GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Binance popustio klijentima

Binance popustio klijentima
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 08:20
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Binance je popustio pod pritiskom klijenata koji svoju imovinu žele držati kod neovisnog skrbnika, naglašavajući sve veću nelagodu trgovaca zbog sigurnosti najveće svjetske mjenjačnice kriptovaluta otkako su je prošle godine kaznile američke vlasti.

Razmjena je počela dopuštati nekim većim trgovcima da drže svoju imovinu u neovisnim bankama, uključujući švicarske Sygnum Bank i Flow Bank, prema trojici ljudi koji su upoznati s aranžmanima. Prethodno su klijenti Binancea mogli držati svoju imovinu samo na burzi ili preko skrbnika Ceffu, koji na svojoj web stranici kaže da je “jedini institucionalni skrbnički partner Binance Exchangea”. Američki regulatori prošle su godine opisali Ceffu kao "misteriozni entitet povezan s Binanceom".

"Puno bih radije parkirao svoj novac u švicarskoj banci nego u Binanceu", rekao je čelnik tvrtke za trgovanje kripto valutama, dodajući da ste "u teoriji sigurniji" stavljajući novac kod skrbnika koji ima nadzor od strane regulatora.

Binance je rekao da je "započeo s istraživanjem i razvojem bankovnog triparty rješenja prije gotovo dvije godine, mnogo prije nego što je rizik druge strane postao istaknut", misleći na dogovor između Binancea, njegovih klijenata i skrbnika banke. Odbili su komentirati imena banaka i dodali: "Rizik druge strane je briga industrije, a ne specifična za Binance."

Trgovci su rekli da je rizik od ostavljanja novca na burzi porastao nakon kolapsa Binanceovog rivala FTX-a 2022., zbog čega je novac tisuća ulagača ostao zarobljen u stečajnom postupku te tvrtke.

Nedavna akcija američkih vlasti nad Binanceom također je zabrinjavajuća. Prošle godine Ministarstvo financija SAD-a i Ministarstvo pravosuđa zajedno su naplatili rekordnu kaznu od 4,3 milijarde dolara Binanceu nakon što je burza priznala krivnju za kaznene optužbe povezane s pranjem novca i kršenjem međunarodnih financijskih sankcija.

Komisija za vrijednosne papire i burzu optužila je Binance za 13 kršenja zakona o vrijednosnim papirima i optužila ga za sudjelovanje u "opsežnoj mreži obmana i sukoba interesa". Binance osporava optužbe.

Vrhunske kripto mjenjačnice, uključujući Binance i Coinbase, izgradile su svoje tržišne udjele ispunjavajući više uloga odjednom, kao što je mjesto trgovanja, skrbnik i zajmodavac. To je zabrinulo regulatore - u mainstream financijama različite, neovisne tvrtke obično nude svaku od ovih usluga kako bi smanjile rizike. Skrbničke banke rade tako da na sigurnom drže imovinu svojih klijenata.

"Ove platforme za trgovanje, koje sebe nazivaju burzama, kombiniraju niz funkcija", rekao je prošle godine predsjednik SEC-a Gary Gensler.

"Moj kapital nikada ne bi trebao dodirivati razmjenu", rekao je čelnik jednog velikog kripto hedge fonda. Dodali su da je korištenje Ceffua dosad bilo “neizbježno zlo jer je alternativa potpuno napustiti Binance.

"Radi [i] timovi su različiti, ali postoji osjećaj da se odluke još uvijek donose na Binanceu", dodali su. "Preostali rizik je da je to još uvijek isto mjesto."

Fond sada testira korištenje jedne od banaka prije nego što tamo u potpunosti preseli svoju imovinu.

Postavka funkcionira tako da dopušta klijentima da polože svoj kapital kod skrbnika u američkim državnim obveznicama, na koje trgovci zarađuju oko 4 posto kamate zbog okruženja s višim kamatnim stopama, rekla su dva čovjeka.

Binance je rekao: "Ovaj aranžman izravno se bavi pitanjem rizika druge ugovorne strane, primarnim problemom današnjih institucionalnih ulagača", dodajući da je "pokrenuo i uspješno proveo rješenje za upravljanje rizikom koje rješava ovu zabrinutost za sve institucionalne ulagače u industriji, omogućujući im bolje upravljati rizikom i dodatno povećati svoju aktivnost”.

Banka digitalne imovine dodala je da "na temelju ovih brojnih zahtjeva klijenata", pomaže "svojim najvećim institucionalnim klijentima da odvoje svoje skrbničke i trgovinske strane". Dodaju da se njihov proizvod testira prije nego što se u potpunosti lansira. Flow Bank nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Ceffu je rekao da je njegova korporativna struktura neovisna o Binanceu. Dodao je da je njihov skrbnički posao izgrađen "s odvojenim sustavima računa i novčanika odvojenim od bilo koje partnerske razmjene, uključujući Binance".

Unatoč američkom obračunu, trgovci kažu da oklijevaju u potpunosti prestati trgovati na Binanceu jer je on i dalje najlikvidnija kripto burza na svijetu. "Likvidnost postoji", rekao je kripto hedge fond.

Unatoč tome, njegov tržišni udio pao je na 30 posto volumena trgovanja na burzama u usporedbi s 55 posto prije godinu dana, prema CCData.

Tagovi: BINANCE, KLIJENTI, KRIPTOVALUTE, BITCOIN, IMOVINA
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE