GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka superiornost u cloudu brine Francusku i Njemačku

Američka superiornost u cloudu brine Francusku i Njemačku
CLOUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2020 / 08:43
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Francuska i Njemačka zabrinute su zbog prevlasti SAD-a u području oblaka za podatke i posljedične ovisnosti o američkim kompanijama u tom pogledu, piše u utorak AFP.

Europa sjedi na bogatstvu podataka koji su, u 21. stoljeću, ekvivalent plemenitim metalima tijekom zlatne groznice, piše AFP.

Ipak, umjesto da iskorištavaju podatke za sebe, EU možda dopušta američkim tehnološkim divovima da zadobiju kontrolu nad opremom za iskopavanje, navode neki stručnjaci, ukazujući na činjenicu da je više europskih tvrtki objavilo da su postignuti sporazumi s američkim tehnološkim kompanijama o pohrani podataka u oblaku.

Renault, Orange, Deutsche Bank i Lufthansa nedavno su se odlučili za Google Cloud, dok je Volkswagen potpisao ugovor s Amazonom.

Francusko ministarstvo zdravstva odabralo je Microsoft za čuvanje svojih podataka.

Oblak je termin za pohranu podataka eksterno, nakon čega klijenti ne trebaju toliko ulagati u skupu opremu.

Navedeni je trend izazvao zabrinutost pogotovo u Njemačkoj, koja raspolaže mnoštvom vrijednih informacija zahvaljujući moćnom industrijskom sektoru.

EU "gubi utjecaj u digitalnoj sferi u trenutku kada to postaje središnje u njezinoj ekonomiji", upozorava se u nedavnom izvještaju grupe stručnjaka i čelnika medija, pod vodstvom bivšeg šefa njemačke softverske tvrtke SAP, Henninga Kagermanna.

"Većina europskih podataka pohranjena je izvan Europe ili je pohranjena u Europi na serverima ne-europskih tvrtki", stoji u izvještaju.

Visoki francuski dužnosnik nedavno je izjavio, na sastanku s IT-evcima, da je situacija još gora.

"Imamo ogromne probleme sigurnosti i suvereniteta zbog oblaka", kazao je dužnosnik na sastanku, na kojemu je sudjelovao AFP pod uvjetom poštivanja da je sudjelovanje drugih anonimno.

"Međutim, mi imamo jako dobre firme koje nude oblake za pohranu podataka", dodao je.

Jedna od glavnih problema za kritičare ovisnosti o SAD-u je tzv. Zakon o oblacima, usvojen 2018., a koji omogućava američkim obavještajnim agencijama pristup podacima američkih firmi u određenim slučajevima, neovisno o tome gdje se nalazi server.

"Moja kompanija je američka i vrlo dobro znam implikacije zakona", kazao je francusko-američki direktor.

"Uzimajući u obzir što se događa u raspravama o američkoj politici situacija neće postati bolja", dodao je.

Osim integriteta podataka, mogućnost analiziranja i iskorištavanja podataka također brine francuske i njemačke stručnjake te donosioce odluka.

Ako smo u Europi "sposobni samo generirati podatke, a trebamo druge da ih iskoriste, tada možemo završiti u sličnoj situaciji kao zemlje s prirodnim resursima koje se oslanjaju a druge i na kraju imaju slabu ekonomsku dobit", kazao je francuski dužnosnik.

Francuzi i Nijemci pokrenuli su u lipnju projekt GAIA-X čiji je cilj razviti konkurentnu uslugu pružanja oblaka.

GAIA-X ne podupire razvoj određene snažne kompanije, već želi postaviti standarde kako bi različite firme mogle ponuditi usluge pohrane, procesuiranja, sigurnosti i umjetne inteligencije.

GAIA-X funkcionirao bi kao vrsta tržišta na kojemu bi klijenti mogli pronaći potrebne usluge bez napuštanja EU-a.

Kreatori se nadaju da bi decentralizirani model mogao biti superiorniji po pitanju spojenih uređaja i korištenja podataka.

Tagovi: cloud, podaci, Google, Lufthansa, Deutsche Bank, Orange, Renault, Volkswagen, Amazon
PROČITAJ I OVO
Američka vlada brani Google i Facebook protiv australskih medija
SUKOBI
Američka vlada brani Google i Facebook protiv australskih medija
WASHINGTON - Američki kabinet na odlasku zatražio je od Australije da povuče prijedlog zakona kojim bi se ojačala pozicija medija u pregovorima s Googleom i Facebookom o plaćanju medijskih sadržaja.
Francuska: Misteriozna grupacija krenula s paljenjem 5G odašiljača
5G
Francuska: Misteriozna grupacija krenula s paljenjem 5G odašiljača
PARIZ - Protivnici 5G tehnologije zapalili su opremu mobilnog operatera Orange na području Limogesa u Francuskoj, lišavajući tamošnje stanovnike mobilne komunikacije, televizije i radija, izvijestili su lokalni mediji.
Turska zabranila Twitteru, Pinterestu i Periscopeu nove ugovore o oglašavanju
ZABRANE
Turska zabranila Twitteru, Pinterestu i Periscopeu nove ugovore o oglašavanju
ANKARA - Društvene mreže Twitter i Pinterest te aplikacija za streaming Periscope, ne smiju sklapati nove ugovore o oglašavanju u Turskoj, prije ispunjenja zakonske obveze otvaranja predstavništava u toj zemlji, odlučio je turski regulator.
Evo zašto Elon Musk preporučuje Signal
PREPORUKE
Evo zašto Elon Musk preporučuje Signal
NEW YORK - Mnogi proizvođači chat aplikacija nastojali su iskoristiti promjenu pravila o privatnosti koje je uveo Facebook/WhatsApp, kako bi nagovorili korisnike da prijeđu na njihova rješenja.
Pandemija podigla podigla SAP-ove prihode od poslovanja u oblaku
RAST
Pandemija podigla podigla SAP-ove prihode od poslovanja u oblaku
BERLIN - Njemački proizvođač poslovnog softvera SAP preliminarno je izvijestio o većim prihodima od poslovanja u oblaku u četvrtom tromjesečju 2020. zahvaljujući pojačanoj elektronskoj trgovini u vrijeme pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE