GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic

Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2024 / 21:18
Autor: SEEbiz
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.

Tvrtke su u rujnu najavile početno ulaganje od 1,25 milijardi dolara, a tada su rekli da će Amazon uložiti do 4 milijarde dolara. Vijesti od srijede označavaju Amazonovu drugu tranšu tog financiranja.

Amazon će zadržati manjinski udio u tvrtki i neće imati mjesto u upravnom odboru Anthropica, rekli su iz tvrtke. Dogovor je sklopljen na zadnjoj procjeni AI startupa, koja je prema izvoru iznosila 18,4 milijarde dolara.

Tijekom prošle godine Anthropic je sklopio pet različitih ugovora o financiranju u vrijednosti od oko 7,3 milijarde dolara. Proizvod tvrtke izravno se natječe s OpenAI-jevim ChatGPT-om u poslovnom i potrošačkom svijetu, a osnovali su ga bivši istraživački rukovoditelji i zaposlenici OpenAI-ja.

Gemini Ultra na industrijskim referentnim testovima, kao što su znanje na dodiplomskoj razini, zaključivanje na diplomskoj razini i osnovna matematika.

"Generative AI je spremna postati najtransformacijska tehnologija našeg vremena i vjerujemo da će naša strateška suradnja s Anthropicom dodatno poboljšati iskustva naših korisnika i veselimo se onome što slijedi", rekao je Swami Sivasubramanian, potpredsjednik za podatke i AI u AWS cloud provider.

Amazonov potez posljednji je u naletu potrošnje među pružateljima usluga oblaka da ostanu u prednosti u utrci AI. I to je drugo ažuriranje Anthropicove strukture kapitala u tjedan dana. Kasno u petak, stečajni zahtjevi pokazali su da je kripto burza FTX sklopila dogovor s grupom kupaca o prodaji većine svog udjela u Anthropicu, potvrđujući izvješće CNBC-a od prošlog tjedna.

Izraz generativna umjetna inteligencija ušao je u mainstream i poslovni jezik naizgled preko noći, a polje je eksplodiralo tijekom prošle godine, s rekordnih 29,1 milijardi dolara uloženih u gotovo 700 poslova u 2023., prema PitchBooku. OpenAI-jev ChatGPT prvi je pokazao sposobnost ove tehnologije da proizvodi jezik sličan ljudskom i kreativni sadržaj krajem 2022. Od tada, OpenAI kaže da je više od 92% kompanija s popisa Fortune 500 usvojilo platformu, obuhvaćajući industrije kao što su financijske usluge, pravne aplikacije i obrazovanje .

Pružatelji usluga u oblaku kao što je Amazon Web Services ne žele da budu uhvaćeni na oprezu.

Tagovi: Amazon, Anthropic
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE