GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize

Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 07:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Tržišta kapitala sada su puna rizika kako već odavno nisu bila, a usluge, novac i proizvodi postaju sve skuplji. Središnje banke podižu kamatne stope ili skupljaju novac kako bi obuzdale inflaciju.

Novac će ove godine biti sve skuplji, no pitanje je za koliko će jedan do dva postotna boda više cijene novca stvarno obuzdati rast cijena ako mi na Zapadu ne kontroliramo značajno količinu energije i zalihe proizvoda koji su nam potrebni. Rast cijena će se zaustaviti kada potražnja bude “uništena” zbog previsokih cijena.

Kina nastavlja inzistirati na politici "nulte covida" koja smanjuje potražnju (kineski indeks PMI usluga znatno je ispod 50 bodova) i ponovno produbljuje zagušenost globalnih lanaca opskrbe. Kineski financijski centar, 26-milijunski Šangaj, zatvoren je šest tjedana. Kao rezultat toga, automobilske tvrtke poput Toyote i Tesle gase svoje proizvodne linije.

Kineska politika nultog covida dodatno će podržati globalni rast cijena u budućnosti, pa je za sada vjerojatno prerano govoriti o vrhuncu inflacije, kako misle mnogi ekonomisti. Roba poput automobila, tehnologije, elektronike, odjeće i hrane vjerojatno će poskupjeti.

Inflatorni pritisci mogu se očekivati i ako Kina uspije iskontrolirati covid-19 ili ako promijeni svoj pristup borbi protiv bolesti, budući da će potražnja za naftom u to vrijeme naglo porasti.

Rastuće kamatne stope stvaraju mnogo veći pritisak na sektore koji očekuju profit u daljoj budućnosti. Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala, pa ne čudi da je pretežno tehnološki Nasdaq ove godine već potonuo 25 posto.

Ukratko, s obzirom na porast kamatnih stopa i drugih rizika, sada su prikladnije tradicionalne industrije s povoljnijim procjenama. Govorimo o aktivnostima koje su okosnica svakodnevnog života i bez kojih se ne može. Prilikom odabira pravih tradicionalnih sektora sada je dobro da nisu skupi ili da nisu precijenjeni. Ovi sektori uključuju zdravstvo i zdravstvene usluge (ETF XLV), javne usluge (ETF XLU), sektor robe široke potrošnje (Danone, Nestle, Johnson & Johnson) ili sektor telekomunikacija (T-Mobile USA, Deutsche Telekom). Sada su mnogo manje zanimljivi sektori kao što su tehnologija (Nasdaq) ili sektor nepotrošačke robe (Amazon).

Zanimljive prilike sada uključuju tvrtke koje mogu iskoristiti kinesku politiku nlutog covida, što remeti globalne lance opskrbe. Riječ je o tvrtkama koje proizvode i prodaju na Zapadu, ali imaju jaču kinesku konkurenciju, koja sada ima ograničeno poslovanje ili ih muče uska grla u globalnim lancima opskrbe. Takve će zapadne tvrtke, unatoč većim vlastitim troškovima, sada poslovati sa znatno većim maržama jer postižu veće prodajne cijene.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, Nasdaq, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ZAOSTAJANJE
Bioekonomija u Hrvatskoj: Zašto smo na europskom dnu?
ANALIZA - Problemi vezani uz okoliš i ekonomiju, zajedno s globalnim razvojem te povećanom sviješću ljudi o održivosti, doprinijeli su razvoju novog koncepta pod nazivom bioekonomija.
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
CRNI OBLACI
Recesijski znaci govore: Nismo još ni blizu dna
KOLUMNA - Vjerojatnost da se SAD suočava s recesijom iznosi čak 85%, prema kretanjima na Wall Streetu!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE