iza nas, američka središnja banka (Fed) već je ublažila stopu povećanja kamatnih stopa na 25 baznih bodova, Kina je zaustavila ili uvelike ublažila zero covid politiku i gospodarstvo u SAD-u i dalje je vrlo snažno.

SAD i dalje ima vrlo snažno tržište rada, sa stopom nezaposlenosti koja je pala na najnižu razinu u 53 godine. Uz sve bolje izglede ove godine, globalna tržišta su pretežno pozitivnog raspoloženja, a domaće tržište dionica nije iznimka.

S obzirom na trenutnu geoplitičku i financijsku situaciju, možemo zaključiti da je, unatoč rizicima u istočnoj Europi, Krka iz Novog Mesta i dalje vrlo zanimljiva na domaćem tržištu. Možemo očekivati i nastavak stabilnog poslovanja dviju najvećih domaćih osiguravajućih društava, Zavarovalnice Triglav i Save Re.

Dakle, kruna domaćih ulaganja, koja uključuje Krku, Luku Koper, Petrol, obje osiguravajuće kuće, Cinkarna Celje i NLB, svakako ima svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom sklonošću preuzimanju rizika. No, domaće tržište i dalje se smatra jednim od najmanje zaduženih tržišta u regiji i drugdje, a po izgledima poslovanja iu usporedbi s sektorski usporedivim kompanijama u inozemstvu i jednim od najjeftinijih burzi koje isplaćuje gotovo najveće dividende.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE