GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tragikomična farsa oko izbora predsjednika Vrhovnog suda

Tragikomična farsa oko izbora predsjednika Vrhovnog suda
FARSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 19:22
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - "...Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske i nadležnog odbora Hrvatskog sabora, na prijedlog Predsjednika Republike bira i razrješuje Hrvatski sabor..." (članak 119. Ustav Republike Hrvatske ).

"...Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske i nadležnog odbora Hrvatskog sabora……Postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske pokreće Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva...Zaprimljene prijave kandidata Državno sudbeno vijeće dostavlja Uredu predsjednika Republike Hrvatske koji će o kandidatima zatražiti mišljenje od Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske i nadležnog odbora Hrvatskog sabora..." (članci 44. i 44.a Zakona o sudovima).

Pravno polupismenoj osobi trebalo bi biti sve dosta jasno, kako ide postupak, a tko ima koje ovlasti. Međutim, sve to bi bilo tako kada bi sudionici tragikomične farse oko izbora predsjednika Vrhovnog suda pročitali i Ustav i Zakon o sudovima i što je još važnije na isti način razumjeli što im je činiti. Ali kao i u mnogim stvarima to nije tako.

Predsjednik Milanović je pročitao članak Ustava i zaključio da je sve ostalo tek zagrnuto perikom i postavljeno na štikle, a što njega ne zanima. Napisao je prijedlog za imenovanje i uputio ga u Hrvatski sabor. Ali Predsjednik Hrvatskog sabora i članovi Državnog sudbenog vijeća pročitali su Zakon o sudovima smatrajući da je u skladu s Ustavom i pokrenuli proceduru na što se predsjednik Milanović nije osvrtao. Predsjednik Sabora Jandroković vratio mu je prijedlog i zatražio, držeći se Zakona o sudovima, na što je Milanović rekao da mu ne pada na pamet išta dodavati i da Jandroković uzurpira vlast i uvodi diktaturu. O Zakonu o sudovima sve najgore.

U vidu spasitelja pojavio se već čuveni Dario Juričan. Kako se u javnosti postavilo pitanje o ustavnosti Zakona o sudovima spomenuti je to pitanje postavio Ustavnom sudu. I Ustavni sud je jučer presudio da je Zakon o sudovima u skladu s Ustavom, ali i manjkav u pravno-formalnom smislu, narodski rečeno da predsjednik Milanović nije u pravu. Ustavni sud odluku nije donio jednoglasno nego kako se očekivalo podjelom po ideološkoj orijentaciji, tj. po tome tko je koga predložio u sud, vladajući ili oporba.

Veli Vođa koji ima većinu u Ustavnom sudu, izjavio je kako drugačiju odluku nije očekivao a za reakciju Milanovića nije trebalo dugo čekati, tek da padne mrak jer mu je očito pao mrak na oči. U objavi na društvenim mrežama bilo je svega, o Šeksovom kumu (Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda), o namještanju natječaja, o HDZ-ovim žetonima, vojniku HDZ-ovog pravosuđa Sessi (aktualni predsjednik Vrhovnog suda), o skupini Borg, Mamićevim sucima veseljacima kao kandidatima.

Kada je prespavao, Milanović je u sasvim drugom tonu pisao pismo svakom zastupniku u Hrvatskom saboru. Na kraju pisma od stranice i pol teksta i prepričavanja ustavnih odredbi uz napomenu da o njegovom prijedlogu nema ovlasti odlučivati predsjednik Hrvatskog sabora, pozvao ih je da ispune svoju ustavnu obvezu i da se očituju o njegovom prijedlogu.

Poznavajući drugu stranu sasvim je izgledno da se njegov prijedlog neće naći na sjednici Hrvatskog sabora a javnost će i dalje na temu pravosuđa uveseljavati pravednik među osuđenicima Zdravko Mamić razotkrivajući pravo stanje sudstva. Ako mu je sve vjerovati ovo je jedna od njegovih rijetkih promašenih investicija, on ih potplatio a oni ga osudili.

P.S. Vrijeme je za VAR sobu naše politike, po uzoru na nogomet. Treba samo prilagoditi tehnologiju i osmisliti nešto slično kao što je sustav provjere znanstvenih i sveučilišnih radova glede prepisivanja. Tehnologiju koja će svaku odluku nepristrano provući kroz postojeće zakonodavstvo i Ustav te dati ocjenu o valjanosti. Ali ne da netko tumači ocjenu nego samo da je pročita. Jer u tumačenju smo stručnjaci, o čemu svjedoči i aktualna sapunica.

Tagovi: Vrhovni sud RH, Zoran Milanović, Državno sudbeno vijeće, Đuro Sessa, Andrej Plenković, Zakon o sudoovima, Miroslav Šeparović, Vladimir Šeks
PROČITAJ I OVO
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE