GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od jesenske korekcije

Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2021 / 17:31
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.

U kolovozu je Indeks cijena proizvođača (PPI) porastao za 8,3 posto u odnosu na kolovoz 2020., najviši od studenog 2010. Godišnji rast u srpnju iznosio je 7,8 posto. Uska grla koja se pojavljuju u opskrbnom lancu veća su i postojanija nego što se očekivalo početkom godine i predstavljaju velike probleme proizvođačima u nedostatku radne snage.

Sve ukazuje na to da ćemo se još neko vrijeme morati nositi s inflacijom pa je za očekivati da će Fed prije ili kasnije morati reagirati. Neke druge velike središnje banke to već rade. Australska je banka u utorak objavila da će početi smanjivati opseg kupnje obveznica (s pet na četiri milijarde australskih dolara tjedno), a slična razmišljanja čula su se i na sastanku Europske središnje banke u četvrtak.

Tržišta su nastavila rasti tijekom ljeta, čemu svjedočimo već godinu i pol, no posljednjih dana nije prošlo bez turbulencija. Vrijednost cijena dionica na najvećoj američkoj burzi već je u prosjeku izvan postavljenih granica od strane analitičara početkom godine za cijelu 2021. Međutim, mnogi su se čimbenici promijenili od početka godine, a najvažniji je stopa inflacije. predstavlja probleme za velike središnje banke.

U praksi to može značiti da bi cijene dionica također mogle rasti dok ne vidimo mjere usmjerene na obuzdavanje inflacije, što će se vjerojatno dogoditi vrlo brzo u obliku postupnog ukidanja poticajnih mjera. S druge strane važna je i psihologija ulagača i mišljenja ključnih analitičara iz najvećih investicijskih banaka, odakle sve češće dolaze glasovi da se ne investira svježi kapital u kupnju dionica, što bi, u kombinaciji s usporavanjem globalnog gospodarstva i restriktivnim mjerama središnje banke, moglo dovesti do korekcije u jesenskim mjesecima. Neki bi rekli - što prije, to bolje.

U tom scenariju vjerojatno se pitate gdje preseliti štednju. Razmislite o hrvatskom ili nekom drugom tržištu kapitala u regiji. Čini se da je ovdašnji oporavak vrlo stabilan i ako neće biti novog zatvaranja, mogli bismo svjedočiti mirnoj jeseni na regionalnim tržištima i ne poprilično burnoj na razvijenim zapadnim tržištima.

Tagovi: svjetska tržišta, tržište kapitala, inflacija, lockdown
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE