GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bellabeat na meti ozbiljnih optužbi

Bellabeat na meti ozbiljnih optužbi
LAŽIRALI BROJKE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2023 / 13:23
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Hrvatski startup Bellabeat našao se na meti ozbiljnih optužbi danskog portala Berlingske.

Bellabeatu to ne bi bilo prvi put da su uhvaćeni u kreativnom prezentiranju činjenica – tko se sjeća, bilo je dubioza oko “besplatnog” ljetnog rada svih zaposlenika s Kanara, broja prodanih primjeraka, suradnji s poznatim osobama.

Ovaj put stvar je ozbiljnija jer brojke koje su bile upitne se tiču investicija i valuacija, a u konačnici i priči koju o Bellabetu priča jedan od njihovih investitora, piše Netokracija.

Priča počinje člankom trojca danskih novinara iz redakcije Berlingske koji su se počeli baviti brojkama i podacima koje hrvatski startup "Bellabeat" na čelu sa Sandrom Murom iznosi u javnost. Schneider, Dalgard i Vore postavili su pitanje je li hrvatski startup zapravo zlatna investicija tamošnjeg Nordic Eye fonda, tj. jesu li Hrvati preuveličavali svoja postignuća. Pronašli su odgovor i šokirao ih je, ali i regionalnu startup scenu.

- Bellabeat je najvrednija tvrtka u portfelju investicijskog fonda Nordic Eye. Postali su jednorog, vrijedan 3,5 milijarde dolara. Njihovi prihodi u 2022. iznosili su 525 milijuna dolara, a Bellabeat već posluje s dobiti, istaknuo je ranije ove godine Peter Varnoe iz investicijskog fonda "Nordic Eye", no zašto onda nitko nije govorio o tome da Hrvatska ima novog jednoroga?

“Nordic Eye”, koji trenutačno drži 20 posto ovog startupa, više je puta pohvalio rezultate “BellaBeata”. Tako su ih, kada su ih otkrili 2018. godine i uložili između 4 i 5 milijuna, nazvali vrlo perspektivnim startupom. S vremenom je startup rastao te je s procijenjene vrijednosti od 50 milijuna dolara u 2018. godini porastao na spomenutih 3,5 milijardi dolara.

Tim danskih novinara pokrenuo je istragu i prvo što su provjerili bila je tvrdnja BellaBeatove aplikacije "Period Diary" da imaju preko 50 milijuna aktivnih korisnika. Vrlo brzo su uz pomoć drugih aplikacija i programa utvrdili da je broj malo "napuhan", tj. da se aplikacija mjesečno skine između 10 i 30 tisuća puta, a pitali su i vlasnicu tvrtke Sandru Moore je li ta tvrdnja uopće točna.

Uglavnom, podaci i brojke tvrtke "Bellabeat" godinama su predmet polemike u hrvatskoj javnosti. Kako u svom tekstu o Bellabeatovim lažima za Netokraciju piše Antonija Bilić Arar, interes za "makinacije" s brojkama je posebno "jer su informacije o "napuhavanju" brojki stizale i od bivših zaposlenika".

No, odgovarajući na pitanje danskih novinara, Moore se odlučio još više uzbuditi. Tom prilikom je napomenuo da je riječ o marketinški oblikovanom tekstu te da se ta brojka odnosi na sve interakcije koje su ikada imali s korisnicima (bilo da se radi o kliku na newsletter, društvenim mrežama i svim drugim kanalima).

Čini se da nitko nije očekivao da će se Bellabeat olako igrati s brojkama te da je Nordic Eyes povjerovao Mooreovim tvrdnjama da tvrtka u 2018. ima mjesečne prihode od 5,5 milijuna eura, te da će dobiti status jednoroga.

Komično je da je sam Moore prvo Dancima tvrdio da on to nije rekao, da bi ga ipak suočili s snimkom na kojoj to ipak govori, rekavši da je to rezultat pretjeranog samopouzdanja i odličan početak godine za tvrtku.

Registriran u zemlji u kojoj ne postoji obvezno financijsko izvješćivanje
Istražujući dalje i pokušavajući doći do pravih podataka, novinarski se trojac suočio s zanimljivom činjenicom.

Bellabeat je registriran u Delawareu, SAD, gdje nije potrebna javna objava godišnjih financijskih izvještaja, tj. nije obvezan, a pouzdane podatke nije moguće dobiti, napisali su za Berlingske.

Novinari su otišli i korak dalje te su se o Bellbeatu otišli raspitati kod svjetski upućenih stručnjaka u industriji nosive tehnologije za žene ili aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa i ponovno naišli na dvojbu. Nitko od znanstvenika i stručnjaka u ovom području nikada nije čuo za Bellbeat niti za bilo koji njihov proizvod.

No, iz samog fonda Nordic Eye za Berlingove tvrde da i dalje stoje iza svoje investicije te da potraživanja i procjene nisu pretjerani jer je tvrtka imala troznamenkaste milijunske prihode.

U siječnju 2022. iz Bellabeata su hrvatskim medijima objavili da s Bank of America surađuju od 2021. te da će krajem tog mjeseca zbog te suradnje zaključiti najveći krug ulaganja do tada: 100 milijuna dolara od 28 investitora.

Nakon istraživanja pokazalo se da do te investicije nije došlo. Kako je BoA rekla danskim novinarima, prekinuli su suradnju s Bellbeatom nakon nekoliko tjedana jer startup nije dao podatke za due diligence, a ono što je stajalo kao izjava zaposlenika BoA-e zapravo nikada nije rekao nitko iz banke, a kamoli javno .

Moore, naravno, sada tvrdi unatoč fizičkim dokazima da poruka nikada nije poslana.

Tagovi: Bellabeat, Norid Eye, lažiranje, danska, Berlingske
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE