GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donose izmjene i dopune poreznih propisa vezane za paušalni obrt?

Što donose izmjene i dopune poreznih propisa vezane za paušalni obrt?
POREZNA REFORMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2020 / 19:41
Autor: Boran Poljančić
KOLUMNA - Poslovanje kroz paušalne obrte za mnoge male poduzetnike se zbog jednostavnijeg poslovanja i nižeg poreznog opterećenja pokazalo kao dobar izbor za obavljanje njihovih djelatnosti.

Naime, od 2017. godine u sustav paušalnog oporezivanja mogu ući obrtnici koji nisu u sustavu PDV-a i koji ostvaruju godišnji promet do 300.000,00 kuna te se u Hrvatskoj prema zadnjim podacima broj obrta u sustavu paušalnog plaćanja poreza popeo na oko 45 tisuća.

Osim jednostavnosti pri otvaranju paušalnog obrta kroz sustav e-građani najvažnija prednost paušalnog obrta očituje se u nižem poreznom opterećenju te sveukupno gledano nižim davanjima za doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje što je kroz 2018. i 2019. godinu dovelo i do prakse dotadašnjih poreznih obveznika od nesamostalnog rad tj. zaposlenika koji su, bilo na poticaj poslodavca ili po vlastitoj odluci davali otkaze te osnivali paušalne obrte te nastavili raditi isti posao.

U četvrtom kruga porezne reforme Vlada, odnosno Ministarstvo financija su, između ostaloga, najavili izmjene poreznih propisa kojima bi doskočili i stali na kraj takvoj praksi iako je diskutabilna financijska korist koju bi, odnosno koju će državna blagajna u stvarnosti imati od otkrivanja i sankcioniranja takvih situacija u kojima se doista i radi o korištenju pogodnijeg poreznog statusa, obzirom da se zapravo radi o malom postotku te još manjem apsolutnom broju osoba koje paušalni obrt koriste na taj način.

No, bez obzira na pitanje svrsishodnosti takvih mjera, do izmjena i dopuna vezanih uz pitanje paušalnog obrta je došlo te su u Narodnim novinama broj 121 od 11. prosinca 2019. godine objavljene izmjene i dopune zakona kojima se mijenjaju porezni propisi s primjenom od 01.01.2020. godine, a osobito do izmjena i dopuna Općeg poreznog zakona (članak 12.a, Zakona o porezu na dohodak (članak 27.a) te Pravilnika o porezu na dohodak.

Općim poreznim zakonom navedene su i definirane situacije koje će se smatrati korištenjem poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona (primjerice korištenje instituta paušalnog obrta za obavljanje nesamostalne djelatnosti) za čije otkrivanje i utvrđivanje je nadležna Porezna uprava pri nadzoru poreznih obveznika izvršitelja posla (u ovom slučaju „paušalaca").

Činjenice bitne za oporezivanje koje će Porezna uprava utvrđivati su

¾ svi primici koji se ostvaruju po pojedinom izvoru dohotka u određenom vremenskom razdoblju;

¾ ostvaruju li se primici od nesamostalnog rada u istom vremenskom razdoblju s drugim izvorima dohotka;

¾ koja djelatnost se obavlja i koliko dugo;

¾ postoji li utvrđen plan poslovanja;

¾ na koji način se djeluje na tržištu;

¾ koji je uobičajeni način pronalaska poslovnih partnera te sklapanja poslovnih odnosa te

¾ broj poslovnih partnera.

Kriteriji za utvrđivanje postojanja obilježja nesamostalnog rada kod pojedinog posla kojeg bi obavio obrtnik „paušalac" uređeni su odredbom članka 27.a Zakona o porezu na dohodak i Pravilnikom o porezu na dohodak te su ogledaju i ispituju u tri ključna elementa i to 1. presudnom utjecaju kontrole ponašanja; 2. financijskoj kontroli isplatitelja primitka nad izvršiteljem posla te 3. odnosu stranaka koji upućuje na presudnu povezanost u ostvarenju posla.

Kontrola ponašanja pri kojoj se ispituju činjenice koje pokazuju ima li poslodavac pravo usmjeriti i kontrolirati što posloprimac radi i kako obavlja posao, kroz upute, obuku ili druga sredstva, a osobito:

¾ određuje li poslodavac posloprimcu mjesto obavljanja posla neovisno o tome što se isti može obavljati i na drugom mjestu;

¾ daje li poslodavac posloprimcu upute kako obaviti posao;

¾ određuje li poslodavac posloprimcu vrijeme, mjesto ili način obavljanja posla;

¾ vodi li poslodavac evidenciju radnog vremena za posloprimca;

¾ nadzire li poslodavac dinamiku izvršenja posla ili zahtjeva izvještaje o izvršenju posla;

¾ koristi li posloprimac opremu i sredstava za rad poslodavca;

¾ obučava li poslodavac posloprimca o načinu izvršavanja posla.

Financijska kontrola pri kojoj se ispituju činjenice koje pokazuju ima li poslodavac pravo usmjeriti ili kontrolirati financijske i poslovne aspekte posloprimčevog rada, a osobito:

¾ usmjerava li i/ili ugovara, odnosno nadoknađuje li poslodavac poslovne i putne troškove posloprimca;

¾ ulaže li poslodavac u opremu, alate i materijale posloprimca;

¾ određuje li poslodavac proizvode i usluge koje posloprimac koristi u izvršenju posla;

¾ kontrolira li poslodavac način i opseg pružanja usluga posloprimca na tržištu;

¾ obavlja li poslodavac posloprimcu isplate u određenim vremenskim razdobljima (svaki mjesec) i/ili u približno sličnim iznosima.

Odnos stranaka pri kojem se ispituju činjenice koje pokazuju vrstu odnosa među strankama, a osobito:

1) sklapaju li poslodavac i posloprimac ugovor koji po svojim bitnim obilježjima ima obilježja ugovora o radu;

2) pruža li poslodavac posloprimcu naknade troškova koja su tipična obilježja nesamostalnog rada (godišnji odmor, naknade za bolovanje ili druga prava vezana uz nesamostalni rad);

3) koje je razdoblje trajanja posla te je li to trajanje posla vezano za provedbu određenog projekta ili više projekta u nizu;

4) u kojoj mjeri posao koji obavlja posloprimac predstavlja redovno poslovanje poslodavca;

5) 5. može li posloprimac raskinuti poslovanje s poslodavcem bez materijalnih i financijskih posljedica;

6) je li uobičajeno za poslovanje u djelatnosti isplatitelja primitka da određene poslove na taj način traži na tržištu.

Kao rezultat kontrole Porezne uprave temeljem nabrojenih kriterija, u slučajevima u kojima Porezna uprava utvrdi da se radi o korištenju poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona primitak obrtnika „paušalca" koji je obavio posao će biti oporezovan kao plaća, on će se smatrati posloprimcem i biti će odgovoran za naknadu utvrđene porezne obveze, a isplatitelj primitka smatrat će se poslodavcem te će za poreznu obvezu odgovarati kao jamac platac.

Neupitno je da je izmjenom i dopunom poreznih propisa Vlada Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi dala sredstvo za sprječavanja potencijalnih zlouporaba vezanih uz poreznu pogodnost paušalnog obrta no prepušteno je budućnosti i praksi Porezne uprave u konkretnim slučajevima da pri primjeni odredaba Općeg poreznog zakona, Zakona o porezu na dohodak, Pravilnika o porezu na dohodak te ostalih poreznih propisa stvori jasne i predvidive kriterije za utvrđivanje postojanja zlouporabe korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona te time usmjeri sudbinu, kako se dosad pokazalo, vrlo dobrog instituta paušalnog obrta.

Tagovi: paušalni obrt, porezna reforma, porezni sustav, Ministarstvo financija
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE