GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što Atlanticu donosi preuzimanje Strauss Adriatica?

Što Atlanticu donosi preuzimanje Strauss Adriatica?
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2023 / 08:24
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Atlantic Grupa prekjučer je dostavila obvezujuću ponudu za preuzimanje Strauss Adriatica – tvrtke koja posluje u Srbiji, a koja je poznata po jakim brendovima kave na srpskom tržištu.

Obvezujuća ponuda temelji se na vrijednosti poduzeća od 40,5 milijuna eura, uz pretpostavku normaliziranog neto obrtnog kapitala pri zatvaranju transakcije.

Atlantic Grupa predala je obvezujuću ponudu za preuzimanje Strauss Adriatica, koji je na srpskom tržištu poznat po jakim brendovima kave – Doncafe i C kafa. Ova akvizicija dodatno jača Atlanticovu prisutnost kave u regiji. Atlantic Grupa preuzima proizvodni pogon tvrtke u blizini Beograda s 220 zaposlenih, pišu analitičari Intercapitala.

Obvezujuća ponuda temelji se na vrijednosti poduzeća od 40,5 milijuna eura (bez gotovine i dugova) i naravno, uz pretpostavku isporuke normaliziranog neto obrtnog kapitala pri zatvaranju transakcije. Nadalje, Atlantic Grupa namjerava uložiti značajna ulaganja u svoje poslovanje s kavom, dalje razvijajući proizvodnu tehnologiju, brendove i portfelj proizvoda. Rast u kavi i ostalim segmentima temelji se na organskom i anorganskom rastu kroz akvizicije s glavnim ciljem podizanja konkurentske pozicije regionalnog brenda.

Ipak, kako su iz Komisije naveli za Danas, njima još uvijek nije podneta prijava koncentracije učesnika na tržištu pomenutih kompanija.

Također, za svaku zemlju u kojoj Atlantic i Strauss posluju, potrebna je dozvola nadležnih komisija. Atlantic posluje u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Sjevernoj Makedoniji, Austriji i Crnoj Gori, a Štraus u Bosni, Rumunjskoj, Poljskoj, Ukrajini, Brazilu, Izraelu, Srbiji i još 15 zemalja.

Komisija za zaštitu konkurencije se već bavila poslovanjem Atlantic grupe i Strauss Adriatica na tržištu mljevene kave u Srbiji 2021. godine zbog nedozvoljenog dogovaranja cijena u periodu od 2015. do 2020. godine.

Prema analizi Komisije objavljenoj 2021. godine tokom postupka ispitivanja povrede konkurencije, tržišni udeo obe kompanije na tržištu mljevene kave u Srbiji od 2013. do 2020. nije padao ispod 80 posto.

Postupak je otpočet zbog neusaglašavanja cena mljevene Grand gold kafe i Donkafe moment sa cijenama sirove kafe, čak ni u trenutku kada je ona dostigla decenijski minimum na svetskim berzama.

Nasuprot informacijama KZK-a, iz Atlantica kažu za Danas da Atlantic Grand i Adriatic Strauss imaju manje od polovine zajedničkog tržišnog udela u Srbiji, svega oko 47 posto.

„Vjerujemo u vrednost zajedničkih sinergija i očekujemo da relevantni akteri prepoznaju potencijal transakcije, konkretno razvoj proizvodnog centra kave upravo na srpskom tržištu, a time i povećanje izvoznog potencijala u kontekstu šireg regiona“, navode iz ove kompanije.

Tagovi: Atlantic Grupa, Strauss Adriatic, Doncafe, C kafa, Barcaffe
PROČITAJ I OVO
Dionice vezane uz umjetnu inteligenciju ostvaruju ogroman rast
TRENDOVI
Dionice vezane uz umjetnu inteligenciju ostvaruju ogroman rast
KOLUMNA - Nasdaqov indeks tehnoloških dionica  je od početka godine do danas porastao više od 25% da bi prošli tjedan dosegao najvišu razinu u 13 mjeseci.
Appleove dionice na rekordu
NA METI OPTIMISTA
Appleove dionice na rekordu
KOLUMNA - Wall Street sve intenzivnije koketira s ulaskom u bikovski trend jer su dionice Applea postigle rekord, nafta je brzo pala nakon skoka u ponedjeljak.
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
OPTIMIZAM
Pad inflacije potaknuo dodatni optimizam u tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Pad inflacije u eurozona veći od očekivanog, uspješan dogovor u američkom Kongresu o gornjoj granici duga, nastavak ohrabrujućih uvjeta na tržištu rada i velika očekivanja za UI, sve su to razlozi zašto je tjedan završio pozitivno na burze.
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
GLOBALNA EKONOMIJA
Tržišta u razvoju daju razloga za optimizam
ANALIZA - Temeljna inflacija u europodručju u svibnju je dosegla najnižu razinu u četiri mjeseca, dijelom zbog niže inflacije usluga. Stopa inflacije usluga smanjena je s 5,2 posto na 5 posto.
Nvidia u lovu na Amazon
SNAŽAN RAST
Nvidia u lovu na Amazon
KOLUMNA - Samo u utorak Nvidijine su dionice ojačale tri posto, lebdeći prvi put iznad 400 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE