GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dinamo drži svjetski rekord transfera po dva kriterija

Dinamo drži svjetski rekord transfera po dva kriterija
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 10:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dinamo dominira hrvatskim nogometom u ovom stoljeću, a u njemu su igrali neki od najboljih hrvatskih nogometaša koji su potom ostvarili velike izlazne transfere i sjajne karijere.

Godinama je Dinamo rušio transfer rekorde na ovim prostorima, a ove sezone oborio je i svjetski rekord po dva kriterija.

Hrvatski prvak zaradio je najviše od mehanizma solidarnosti. Što je mehanizam solidarnosti? Svi klubovi pod ingerencijom FIFA-e, dakle apsolutno svi, prilikom transfera svojih igrača izdvajaju pet posto primljenog iznosa koji se treba razmjerno raspodijeliti klubovima koji su tog igrača trenirali od 12. do 23. godine života, piše Index.

Ovo je uvedeno 2001. godine kako bi se zaštitili klubovi koji su uložili vrijeme i napor u odgajanje igrača, a za to nisu bili kompenzirani ako bi im igrač još kao klinac otišao u veći klub. Primjerice, pravilo je uvedeno da bi se zaštitio Zadar iz kojeg neki igrač sa 16 godina ode u Hajduk.

Terence Brennan, odvjetnik koji se bavi sportskim pravom, izračunao je da je Dinamo ove sezone od mehanizma solidarnosti zaradio 3.94 milijuna eura, što je najviše na svijetu. Iza sebe je ostavio brazilski Santos (3.05 milijuna eura) i Anderlecht (3.01 milijuna eura).

Drugi kriterij po kojem je Dinamo najbolji ove sezone jest zarada od postotka na idućem transferu. Zagrebački klub je zahvaljujući tome na nekoliko transfera zaradio 23 milijuna eura. Najviše je zaradio od odlaska Joška Gvardiola iz Leipziga u Manchester City.

Upravo je City drugi po zaradi od takvih transfera (15.35 milijuna eura), treći je Chelsea (14.20 milijuna eura), a zatim slijedi Brescia (9.6 milijuna eura) koja je profitirala na transferu Sandra Tonalija iz Milana u Newcastle.

Tagovi: Dinamo, transferi
PROČITAJ I OVO
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
Obradović ostaje na klupi Partizana
KOŠARKA
Obradović ostaje na klupi Partizana
BEOGRAD - Legendarni trener produljio je ugovor sa srpskim klubom.
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
DALLAS - Dallas Mavericksi su svladali Los Angeles Clipperse sa 101-90 u trećoj utakmici uvodnog kola doigravanja Sjevernoameričke lige NBA lige i poveli 2-1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE