GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od jesenske korekcije

Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2021 / 17:31
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.

U kolovozu je Indeks cijena proizvođača (PPI) porastao za 8,3 posto u odnosu na kolovoz 2020., najviši od studenog 2010. Godišnji rast u srpnju iznosio je 7,8 posto. Uska grla koja se pojavljuju u opskrbnom lancu veća su i postojanija nego što se očekivalo početkom godine i predstavljaju velike probleme proizvođačima u nedostatku radne snage.

Sve ukazuje na to da ćemo se još neko vrijeme morati nositi s inflacijom pa je za očekivati da će Fed prije ili kasnije morati reagirati. Neke druge velike središnje banke to već rade. Australska je banka u utorak objavila da će početi smanjivati opseg kupnje obveznica (s pet na četiri milijarde australskih dolara tjedno), a slična razmišljanja čula su se i na sastanku Europske središnje banke u četvrtak.

Tržišta su nastavila rasti tijekom ljeta, čemu svjedočimo već godinu i pol, no posljednjih dana nije prošlo bez turbulencija. Vrijednost cijena dionica na najvećoj američkoj burzi već je u prosjeku izvan postavljenih granica od strane analitičara početkom godine za cijelu 2021. Međutim, mnogi su se čimbenici promijenili od početka godine, a najvažniji je stopa inflacije. predstavlja probleme za velike središnje banke.

U praksi to može značiti da bi cijene dionica također mogle rasti dok ne vidimo mjere usmjerene na obuzdavanje inflacije, što će se vjerojatno dogoditi vrlo brzo u obliku postupnog ukidanja poticajnih mjera. S druge strane važna je i psihologija ulagača i mišljenja ključnih analitičara iz najvećih investicijskih banaka, odakle sve češće dolaze glasovi da se ne investira svježi kapital u kupnju dionica, što bi, u kombinaciji s usporavanjem globalnog gospodarstva i restriktivnim mjerama središnje banke, moglo dovesti do korekcije u jesenskim mjesecima. Neki bi rekli - što prije, to bolje.

U tom scenariju vjerojatno se pitate gdje preseliti štednju. Razmislite o hrvatskom ili nekom drugom tržištu kapitala u regiji. Čini se da je ovdašnji oporavak vrlo stabilan i ako neće biti novog zatvaranja, mogli bismo svjedočiti mirnoj jeseni na regionalnim tržištima i ne poprilično burnoj na razvijenim zapadnim tržištima.

Tagovi: svjetska tržišta, tržište kapitala, inflacija, lockdown
PROČITAJ I OVO
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
VIDEO NADZOR
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
ANALIZA - Većina nas zna prilično malo o sistemima video nadzora. Često mislimo da je to rezervirano samo za banke i skupocjene vile, međutim, nije baš tako. Raznovrsnost postojećih sistema omogućava da gotovo svakome bude pristupačan neki oblik video nadzora.
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
TURBULENTNO
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
KOLUMNA - U proteklih šest mjeseci Mjanmar je ponovno na naslovnicama svjetskih medija. I to ne zbog pozitivnih informacija.
Igrač s kojim se pobjeđuje
VELIKA KARIJERA
Igrač s kojim se pobjeđuje
KOLUMNA - Toni nije mogao dobiti bolji rođendanski poklon. Tjedan dana prije svog 53. rođendana, košarkaška legenda potvrđena je ulaskom u Košarkašku kuću slavnih.
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOČNICA
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOLUMNA - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak svoju monetarnu politiku nepromijenjenom, ali je odlučila usporiti tempo kupovine vrijednosnih papira putem programa PEPP.
Sjećanje na 11. rujna: Dan kad je Amerika prestala postojati kao globalna sila
DOGAĐAJ KOJI JE PROMIJENIO SVE
Sjećanje na 11. rujna: Dan kad je Amerika prestala postojati kao globalna sila
KOMENTAR - Što se tiče vanjske politike, doista je važno samo jedno pitanje: borba za moć s Kinom. U Siriji su Amerikanci već prepustili teren Rusiji, i u Libiji je ta zemlja suzdržana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE