GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Ovo je nezapamćeni pritisak na suce

Marić: Ovo je nezapamćeni pritisak na suce
REPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 12:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Bruno Marić je ispred Komisije nogometnih sudaca održao press konferenciju i objasnio curenje audiosnimki iz VAR sobe na utakmici Hajduka i Varaždina.

“Pozdrav svima. Hvala na dolasku. Kao što je kolega Cvijanović rekao, pressica je sazvana jer su se u javnom prostoru pokazale cenzurirane snimke koje su imale cilj na jedan način loše prikazati sudačku organizaciju i HNS s utakmice Varaždin – Hajduk. Ovo je nezapamćen pritisak na hrvatske suce.

Sudačka organizacija je neovisna u svom radu. Na toj utakmici, snimke koje su se pojavile, moramo naglasiti da su od strane potpuno točne. Odluke sudaca su točne i Hajduk nije oštećen. Ponovit ću: sve odluke koje su suci i timovi na toj utakmici donijeli, bile su točne. Hajduk nije oštećen“, rekao je Marić.

Potom je na ekranu pustio snimku iz VAR sobe za koju je kazao da je originalna.

“Rečeno je da prizna gol pa će se pogledati situacija Livaje. Uputa je pustiti igru, a onda će VAR utvrditi je li gol priznat sukladno pravilima igre. Pomoćnik je ponavljao da on misli da je zaleđe, ali je sudac inzistirao da se zastavica ne diže i da se pogodak prizna, a potom će VAR utvrditi je li gol trebao biti priznat”, rekao je Marić o situaciji u kojoj je Belcar zabio gol Hajduku, ali su se igrači splitskog kluba žalili da je prekršaj na Livaji na centru.

“Ako VAR sudac utvrdi da postoje više zaleđa, gleda se veće kako bi se što prije priznalo ili poništilo pogodak”, rekao je Marić o poništenom golu Hajduka zbog gola Uremovića.

“Ono što se isporučuje u prijenos, na to ne utječe VAR soba ni sudac, već Croatel, odnosno produkcija koja pušta snimku u eter”, rekao je Marić. “Sudac je provjerio sva zaleđa, dao je uputu da snimka ide van. Mi i dalje ne odlučujemo što ide van”, napomenuo je Marić.

“Kola slušaju komunikaciju u VAR sobi. Mi ne upravljamo što ide van. Ponekad snimka koja ide van nije ona snimka… Ako je frame poslije otišao van, mi na to nismo mogli utjecati. Oni to ne mogu vidjeti, osim u live prijenosu”, nastavio je Marić.

“Četvrti sudac viče ‘faul, faul’, a glavni sudac mora donijeti odluku za koju misli da je točna. Ovo je komunikacija u VAR sobi. AVAR mora akcentirati određen situaciju nužnu za gledanje. AVAR-ova situacija ne mora biti točna, ali on to mora istaknuti kako bi se provjerila”, rekao je Marić o situaciji u kojoj su hajdukovci tražili prekršaj nad Livajom.

“Jedna od uputa je da VAR sudac pita suca i akcentira što treba pregledati. U nekom dvojbenim situacijama, ako se fokusirate na prekršaj uz potezanje, a ne na noge, možete donijeti krivu odluku”, objašnjavao je Marić. “Jako je važno da u liveu dobijete dojam zašto je neki gol poništen. Nisu htjeli nastaviti utakmicu dok se ne pokaže kamera 7. Zbog vjerodostojnosti koju donose VAR soba i suci, moramo vam to isporučiti. No mi na to nemamo utjecaj. Kamera 7 je dokazala da je ispravno što je priznat gol Varaždina.”

Zatim je komentirao snimku prekršaja Pukštasa i potencijalnog udarca za Hajduk.

“VAR suci ne donose samo odluke, već moraju signalizirati što su vidjeli i zašto su presudili. Naglasili su guranje Pukštasa i onda ruka i onda potencijalno igranje ruke. Istaknuli su dvije situacije koje treba pregledati, teško se može dogoditi da se ne pregledaju oba incidenta. Želim istaknuti koliko je puta sudac ponovio ‘pogledaj ruku’. Njegova želja je točna odluka. Ako se VAR sudac fokusira na krivu odluku, može zanemariti drugu situaciju. Glavni sudac mu ističe da pregleda obje situacije – igranje rukom i potencijalan prekršaj za kazneni udarac”, govorio je Marić.

Kaže i da se sada vidi ‘pod kolikim su stresom suci u HNL-u’.

“Vidjeli ste kakav je stres u VAR sobi i na terenu. Komunikacija pokazuje da su suci motivirani donijeti pravu odluku. Ove tri situacije koje su se pojavile u javnosti, a montirane su s ciljem da uznemire javnost. To je neprihvatljivo. Ove audio i video snimke demantiraju ono što želimo prikazati. Da nije ovo samo moj monolog, slobodni ste bilo kad postaviti pitanje. Ja ću odgovoriti”, rekao je Marić.

Curenje snimki?

“Izvršni odbor HNS-a tražio je očitovanje Komisije sudaca po pitanju odluka. Mi nismo ti koji će poduzimati aktivnosti o istrazi ili pravnim radnjama kako su iscurile snimke. Iz HNS-a i sudačke organizacije takve informacije nisu izašle.”

Odgovorio je i postoji li mogućnost da se snimke objavljuju.

“Ako smo pratili što sam u javnosti govorio zbog transparentnosti, otvoren sam prema svim aktivnostima koje će skinuti stigme i tajnost onoga što radimo. ovi klipovi pokazuju da želimo donijeti dobre odluke. Vjerujem da će se ići u tome smjeru, ali mi slijedimo upute FIFA-e i UEFA-e. Ako bude tako, mi ćemo to prihvatiti.”

Komentirao je i komunikaciju sudaca.

“Suci nisu razmišljali da će snimke biti objavljene. Da su znali da će netko zloupotrijebiti i zlonamjerno širiti… I Modrić kada promaši, sigurno doma ne kažemo ‘Mrvice, propustio si šansu’, već koristite izraze koje ne biste htjeli da se čuju vani. Nisu znali da će ih pustiti u javnost, sigurno im je neugodno, ali ovo je životna komunikaciaj ljudi pod neviđenim stresom. Moramo to priznati ako smo iskreni.”

Ponovno je potvrdio da su sve odluke s tri sporne situacije s utakmice Varaždina i Hajduka ispravne.

Boje li se novog curenja snimki?

“Ne bojimo se da će curiti, čak ni kada bismo pogriješili. S obzirom da svi suci u Hrvatskoj sude pošteno i časno te žele donosti poštene odluke, ne bojimo se bilo kakvih snimki. Onaj tko je skidao utakmicu Varaždin – Hajduk sa servera, sigurno nije odbacio ostale utakmice. Mislim da nećemo više doživjeti ovakvo curenje jer će Croatel, koji je kroz server omogućio da ove snimke izađu, zaštititi dodatnim šiframa.

Ovo je nezapamćen pritisak na suce, htjelo se manipulirati snimkama da bi ispalo kako smo radili nečasno. Othrvat ćemo se pritisku, hrvatski suci dostojno sude u SHNL-u. Nadam se da greške, koje su dio suđenja, će biti svedene na minimum i neće utjecati osobito na borbu za titulu. Dosta smo snažni da završimo sezonu kako bi titulu uzeo najbolji.”

Kako je gol poništen ako VAR soba nije imala nepobitan dokaz?

“VAR soba nije poništila gol bez nepobitnog dokaza. Da, nisu imali snimku s druge strane, ali utvrdili istu da se radi o zaleđu prema snimci koju su imali. Provjerili su sve. Ne utječemo na sliku koja ide van. HNS i sudačka organizacija prilikom uvođenja VAR tehnologije dogovorili su se da AVAR-i donose tehničke odluke o zaleđu kao stručnjaci za zaleđe. Moguće da i pomoćni suci budu kao glavni suci, ali u najvećem dijelu utakmica na poziciji AVAR-a budu pomoćni suci.”

Tagovi: marić, bruno marić, var soba
PROČITAJ I OVO
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
Obradović ostaje na klupi Partizana
KOŠARKA
Obradović ostaje na klupi Partizana
BEOGRAD - Legendarni trener produljio je ugovor sa srpskim klubom.
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
DALLAS - Dallas Mavericksi su svladali Los Angeles Clipperse sa 101-90 u trećoj utakmici uvodnog kola doigravanja Sjevernoameričke lige NBA lige i poveli 2-1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE