GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište dionica i dalje pruža odlične prilike

Slovensko tržište dionica i dalje pruža odlične prilike
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2023 / 08:24
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA -  NLB Grupa i Grupa Luka Koper ovog su tjedna predstavile rekordne poslovne rezultate koji i dalje osiguravaju visoke dividendne prinose.
U oba slučaja očekujemo nastavak stabilnog poslovanja što će omogućiti visok dividendni prinos u dužem razdoblju od nekoliko godina. Obje tvrtke imaju dovoljno jake bilance, pri čemu nijedna dionica nije precijenjena u odnosu na njihovu vlastitu profitabilnost. Međutim, sada su dobra vremena za banke, jer povećanje kamata značajno povećava njihovu profitabilnost.

Inače, slijedi nam odličan početak godine kako na inozemnom, tako i na domaćem tržištu dionica, jer su se izgledi u kratkom vremenu značajno popravili. U Europi smo svjedoci izuzetno blage zime, vrhunac inflacije je iza nas, američka središnja banka (Fed) već je ublažila stopu povećanja kamatnih stopa na 25 baznih bodova, Kina je zaustavila ili uvelike ublažila zero covid politiku i gospodarstvo u SAD-u i dalje je vrlo snažno.

SAD i dalje ima vrlo snažno tržište rada, sa stopom nezaposlenosti koja je pala na najnižu razinu u 53 godine. Uz sve bolje izglede ove godine, globalna tržišta su pretežno pozitivnog raspoloženja, a domaće tržište dionica nije iznimka.

S obzirom na trenutnu geoplitičku i financijsku situaciju, možemo zaključiti da je, unatoč rizicima u istočnoj Europi, Krka iz Novog Mesta i dalje vrlo zanimljiva na domaćem tržištu. Možemo očekivati i nastavak stabilnog poslovanja dviju najvećih domaćih osiguravajućih društava, Zavarovalnice Triglav i Save Re.

Dakle, kruna domaćih ulaganja, koja uključuje Krku, Luku Koper, Petrol, obje osiguravajuće kuće, Cinkarna Celje i NLB, svakako ima svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom sklonošću preuzimanju rizika. No, domaće tržište i dalje se smatra jednim od najmanje zaduženih tržišta u regiji i drugdje, a po izgledima poslovanja iu usporedbi s sektorski usporedivim kompanijama u inozemstvu i jednim od najjeftinijih burzi koje isplaćuje gotovo najveće dividende.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
TRŽIŠNI SIGNALI
Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
KOLUMNA - Njujorški S&P 500, možda i najvažniji burzovni indeks na svijetu, prvi je put premašio 5000 bodova.
Geopolitički rizici jedini uteg optimističnom tržištu
U DOBROM RITMU
Geopolitički rizici jedini uteg optimističnom tržištu
ANALIZA - Unatoč činjenici da Fed ne planira smanjiti kamatne stope za ožujak, postoje čimbenici u američkom gospodarstvu koji ukazuju na znakove daljnjeg popuštanja inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE