GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UEFA predstavila novi format Lige prvaka

UEFA predstavila novi format Lige prvaka
NATJECANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 17:14
Autor: SEEbiz
NYON - Novi format Lige prvaka kreće sljedeće jeseni. Objavila je to Uefa na službenim stranicama. Najvažnija promjena je da će u najjačem europskom klupskom natjecanju sudjelovati 36 klubova, a ne 32 kao dosad.

“Uefa je pokazala predanost temeljnim vrijednostima sporta i brani načela otvorenih natjecanja. Plasman na veliko natjecanje, temeljen na sportskom uspjehu, temelj je svega. Također, tu je i sportska solidarnost, koja krasi europski sportski model”, rekao je Aleksandar Čeferin, predsjednik Uefe.

Nema više skupina, već se igra ligaški sustav natjecanja. U prvoj fazi svaka momčad će imati osam utakmica i skupljat će bodove za prolazak u sljedeću fazu. Više neće igrati protiv istih protivnika kod kuće i u gostima.

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju prethodne sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne momčadi ulaze u Ligu prvaka prema sljedećim pravilima.

Jedna momčad je trećeplasirana od pete najjače lige Europe prema Uefinom koeficijentu.

Druga momčad bit će prvak svoje zemlje, koji će kroz Ligu prvaka ući u Ligu prvaka. Do sada su četiri momčadi ušle u Ligu prvaka kroz četiri pretkola, a od iduće sezone ulazi ih pet

Treća i četvrta momčad ulaze na temelju dobrih rezultata prošle sezone. Uefa će automatski poslati dvije momčadi u glavnu fazu Lige prvaka prema koeficijentu i uspjehu iz prošle sezone.

Sustav bodovanja se ne mijenja. Tri boda ostaju za pobjedu i jedan za remi. Kako sve momčadi sudjeluju u ligi, osam najboljih ide izravno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jedna utakmica kod kuće i jedna u gostima) za plasman u osminu finala.

Parovi u toj fazi bit će određeni ždrijebom, a momčadi će biti podijeljene u dvije skupine – nositelje (od 9. do 16. mjesta lige) i nenositelje (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga pobjednici će igrati protiv jednog od osam najbolje plasiranih iz prvog kola. Sezonu završavaju momčadi od 25. do 36. mjesta, jer više nema momčadi koje idu u Europsku ligu.

Europska liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Liga konferencija igrati u nešto drugačijem formatu. U Konferencijskoj ligi svaka momčad će u prvoj fazi odigrati šest utakmica, a ne osam. U oba ova natjecanja također će nastupiti 36 klubova.

Tagovi: UEFA, Liga prvaka, čeferin
PROČITAJ I OVO
Sin Vlade Đurovića pronađen mrtav
TRAGEDIJA
Sin Vlade Đurovića pronađen mrtav
BEOGRAD - Nebojša Đurović (49), sin proslavljenog košarkaškog trenera Vlada Đurovića pronađen je mrtav u petak oko 14 sati u Beogradu.
UEFA uoči Eura donijela odluku koju su izbornici željeli
ODLUKE
UEFA uoči Eura donijela odluku koju su izbornici željeli
NYON - Izvršni odbor Uefe prihvatio je odluku kojom će na predstojećem EURU u Njemačkoj svaka od reprezentacija moći računati na 26 nogometaša, tvrdi AFP, pozivajući se na neimenovane izvore.
Xabi Alonso: Svi nas žele pobijediti, svaki tjedan nam je sve teže
PORUKE
Xabi Alonso: Svi nas žele pobijediti, svaki tjedan nam je sve teže
LEVERKUSEN - Bayer Leverkusen ima cilj produžiti svoj izvanredni niz od 47 utakmica bez poraza ove sezone, ali to neće biti lak zadatak, rekao je u petak trener njemačkog prvaka Xabi Alonso.
Sopić: Pobijedit ćemo Dinamo
OPTIMIZAM
Sopić: Pobijedit ćemo Dinamo
RIJEKA - Rijeka i Dinamo na Rujevici u nedjelju od 19:30 igraju najvažniju utakmicu ove sezone u SuperSport HNL-u. Dinamo ulazi s prednošću od dva boda. Rijeka mora ići na pobjedu kako bi ga prestigla. Utakmicu je na konferenciji za medije najavio trener Rijeke Željko Sopić.
Carlos Alcaraz objavio da mora uzeti odmor
UMOR
Carlos Alcaraz objavio da mora uzeti odmor
RIM - Treći tenisač svijeta Španjolac Carlos Alcaraz odustao je od nastupa na turniru iz Masters 1000 serije u Rimu koji se igra sljedeći tjedan zbog bolova u desnoj podlaktici nakon povratka u Madrid.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE