GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon u Europi zaradio 44 milijarde eura, a poštenog poreza nije platio

Amazon u Europi zaradio 44 milijarde eura, a poštenog poreza nije platio
NESRAZMJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 08:18
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
NEW YORK - Amazon je prošle godine od prodaje robe i usluga na europskom tržištu zaradio 44 milijarde eura. Rekordna sezona najvećeg dostavljača u godini kada su Europljani uglavnom bili prikovani za domove nije veliko iznenađenje.

Iznenađujuća je porezna prijava. Unatoč rekordnoj prodaji, Amazon nije platio porez u svojoj matičnoj europskoj zemlji Luksemburg - gdje je, unatoč uspjehu u ostatku Europe, uspio ostvariti gubitak od 1,2 milijarde eura, prenosi Guardian.

I ne samo to. Amazon je dobio i "nagradu" za "neuspjeh" u Luksemburgu, odakle se brine o prodaji u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Švedskoj.

Europsko porezno utočište s 600.000 stanovnika odobrilo je dodatnih 56 milijuna eura poreznih kredita jedinici Amazon EU Sarl, s kojima može podmiriti buduće porezne račune u slučaju dobiti.

S ranijim gubicima u Luksemburgu, tvrtka je već generirala 2,7 milijardi eura kredita koje može iskoristiti za podmirivanje svog budućeg poreza na dohodak.

Amazon također plaća dio poreza u zemljama u kojima posluje, ali njegova je vrijednost nesrazmjerna, ako ne i zanemariva. Tvrtka je 2019. u Velikoj Britaniji zaradila 17,5 milijardi funti i platila 293 milijuna funti poreza. Američka dokumentacija otkriva da je prodaja na Otoku dodatno porasla u pandemijskoj 2020. godini, na rekordnih 26,5 milijardi funti.

Iznos oporezivanja za pojedine europske zemlje ove godine ostaje misterij. Službena dokumentacija koju je Amazon EU Sarl  podnio u Luksemburgu ne raščlanjuje koliko je Amazon zaradio u pojedinim europskim zemljama. Vidi se samo da se ukupna zarada povećala sa 32 milijarde eura u 2019. na 44 milijarde eura u 2020. godini.

Tagovi: Amazon, porezi, Jeff Bezos, Luksemburg
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE