GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlak bez voznog reda

Vlak bez voznog reda
TERET DUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 19:53
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Trošak pandemije u Hrvatskoj penje se na trideset milijardi kuna. Da se smrzneš kad pročitaš brojku duga koja se kalemi na sve financijske obveze koje rastrošna država ima.

Dug je to kojeg nikada nećemo otplatiti. Zapravo, koji i jesmo? Na ovim prostorima se uvijek živjelo na ''kredu''. Nekad bi te, naše, kredite u bivšoj Jugi pojela devalvacija pa bi se smijali kako smo zeznuli ''konobara'' za rundu na Titaniku koji je već dobrano potonuo. Prošli smo rat, pretvorbe, tajkune, političke tajfune, no žilav je ovaj narod. Ne da se.

Dok po svijetu lete Molotovljevi kokteli, u nas se svi nadaju da će iduće sezone u igri biti oni društveno prihvatljivi kokteli. Uistinu, uz ples korone nekako smo preživjeli ljeto i ušli u jesen u kojoj luduju brojke kako pandemijske tako i endemske za hrvatsko gospodarstvo. Budući su nam sabornici mirno odmarali dok je Stožer bio u stalnoj aktivi, narod računa da i nije tako strašno kad se može predahnuti dok je ''Vlak u snijegu''.

Na što će se pogoniti taj vlak, sam bog zna. Prije će biti ''Vlak bez voznog reda''. Račune mo'š sakrit u ladicu, no ''Švabo'' zna koliko si mu dužan. I taj ''Švabo'' podsjeti me na ''crnu mačku'' Ćiru Blaževića koji bi se uvijek nekako probijao u zadnji tren na neko od prvenstava. Shvatiš to prokletstvo prekrasne zemlje koje uvijek žica za ''kavu'', ali nekako preživi, otvore se vrata tamo gdje je zid i kreneš dalje siromašan, a tust poput Mačka u čizmama.

Država svoj luksuz postojanja spašava ovrhama ostavljajući svoj narod na svježem zraku.

''Mobiteli''. Jest, oni su uništili hrvatske građane dovevši ih do osobnog bankrota. ''Korisnik je privremeno nedostupan''. Izgubljena je komunikacija između Markova trga i naroda.

Tu i tamo susretne se gdjekoji ministar s nekim ranjenim policajcem zaključivši da narod krvari no još uvijek nisu ugroženi vitalni znakovi. A dok mi ovisimo o vitalnosti, država ovisi o ''volatilnosti''.

Zasad nam je sve ''Točno u podne''. Nitko ne poteže revolvere, pa nam ide na ruku jer mi ionako pucamo ćorcima. Nade ima jer se još uvijek možemo, što, zaduživati. Vele, povoljno. Taj ''jeftin'' dug netko će morati otplaćivati. Trebao bi nas spasiti ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam 2, te prihvaćanje eura kao jedinstvenog sredstva plaćanja. Jupi!

Većini hrvatskih građana to ništa ne znači. Bili i ostali u istoj gabuli. Dok EU čeka da obavimo obećane reforme, dotle će većina nas ući u sakralno raspoloženje moleći za dobru i gostima obilatu turističku sezonu 2021. Cjepiva na pomolu no nikako cijepiti taj dug da se ne širi brže od virusa. Hrvatska ima šanse, no ovisi o ''golmanu'' javnog duga i o arbitru utakmice koju smo zaigrali na Svjetskom prvenstvu pandemije. Vrlo skoro ćemo znati je li ''Ćiro, pederu!'' ili ''Ćiro, majstore!'' Kako bi rekao Krleža: ''Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo…'', a kmeta bu zanavek, il' u rubači il' u trlišu…

Tagovi: dug, hrvatski javni dug, trošak pandemije, trošak koronavirusa, Ćiro Blažević, Miroslav Krleža, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE